Gazi Üniversitesi Türk Dünyasi Uygulama ve Arastirma Merkezi (TÜRKDAM) tarafindan Gazi Üniversitesi Mimar Kemaleddin Salonu’nda Ahmet Safak ile söylesi gerçeklestirildi.
Üniversite ögrencileriyle bulusan sanatçi Safak, söyleside türkülerini de seslendirdi. Ahmet Safak’in seslendirdigi Karabag sarkisinin güzel bir beste oldugunu söyleyen TÜRKDAM Müdürü Prof. Dr. Alev Çakmakoglu Kuru, bu bestenin Türkiye’den Azerbaycan’a uzanan kardesligin ortak bir derdi oldugunu belirtti.
Prof. Dr. Kuru, “Kararli bir durusu var duygularimiza tercüman olan Karabag bestesinin. Ödül için çikis noktamiz. Ancak ödül gerekçemizin hepsi bu kadar degil. Ahmet Safak hem müzisyen hem de yazar olarak bilgi birikimi ve yetenegiyle olusturdugu diger eserlerinde Türk milletinin degerlerini kucaklamakta, ülküleriyle yasatmakta ve sahip çikmakta, tipki üniversitemizin misyonunda ve temel degerlerinde de belirtildigi gibi” ifadelerini kullandi.
Sanatçi Safak ise, sarkilarin bir toplum kültürünün melodiler, ezgiler ve misralar türünde ortaya çikis hali oldugunu belirterek, “Bir toplumun içinde bulundugu degisimler, o toplumun dinlemis oldugu o trend müziklerde çok rahat anlasilabiliyor. Mesela toplum köyden kente göç ediyorsa orada arabesklesme çikiyor. Bir toplumda kendi içine kapanmis bir sey varsa o zamanlar klasik Türk müzigi daha fazla hakim oluyor. Ama bir toplumda bir anda o degisim, dönüsüm ve Y kusagi ortaya çikmis ve orada sivillesme olgusu baslamissa o zaman popüler kültür, pop müzik ortaya çikiyor. Bütün bunlarin karsiligi aslinda kültür zemininde müzikte, kültür zemininde sinemada, kültür zemininde siirde, edebiyatta, romanda bunlar görülebiliyor. Romanlar üzerinde de toplumun degisimleri görülebiliyor” diye konustu.
“Benim var olus amacim anlatmak”
Anlatmanin önemine vurgu yaparak sarkilarin anlatilmak için var oldugunu söyleyen Safak, “Karabag sarkisi da anlatmak için. Orada bir isgal var ve bu isgalin dünyaya Azerbaycan Türkçesi’yle çatdirilmasi (iletim) lazimdi. Bir sanatçi eger adamsa bunu yapmaliydi. Sanatçi bunu yapmak için vardir. Benim var olus amacim kitaplarimla, sarkilarimla, eserlerimle ve hiç susmak bilmeyen dilimle, benim var olus amacim anlatmak. Dede Korkut gibi anlatmak, Üzeyir Hacibeyli gibi anlatmak, Hüseyin Cavit gibi, Baris Manço gibi anlatmak. Türkiye’de popüler kültür içinde hep olumsuz örnekler yok. Çok güzel olumlu örneklerimiz de var” dedi.
Program, sanatçi Ahmet Safak’a ödül, plaket takdimi ve hatira fotografi çekilmesi ile sona erdi.
Sanatçi Ahmet Safak Üniversite Ögrencileriyle Bulustu
Gazi Üniversitesinde ögrencilerle bulusan sanatçi Ahmet Safak, hem sohbet etti hem de türkülerini seslendirdi.