Sanat eserleri Nazi Almanyası döneminde Yahudi koleksiyonculardan gasp edilmiş ya da "soysuz" bulunarak toplatılmıştı. Tablolar, 80 yaşındaki Cornelius Gurlitt'e ait apartman dairesinde ortaya çıkarılmıştı. Tabloların sözkonusu kişiye koleksiyoncu babası Hildebrand Gurlitt'ten kaldığı belirtiliyor.
Tablolar, Gurlitt'in Münih'in nezih semtlerinden Schwabing'deki dairesinde, geçen yıl Şubat ayında vergi kaçakçılığı şüphesiyle başlatılan bir soruşturma kapsamında yapılan aramada ortaya çıkarılmıştı. Toplam değeri 1 milyar euroyu aştığı ileri sürülen koleksiyonla ilgili haber haftalık Focus dergisinde yayımlanınca uluslararası kamuoyunun da ilgisini çekmişti.
Çalışma grubu eser sahiplerini araştıracak
Konuya ilişkin yapılan açıklamaya göre, eserlerin sahiplerinin belirlenebilmesi için uzmanlardan oluşan bir çalışma grubu kurulacak. Açıklamada, Federal Maliye Bakanlığı ve Bavyera Eğitim, Bilim ve Sanat Bakanlığı'ndan bir temsilci ve Federal Hükümetin Kültür ve Medyadan Sorumlu Görevlisi'nin de imzası yer aldı.
Olayla ilgili Augsburg Savcılığı bir soruşturma başlatmıştı. Çalışma grubunun araştırmalarını sözkonusu soruşturmaya paralel olarak yürüteceği ve yaklaşık bin 400 sanat eserinin kaynağını araştıracağı belirtildi. Komisyonun başkanlığını Bavyera Adalet Bakanlığı eski müsteşarı Ingeborg Berggreen-Merkel üstlenecek.
Dünya Yahudi Kongresi (WJC) Başkanı Ronald S. Lauder, federal hükümeti Münih'te ortaya çıkarılan sanat eserlerini "görünür" hale getirmeye çağırmıştı. Almanya Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle ise olaydan Almanya'nın itibarının zarar görebileceği uyarısında bulunmuştu. Daha önce federal hükümetin kültürden sorumlu yetkilisi olarak görev yapan Michael Naumann ise olayın boyutlarının Augsburg Savcılığı'nı aştığına dikkat çekmişti.
25 tablo İnternet'te
Alman makamları ilk etapta toplam 25 çalışmadan oluşan bir liste yayınladılar. Aralarında Marc Chagall, Eugène Delacroix, Carl Spitzweg ve Otto Dix gibi ünlü ressamların imzasını taşıyan eserler lostart.de internet platformunda yayınlandı:
-Antonio Canaletto: «Sa. Giustina in Prà della Vale», 1751/1800
-Marc Chagall: «Allegorische Szene», tarihsiz
-Hans Christoph: «Paar»,1924
-Honoré Daumier: «Don Quichote und Sancho Panza», 1865
-Eugène Delacroix: «Conversation mauresque sur une terrasse», tarihsiz
-Otto Dix: «Dame in der Loge»,1922
-Otto Dix: «Dompteuse», 1922
-Conrad Felixmüller: «Paar in Landschaft», 1924
-Erich Fraaß: «Mutter und Kind», 1922
-Bonaventura Genelli: «Männlicher Akt», tarihsiz
-Ludwig Godenschweg: «Männliches Bildnis», tarihsiz
-Ludwig Godenschweg: «Weiblicher Akt», tarihsiz
-Otto Griebel: «Kind am Tisch», tarihsiz
-Otto Griebel: «Die Verschleierte», 1926
-Bernhard Kretschmar: «Straßenbahn», tarihsiz
-Wilhelm Lachnit: «Mädchen am Tisch», 1923
-Wilhelm Lachnit: «Mann und Frau am Fenster», 1923
-Max Liebermann: «Reiter am Strand», 1901
-Fritz Maskos: «Sinnende Frau», 1922
-Henri Matisse: «Sitzende Frau / In einem Sessel sitzende Frau»,1924
-Auguste Rodin: «Etude de femme nue debout, les bras relevés, les
mains croisées au-dessus de la tête», tarihsiz
-Théodore Rousseau: «Vue de la vallée de la Seine», tarihsiz
-Carl Spitzweg: «Das Klavierspiel», 1840
-Christoph Voll: «Mönch», 1921
-Christoph Voll: «Sprengmeister Hantsch», 1922
Sanat yağmasında Berlin devrede
Münih’te ortaya çıkarılan yüzlerce sanat eserinin sahiplerine iadesi devlet meselesi oldu. Nazi rejimi sırasında gasp edilen eserlerin kaynağını bulmak için harekete geçildi.