'Sanata Dokunanlar Farkındalık Kazanıyor'
Zeytinburnu Belediyesince geçen yıl kurulan 'Gösteri Sanatları Akademisi'nde, gösteri sanatları alanında donanımlı bireylerin yetiştirilmesi amaçlanıyor GSA Genel Sanat Yönetmeni Usta: 'Yaklaşık 400450 kişilik bir öğrenci kaydı oldu. Sadece hobi amaçlı bir tiyatro eğitimi değil daha mesleki daha akademik formatta bir eğitim veriyor GSA' 'Kültür merkezleri, kültür ve sanat gerçekten çok önemli bir nirengi noktası. Gerçekten buraya temas eden insan, muhakkak bir değişim ve farkındalık kazanıyor' 'Kendi milli manevi değerlerini, bulunduğu çevreyi, kültürü fark eden, arka planında daha çok şey biriktirmiş gençler yetiştirmeye çalışıyoruz' 'Ocak ayından itibaren de geleneksel formda bir oyun koyacağız. İnşallah yıl sonuna doğru en az iki ya da üç oyunla sezonu kapatmayı düşünüyoruz'
Zeytinburnu Belediyesince geçen yıl kurulan GSA'da, gösteri sanatları alanında donanımlı bireylerin yetiştirilmesi amaçlanıyor.
"Yönetmenlik ve Sinema", "Sahne Sanatları" ve "Konservatuvara Hazırlık" bölümlerinin bulunduğu akademiye sınavla giren öğrenciler, teorik ve pratik eğitimin yanında pek çok kültürel aktiviteye katılma imkanı buluyor.
Öğrenciler haftanın 4 günü akademide bir araya gelirken, akademinin eğitmen kadrosunda ise Sinan Sertel, Yiğit Arı, Engin Kut, Hicran Akın, Nesrin Kut ve Çağlar Kaya yer alıyor.
GSA Genel Sanat Yönetmeni Usta, AA muhabirine yaptığı açıklamada, geçen yıl çok güzel bir sezon geçirdiklerini söyledi.
- Geçen yıl 57 mezun verdi
Akademinin çok tanıtımı yapılmamasına rağmen büyük bir ilgiyle karşılaştıklarını aktaran Usta, "Yerel yönetimlerin kültür sanatla ilgili yapmış olduğu bir çok çalışma var fakat GSA, başka bir farkındalığın peşinde böyle bir faaliyetin içine girdi ve çok yüksek düzeyde bir talep oldu. Yaklaşık 400-450 kişilik bir öğrenci kaydı oldu. Sadece hobi amaçlı bir tiyatro eğitimi değil daha mesleki daha akademik formatta bir eğitim veriyor GSA. 57 öğrenciyi biz geçen yıl mezun ettik. Bunların içinde ayrıca 15 kadar sinema ve yönetmenlik bölümündeki öğrenciyi de mezun ettik." diye konuştu.
Usta, mezun öğrencilerle repertuvar tiyatrosu amaçlı bir topluluk kurduklarına işaret ederek, GSA'nın diğer oyun türlerinde de çeşitli oyunlarını seyirciyle buluşturacaklarını dile getirdi.
Sinema bölümünü öğrencilerinin, çektikleri kısa filmlerle bazı ulusal ve uluslararası yarışmalarda ödül aldıklarını anlatan Usta, akademide belli bir yaş hedefinin olmadığını ifade etti.
Usta, belediyelerin genelde niceliğe yönelik işler yaptığını aktararak, şöyle devam etti:
"Buraya kursiyerleri toparlayıp, ellerine bir oyun metni verip bir yıl boyunca oyun metni ile gidip gelip yıl sonunda da bir tane müsamere yapmanın çok da bir gerçekliği yok. 'Kültür ve sanata dokunarak hayata tutunmak' diye bizim bir sözümüz var. Çünkü çok net olan bir şey var, kültür merkezleri, kültür ve sanat gerçekten çok önemli bir nirengi noktası. Gerçekten buraya temas eden insan, ne şekilde temas ediyorsa etsin, bu bir hobi kursu olabilir, muhakkak bir değişim ve farkındalık kazanıyor."
Akademinin tamamen ücretsiz olduğunun altını çizen Usta, "Bir belediye konservatuvarı algısı oturtmaya çalışıyoruz aslında ve bunun gelişmesini istiyoruz. Bunun sadece Zeytinburnu'nda müstakil bir şey olmasını istemiyoruz. Umarım bu yayılır ve aynı formatı biz farklı yerlerde de yapabiliriz. Burada sahne sanatlarıyla, sinemayla ilgili teorik ve pratik dersler oluyor. Bunların yanında biz aynı zamanda kültürle alakalı çeşitli faaliyetler yapıyoruz." değerlendirmesinde bulundu.
- Doğaçlama tiyatro Yiğit Arı'ya emanet
Usta, öğrenci seçimlerini sınavla yapıp ilgili, bilgili ve becerikli insanları bir araya getirdiklerini belirterek, "Kendi milli manevi değerlerini, bulunduğu çevreyi, kültürü fark ederek onlara temas eden, daha dolu, arka planında daha çok şey biriktirmiş gençler yetiştirmeye çalışıyoruz." dedi.
İmkanları olmayan bireylerin akademi aracılığıyla yeteneklerini sergileyebileceklerine işaret eden Usta, mezun olanların tiyatro, sinema, dizi ve reklam oyunculuğu yapabilecek seviyede olduğunu sözlerine ekledi.
Mehmet Usta, doğaçlama oyunların son zamanlarda popüler ve sevilen bir tür olduğunu söyleyerek, tecrübeli oyuncu Yiğit Arı yönetiminde bir doğaçlama tiyatro topluluğu kurduklarını aktardı.
Herkesi bir şekilde kültür ve sanatla yakınlık kurmaya davet eden Usta, sözlerini şöyle tamamladı:
"Ocak ayından itibaren de geleneksel formda bir oyun koyacağız. İnşallah yıl sonuna doğru en az iki ya da üç oyunla sezonu kapatmayı düşünüyoruz. Tabii ki arkadan gelecek çocuklar da var onlar da bu topluluğun içine girecek, dolayısıyla sanıyorum bir repertuvar tiyatrosu haline geleceğiz. Yani bizim temel amacımız burada bir belediye konservatuvarı algısını tekrar oluşturabilmek ve buradan gerçekten bir iyi metodla, iyi bir eğitimle, donanımlı ve kültürlü bireyler yetiştirmek, asıl hedefimiz bu."