Sanatla Iç Içe Bir Enstitü; 'Güzel Sanatlar Enstitüsü'

Sanatla Iç Içe Bir Enstitü; 'Güzel Sanatlar Enstitüsü'

Anadolu Üniversitesi Güzel Sanatlar Enstitüsü, 30 yillik geçmisi, birçok anasanat dalinda Türkiye’de tek enstitü olusu ve verdigi mezun ögrencilerin basarisi ile ön plana çikiyor.

Anadolu Üniversitesi Güzel Sanatlar Enstitüsü, 30 yillik tecrübesiyle Grafik Anasanat Dali, Seramik Anasanat Dali, Heykel Anasanat Dali, Iç Mimarlik Anasanat Dali, Çizgi Film (Animasyon) Anasanat Dali, Resim Anasanat Dali, Baski Sanatlari Anasanat Dali, Cam Anasanat Dali, Müzik Anasanat Dali, Sahne Sanatlari Anasanat Dali, Çalgi Yapimi Anasanat Dali, Sanat Bilimi Anabilim Dali programlarini bünyesinde bulunduruyor. 11 Anasanat Dali ve 1 Anabilim Dali ile Türkiye’deki pek çok Güzel Sanatlar Enstitüsü’ne örnek teskil eden bir egitim sunan Enstitüye emek veren ögretim üyelerinin basinda Güzel Sanatlar Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Selvin Yesilay, Dr. Ögr. Üyesi Nuriye Esra Kinikli Snapper, Ögr. Gör. Ülkü Coskun yer aliyor.

Güzel Sanatlar Enstitüsü bünyesinde; güzel sanatlarin tasarim, müzik ve sahne sanatlari alanlarindan, Baski Sanatlari, Cam, Çizgi Film (Animasyon), Grafik, Heykel, Resim, Seramik, Opera, Opera Sarkiciligi ve Rejisörlügü, Piyano, Tiyatro, Üfleme ve Vurma Çalgilar, Yayli Çalgilar olmak üzere 12 Tezli Yüksek Lisans, 11 Sanatta Yeterlik programlari ile toplam 23 program yürütülüyor. Programlar; çagdas dünyanin bir gereksinimi olan algi seklini bilim, tasarim ve sanat kültürü alanindaki arastirmalar ile temellendiriyor. Bu çerçevede enstitü, sanat alaninda kendilerini gelistirmeyi arzu eden bireylerin arayislarina olanak yaratmanin yani sira farkli disiplinlere katki saglayarak sanat ve kültürü sistematik bir düzlemde sunuyor.

Pek çok anasanat dalinda Türkiye’de tek enstitü

Anadolu Üniversitesi’nin güçlü, yeniliklere açik, egitim ve arastirma yönüyle ulusal ve uluslararasi düzeyde saygin ve tercih edilen bir üniversite olmasinda diger fakülte, yüksekokul ve enstitülerinin oldugu gibi Güzel Sanatlar Enstitüsünün de büyük payi bulunuyor. Enstütü; tasarim, sanat, müzik ve sahne sanatlari alanlarinda dinamik kadrosuyla, disiplinlerarasi egitim ve uygulama faaliyetleriyle de güzel sanatlarin her alaninda ihtiyaç duyulan üretim ve performans çiktilari sunuyor. Egitim sürecinde ögrencilerin, ögrendiklerini deneyimlemelerini ve üretime dönüstürmelerini önemseyen anlayisin yansimasi olarak tam donanimli atölyeler, cam, seramik firinlari ve konser salonlari ögrencilerin kullanimina açiliyor. Bu konuda özellikle Cam Bölümü, sundugu imkanlarla ülkemizde tek olma özelligini tasiyor. Ayrica Enstitü Baski Sanatlari Anasanat Dali Tezli Yüksek Lisans ve Sanatta Yeterlik programlari, Çizgi Film (Animasyon) Anasanat Dali Sanatta Yeterlik programi ve Opera Sarkiciligi ve Rejisörlügü Sanat Dali Sanatta Yeterlik programinda Türkiye’de tek egitim veren kurum olma özelligi de tasiyor.

Güzel Sanatlar egitiminin vazgeçilmezi olan farkli kültürlerle karsilasmalar, ayni alanda farkli yaklasimlarla is birligi yaparak ortaya çikartilan ürünler, enstitünün önceliklerinden birini olusturuyor. Bu tür üretimlere destek vermek ve egitim sürecini zenginlestirmek amaciyla dünyanin farkli yerlerinden kurumlarla yapilan is birlikleriyle ögrencilere farkli ülkelerde egitim, staj ve projelerde yer alma imkâni sunuluyor. Egitim verdigi tüm alanlarda Anadolu Üniversitesi’nin ilgili fakülteleri ve devlet konservatuvari ile is birligi içinde bulunan enstitü, bu yolla ögrencilerine daha genis çalisma, üretim ve uygulama imkanlari sunmus oluyor.

Sanatin her alanina mezun yetistiriliyor

Mezun olan ögrenciler ilgili bölümlerinin akademik kadrolarinda veya özel sektörde çalismalarina devam edebiliyorlar. Bunun yaninda mezunlar; sanatsal çalismalarini üretebilecekleri atölyelerde, Devlet Tiyatrolari ve Sehir Tiyatrolari’nda, özel tiyatrolarda, Devlet Senfoni Orkestralari’nda, Opera ve Bale orkestralarinda, özel kuruluslarin performansa dayali topluluklarinda, multimedya yapim sirketlerinde, reklam ajanslarinda, yer alarak da sanatsal çalismalarini sürdürüyorlar. Ayrica mezunlarimiz, akademik kariyerlerine devam edip ilgili olduklari sanat alaninda kurumlarda akademisyenlik veya özel sektörde çalisma ve bilimsel arastirmalar da yapabiliyorlar.

Enstitü bünyesinde kayitli ögrenciler, farkli kurumlarla is birligi yaparak çesitli galerilerde sergiler düzenleyebiliyor ve küratörlük deneyimini egitim-ögretim sürecinde gerçeklestirme firsati da bulabiliyor. Ögrenci ve mezunlar ulusal ve uluslararasi festival, sergi, trienal, bienal, fuar gibi etkinlik ve yarismalarda eserleriyle de yer alabiliyor. Yine pek çok Anadolu Üniversitesi Güzel Sanatlar Enstitüsü mezunu, ülkemizde ve dünyada yarismalarda eserleri ve performanslariyla ödüllere layik bulunuyorlar.

Üretimleri ve çalismalariyla ulusal ve uluslararasi taninirliga sahip ögretim üyeleri de, alanlariyla ilgili aktif çalismalarina devam ediyor. Yeni akademik yil için basvuru tarihleri ve detayli bilgiye gse.anadolu.edu.tr adresinden ulasilabilir.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile