Samsunlu Matematikçinin Buluşuna Olumlu Görüş

Türk Matematikçi Kerim Sarılar'ın "yatay elips, ait olduğu asal çember ve üçgen arasındaki bağıntılara ait" ürettiği teoremlerin doğruluğu Gazi Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Matematik Bölümü Öğretim Üyesi Prof.. Dr. Baki Karlığa'nın akademik bilimsel görüş raporu ile de doğrulandı.

Türk Matematikçi Kerim Sarılar'ın "yatay elips, ait olduğu asal çember ve üçgen arasındaki bağıntılara ait" ürettiği teoremlerin doğruluğu Gazi Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Matematik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Baki Karlığa'nın akademik bilimsel görüş raporu ile de doğrulandı.
Yapımcı Kerim Sarılar, adı geçen formül ve teoremlerinin orta öğretim matematik ve geometri ders kitaplarında okutulabilmesi için Milli Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı'na 23 Nisan 2010 tarih ve 238 sayılı yazı ile başvurdu. Sarılar'a göre formüller uygulamaya yönelik ve basit düzeyde olduğundan öğrenciler daha kolay anlayacaklar, matematik ve geometri korkulan ders olmaktan çıkacak, okullarda okutulması durumunda ise bu alanda Türkiye dünyada öncü lider konumda olacak.
Gazi Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Dekanlığı Matematik Bölümü Öğretim Üyesi Profesör Dr. Baki Karlığa akademik bilimsel görüş raporunda; Yapımcı Kerim Sarılar tarafından üretilen; "Çember, Yatay Elips ve Üçgen Arasındaki Bağıntılar" ile "Yatay Elips, Ait olduğu Asal Çember ve Üçgen Arasındaki Bağıntıları" da verilen teoremlerin doğru olduğu, fakat kötü ifade etme nedeniyle okunmasının sıkıcı ve anlaşılamaz olduğunu belirtti.
Yapımcı Kerim Sarılar, "Dünya tarihinde yeni teoremler ortaya koyuyorsunuz. Odakları X ekseninde olan yatay elips, ait olduğu asal çember ve üçgen arasındaki bağıntıları ortaya çıkarıyorsunuz. Teoremleri en ince teferruatına kadar anlatmaya çalışıyorsunuz. Formüllerin teoremlere yazılmasında formüllerde geçen yeni tanım ve kavramların teoremlere aktarılmasında elbette biraz zorlanıyoruz. Akademik görüş aldığımız üniversitelerdeki akademik bilimsel görüş beyan eden değerli akademisyenlerin bakış açıları
da farklı farklı olabiliyor. Formül veya bağıntıların doğru olup olmadığı vicdani bir sorumluluk gerektirdiğinden doğruluğunu ispatlayabilen üniversitelerin değerli öğretim üyelerinin iradelerine derin saygı duymakta ve teşekkür etmekteyiz" dedi.
Teorem: Yatay elipse ait b ekseni ile yatay elipsin ait olduğu A merkezli asal çember üzerinde çizilen herhangi bir BAC açısına ait SinAç değerinin çarpımı C' noktası yatay elips üzerinde olan BAC' üçgeninde C' köşesinden AB kenarına inen hc' dik kenarına eşittir. hc' = b * SinAç
Teorem: Yatay elipse ait b ekseni ile yatay elipsin ait olduğu A merkezli asal çember üzerinde çizilen her hangi bir BAC açısına ait SinAç değerinin çarpımlarının C' noktası yatay elips üzerinde olan BAC' açısına ait SinAe değerine bölümü AC' kenar uzunluğunu verir. AC' = b * SinAç / SinAe
Öte yandan, aynı teoremler için Gazi Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Matematik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erdoğan Esin ise Yapımcı Kerim Sarılar'ın gündeme getirdiği "çember, yatay elips ve üçgen arasındaki bağıntılar"da yer alan teoremlerin doğru olup olmadığı hususunda tereddütte kaldığını ve kesin bir beyan ifade edemeyeceğini raporunda açıkladı.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile