ILYAS GÜN - Samsun'da yasayan sinif ögretmeni Adnan Apaydin'in koleksiyonunda, çocuklugunda edindigi farkli ülkelerin parasini toplama aliskanligi sayesinde 105 ülkenin parasi bulunuyor.
Sehit Selman Özay Ilkokulu'nda görev yapan 51 yasindaki Apaydin, 11 yasindan itibaren eline geçen farkli ülkelerin parasini saklamaya basladi.
Özellikle Güney Amerika ülkelerinin kagit paralarina ilgi duyan Apaydin, aradan geçen 40 yilda 105 ülkenin kagit ve madeni parasini edindi.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasi'nin özel günlerde bastirdigi madeni paralardan da edinen Apaydin'in koleksiyonunda Osmanli Devleti'nin paralari da bulunuyor.
Apaydin, AA muhabirine, para koleksiyonu olusturmaya, çocuklugunda teyzesinin oglunun verdigi yabanci para ile basladigini söyledi.
O günden sonra farkli paralari toplama sevgisinin içinden çikmadigini belirten Apaydin, bundan sonra da koleksiyonunu gelistirmeye devam edecegini dile getirdi.
Yabanci ülkelere giden akraba ve dostlarindan o ülkelerin parasini getirmelerini istedigini vurgulan Apaydin, söyle devam etti:
"Yabanci paralara es dost ve akraba sayesinde, sosyal medyada bazi mezat siteleri var, oradan ulastim. Benim kahvehanede oturma gibi bir aliskanligim yok, bu siteler üzerinden yabanci paralari takip ediyorum. Koleksiyon degeri tasimasi benim için önemli degil, sadece güzel görünen kagit paralara ilgi duyuyorum. Koleksiyoncular paranin eski olmasini ister ama ben yabanci parada onu istemedigim için yeni de olsa oluyor. Son zamanda plastik paralar var, bunlar çok güzel görüntüye sahip. Bu paralarda koleksiyon degeri aramiyorum. En begendigim paralari koleksiyonuma katmaya çalisiyorum. Bu sayede 105 ülkenin parasina sahibim."
Apaydin, ilk Osmanli banknotlarinin 1840 yilinda Kaime-i Nakdiye-i Mutebere adiyla piyasaya sunuldugunu aktararak, "Çok büyük kupürlerden olusan bu paralar, Osmanli'nin son dönemine dogru pul kupürlere dönüsmüstür. Bu durum Osmanli'nin ekonomik durumunu ortaya çikarmasi adina önemli oldugu için en çok bu dönemdeki paralar beni etkiledi. Cumhuriyet döneminde ise çok sevdigim emisyon paralari var." dedi.
Osmanli padisahi Abdülmecit dönemine ait 20 ve 50 kurusluk kaimelere de sahip olduguna dikkati çeken Apaydin, sunlari kaydetti:
"Elimde 1898 yilina ait Rus rublesi mevcut, 1910 yilina ait Alman parasi da var. Hayatimda en çok keyif aldigim sey, koleksiyonumda eksik oldugunu bildigim paralari tamamlayabilmek. Özellikle Merkez Bankasinin Anadolu'da hayvanlar serisi var, o seride eksik olan paralar vardi, onlari tamamladim. Su anda çok rahatim. Kuslar serisi, hayvanlar serisi, Türk devletleri serileri var. Bu serileri paket olarak almiyorum, tek tek tamamlamaya çalisiyorum. Öyle çok paralar vererek seriyi almaya çalismiyorum, emek vererek tamamlamak istiyorum. Evimin rizkini da bu ise vermiyorum."
Samsunlu Koleksiyoner 40 Yilda 105 Ülkenin Parasini Edindi
Para koleksiyonu olusturmaya 11 yasinda bir akrabasinin verdigi yabanci para ile baslayan Adnan Apaydin: 'Hayatimda en çok keyif aldigim sey, koleksiyonumda eksik oldugunu bildigim paralari tamamlayabilmek'.