Samsun'un Turizm Atagi Açiklamasi Geceleme Ve Turist Sayilarinda Yüzde 50'Ye Varan Artis Yasaniyor

Samsun'un Turizm Atagi Açiklamasi Geceleme Ve Turist Sayilarinda Yüzde 50'Ye Varan Artis Yasaniyor

Samsun Il Kültür ve Turizm Müdürü Cemal Almaz, baslatilan turizm ve tanitim faaliyetlerinin ardindan sehirdeki turist, geceleme ve günübirlik ziyaret sayilarinda yüzde 50’ye varan artislar yasandigini söyledi.

Vali Orhan Tavli, Samsun Büyüksehir Belediye Baskani Halit Dogan ile birlikte Il Kültür ve Turizm Müdürü Cemal Almaz’in baslattigi yerel dinamiklerin de destekledigi turizm-tanitim atagi Samsun’da meyvelerini vermeye basladi.

Yapilan çalismalar neticesinde sehrin her bölgesinde gözle görülür bir seviyede yerli ve yabanci turist sayisi artarken, bu durum resmi rakamlara da yansidi. Samsun’da otel sayisi, yatak sayisi, acente sayilari, sehre giren turist sayisi, gelip geçen turist sayisi, etkinliklere katilan misafir sayisi ve geceleme sayisi gibi çesitli parametrelerde önemli artislar yasandi.

“Turizm açisindan önemli parametrelerde artislar var”

Çalismalarin meyve vermeye basladigini ifade eden Samsun Il Kültür ve Turizm Müdürü Cemal Almaz, “Valimiz Orhan Tavli’nin gelisi, yerel yönetim seçimleriyle birlikte gelen yeni bir yönetim anlayisi ve bizim de bu paralelde göreve baslamamiz neticesinde adeta sehirde bir tanitim ve turizm seferberligi ilan ettik. Samsun’un milli mücadele, dogal zenginlik, deniz, gastro ve birçok konuda turizm zenginligi var. Bu baglamda elimizde malzeme fazla fazla var. Dolayisiyla son zamanlarda bu turizm çesitliligi üzerine etkinlikler, festivaller ve çalismalar yaptik. Bu çalismalar kültür ve turizm alaninda sonuç vermeye basladi.

Elimizde rakamsal kriterlerimiz var. Her ay aldigimiz bu rakamlar, bir önceki yillarla kiyas ettigimizde, çok farkli degisimler ve gözle görülür artislar dikkat çekmektedir. Bu da Samsun’un turizm alaninda bir çikis trendinde oldugunu göstermektedir. Bu veriler otel sayisi, yatak sayisi, acente sayilari, ilimize giren turist, gelip geçen turist sayisi, etkinliklere katilan misafir sayisi, geceleme sayisi gibi çesitli parametrelerde her birisi kendi alaninda yüzde 10, 20 ve 50’lere varan artislar gösteren parametrelerimiz var ki bunlar turizm açisindan çok çok çok önemlidir” dedi.



“Su an 600 bini geçen geceleme hareketliliginin yilsonunda 1 milyon kisiyi geçecegini öngörüyoruz”

Turizm ve turist sayisindaki artislari geceleme sayilarindan rahatlikla anlayabildiklerine dikkat çeken Cemal Almaz, “Yapilan çalismalar neticesinde sadece sehre giren turist sayisi degil ruhsatli belgeli tesis sayisi, sürdürülebilir güvenli turizm sertifikasi almis tesis sayisi, yatak sayisi, yildizli tesis sayisi, otel sayisi gibi sayilar bir anda ciddi bir artisla karsimiza çikti. Bunun sonucunda da sehirde de yaptigimiz bir takim il içi ve il disi etkinliklerle tabii ki sehre gelen yerli yabanci misafir sayisi ve sehrin çesitli platformlardaki tanitimi, sosyal medyadaki tanitimi, TGA basligi altinda yapilan çalismalar sonucunda elde ettigimiz sehrin taninirligi biraz daha canlanmaya, hareketlenmeye basladi.

Iste bu hareketlenme gelecek yillar için çok ciddi ümit vadediyor. Sehrimizde 12 bine yaklasan bir yatak sayisi var. 150’ye yakin bir tesis sayimiz var. Bunlardan yaklasik su an itibariyle 600 bini geçen geceleme hareketliligimiz var. Ki geçen senenin sonunda bu 800 bindi. Yilin ortasinda oldugumuzu düsünürsek bu rakamin en kötü ihtimalle yüzde 40 daha artacagini belki yüzde 50’ye yakin artacagini, 1 milyonu çok rahatlikla geçecegini düsünüyoruz. Bu rakam sehre gelip geceleyen geceleme sayisidir. Ama Samsun’un bir özelligi daha var. Bir geçis güzergahinda bulunuyor. Mesela hafta sonu bu sehrin nüfusu yaklasik 150-200 bin artiyor. Özellikle yaz döneminde sehrimizin doguyu batiya, batiyi doguya baglayan önemli bir ugrak noktasi olmasi, turizm hareketliligini de destekliyor. Bazi gün ve saatlerde özellikle turizm alanlarinda hareketlilik gözlemleniyor. Bu hareketlilik geceleme sayisina simdilik etki etmiyor. Tüm amacimiz bu misafirlerimizin de sehrimizde en az 1 gece konaklayarak geçisini saglamak. Böylece tüm sektöre kaynak olusturmak. Örnegin bu yil 600-650 bin yerli-yabanci turist, 1 milyon geceleme öngörüyoruz. Yaklasik 1,5 milyon insanimizin da geceleme yapmadan çesitli amaçlarla sehrimizden geçtigini degerlendiriyoruz.

“Amacimiz, sehre gelen misafirlerin daha uzun süre konaklamasini saglamak”

Samsun’un turizm alaninda ciddi bir siçrama yapacagini dile getiren Almaz, “Bizim simdiki amacimiz kaliteli ve güzel testlerimizi artirmak. Lokasyonu biraz daha canli tutmak ve geceleme sayisini biraz daha arttirarak yani gelip sehrimizde geçen, bulunan, konaklayan insanlarimizi biraz daha uzun süre bu sehirde tutmayi amaçliyoruz. Su anki hedefimiz bu. Bunlar bir denge üzerinde gidiyor ama en çok geceleme artisi yasandi. Gecelemeye bagli olarak da kisi sayisi tabii ki artiyor. Kisi sayisinin gecelemeye etkisi var. Bizim turizmde en büyük, en önemli verimiz geceleme. Geceleme sayisi arttikça ya da orani arttikça sehrin ekonomisine katkisi var demektir. Sehrin ekonomisine gelip geçen insanlar burada bir ögün yasiyorlar, bir gün yasiyorlar. Bugün içerisinde bu sehirden alisveris yapiyorlar. Bu sehrin gastronomisini, ticari alanlarini geziyorlar ve taniyorlar, bundan faydalanarak sehir ekonomisine katki sagliyorlar. Bizim de en büyük amacimiz, hedefimiz bu zaten. Bunun disinda deniz girdisi, hava girdisi, demir yoluyla giren kisi sayilarinda zaman zaman farkliliklar yasanabiliyor. Birisi yüzde 10 artmis, birisi yüzde 20 artmis seklinde. Ama kümülatif baktigimizda tüm turizm algisi açisindan Samsun’un önemli bir siçrama yapmak üzere oldugu hatta birkaç adimda attigi çok net bir sekilde görüyoruz. Bütün parametreler bizi bu sekilde dogruluyor” seklinde konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile