Bahçesehir Üniversitesi (BAU) Konservatuvar’inin Galata’daki tarihi yerleskesinde yer alan BAU Pera Sahne, Kayhan Berkin’in uyarlayip, yönettigi Tolstoy’un Kreutzer Sonat oyunu ile perdelerini açti. Her ay dört oyunun sanatseverlerle bulusacagi sahnede ayni zamanda konserler, dans gösterileri, dinletiler, atölyeler ve workshoplar da olacak. Sosyal sorumluluk alaninda da önemli bir görev üstlenen Pera Sahne, alternatif tiyatronun da en büyük destekçisi olacak. Özellikle pandemi sürecinde büyük sikintinlar yasayan sanatçilara katki sunacak olan sahne, agirladigi tiyatro ve müzik ekiplerinden hiçbir ücret almayacak.
Tüm teknik donanimlara sahip, kara kutu formunda olan sahne 100 kisi kapasiteli. Ayrica modüler panel sistemleri olan sahnede, hem Italyan düzende hem de hem de farkli yerlesimlerde oyunlar oynanabilecek.
Farkli sanat dallari tek çati altinda toplanacak
“Özledigimiz Beyoglu yeniden” mottosuyla yola çiktiklarini ifade eden BAU Pera Sahne Koordinatörü Buket Çelik, “O Beyoglu’nu yeniden insa etmek için bu sahneyi hareketin baslangici gibi düsünüyoruz. Seçici kurulumuz tarafindan belirlenen oyunlar, sahnemizde sanatseverlerle bulusacak. Her ay dört oyun agirlayacagiz. Bununla birlikte sadece profesyonel ekiplere ev sahipligi yapmiyoruz. Burasi bir egitim yuvasi ve ögrenci odakliyiz. Çikis amacimiz ögrencilerimiz. Ayni zamanda ögrencilerimizin resitalleri de olacak. Ögrencilerimizin seyirciyle bulusmadan önce hem prova alabildigi hem de seyirci karsisina çikip, ilk heyecanlarini yasayacaklari bir alan olsun istedik. Bunun disinda burada yalnizca tiyatro oyunlari sahnelenmeyecek. Ayni zamanda konserler, dans gösterileri, dinletiler, atölyeler ve workshoplar da olacak. “Okulumuzun mottolarindan biri “yerelden evrensele”. Bu bakis açisiyla Türk Halk Müzigi, Türk Sanat Müzigi, Klasik Bati Müzigi ve caz konserleri de yer alacak. Çesitli dinletileri sanatseverlerle bulusturacagiz” dedi.
Alternatif tiyatro desteklenecek
Alternatif sahnelerin özellikle pandemi sürecinde çok büyük yara aldigini ve çogu sahnenin kapanmak zorunda kaldigini belirten Çelik, “Alternatif ekipler Avrupa yakasinda oynayabilecek mekan bulamiyorlar. Biraz da bunu gözeterek yola çiktik. Onlara ev sahipligi yapalim ve üretimin devamliligini saglayalim istiyoruz. Yurt disindaki ekiplere de ev sahipligi yapiyoruz. Yurt disindan da atölyeler geliyor” diye konustu.
“Amacimiz sanata ve sanatçiya destek olmak”
Pera Sahne’yle birlikte sosyal sorumluluk misyonu da üstlendiklerini aktaran BAU Konservatuar Dr. Ögretim Görevlisi Ömer Vatanartiran, “Burada sadece ögrencilerimizle egitim alisverisi yapmiyoruz. Esas misyonumuz bu sahneyi sanatçilara çok uygun bir sekilde düzenlemektir. Bugünden itibaren, sanatçilarimizdan hiçbir ücret almadan ve geliri tamamen onlara kalacak sekilde düzenlememizi yaptik. Buradaki tiyatro gruplari, kumpanyalar, müzisyenler, resitaller tamamen pandemi sonrasi gördükleri zarari karsilamak üzere hiçbir ücret ödemeden kendi ekonomilerini döndürecek sekilde performanslarini sergileyecekler.
Yeni sanatçilar, deneysel ekipler, daha avangard içerikler pesinde kosan kumpanyalar sahne bulma konusunda zorluk yasayabiliyorlar. Buranin hocalari, ögrencileri ve idari kadrosu bu sevkle yasayan insanlar olduklari için sahneyi seve seve onlara açiyorlar. Dolayisiyla o özgür ruhu buraya tasiyabilmeleri ve bunu yaparken, lojistik zorluklari düsünmek zorunda kalmamalari, ekonomik bazi gerilimlere düsmek zorunda kalmadan sadece sanatlarina odaklanacak sekilde bu sahnenin tadini çikartmalari bize ayrica keyif veriyor” ifadelerinde bulundu.
“Egitimi performansla ve seyirciyle bulusturan bir kurum olduk”
Sahneyi sanatseverlerin hizmetine açtiklarini belirten BAU Konservatuar Direktörü Aslihan Umar,” Hocalarimizin ve çok kiymetli sanatçilarin destek verdigi hem müzik hem de sahne sanatlari alaninda bir danisma kurulumuz var. Oyunlarimiz ve seçkilerimiz onlarin destekleriyle belirleniyor. Bizim arzumuz buradan yeni sanatçilarin yetismesi, onlarin ve bizim hatiralarimizda bu sahnenin olmasi. Konservatuarimiz ve BAU Pera Sahne üniversitemizin uzun yillara dayanan, sanata yaptigi hizmetin bir yansimasi. Üniversitemiz orkestralarla, korolarla ve atölyelerle sanata destek veriyor. Son iki yildir konservatuarimizin da varligiyla daha disiplinli ve sistematik bir sekilde hem sanat egitimi veren, hem de bu egitimi performansla ve seyirciyle bulusturan bir kurum olduk” diye konustu.
Sanatin Kalbi, Beyoglu'nda Pera Sahne'de Atacak
Pandemi kisitlamalarinda ekonomik zorluklar yasayan sanat gruplarini ve özellikle alternatif tiyatroyu destekleyecek olan BAU Pera Sahne, perdelerini açti. Beyoglu’nda sanatseverleri bulusturacak olan sahnede ayrica konserler, dans gösterileri, dinletiler, atölyeler ve workshoplar da yer alacak.