TAIDER Aile Isletmeleri Dernegi ve Yasar Üniversitesi gerçeklestirdigi is birligi ile sürdürülebilirlik konusundaki farkindaligi artirmak amaciyla özgün bir adim atti ve "Sanayiden Sanata" adini verdigi bir sergi düzenledi.
Sergi, Yasar Üniversitesi’nde ögrenim gören 15 endüstriyel tasarim bölümü ögrencisinin katki sagladigi bir proje olarak hayata geçti. Ahsap, çelik, alüminyum, kumas, deri, kemik, plastik, kagit, mermer ve beton gibi 10 farkli sanayi üretim atigi malzemesi, ögrencilerin sanat vizyonuyla bulusarak estetik açidan çekici, islevsel ve özgün eserlere dönüstü.
Selçuk Yasar Kampüsü’nde gerçeklestirilen sergide, sürdürülebilirligin hem ekonomik hem çevresel hem de toplumsal boyutlarini kapsayan birbirinden anlamli yaklasimlar ele alindi. Sanayicilerin atiklarini dönüstürerek diger üreticilere hammadde saglayabilecekleri döngüsel bir yaklasimi benimseyen ekonomik sürdürülebilirlik kavraminda, atiklarin dönüsümü ve geri kazanimiyla kaynaklarin verimli kullanilmasinin önemi vurgulandi.
“Atiklardan sanat ürettik”
Sergi açilisinda konusan Yasar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Levent Kandiller, “Sektörden 15 temsilciyle beraber bu isi yaptik. Atiklari aldik, ögrencilerimizle sanat ürettik. Beraber çok keyifli bir is çikardik. Bu eserlerin bir tanesi disinda hepsini üniversitemizde ürettik. Öncelikle sektöre malzeme ve imkan sagladiklari için tesekkür ediyorum. TAIDER temsilci ve üyelerine, üniversitemizin akademisyenlerine tesekkür ediyorum. Ögrencilerimizin de eline emegine saglik” diye konustu.
“Sürdürülebilirligin her alaninda etkin olmayi amaçladik”
Sergi ile ilgili görüslerini paylasan TAIDER Yönetim Kurulu Baskani Fatma Olten “Üretici firmalarinin üretim atiklarini dönüstürmesi sadece çevresel etkileri azaltmakla kalmiyor ayni zamanda kaynaklarin verimli kullanilmasini saglayarak ekonomik ve toplumsal açidan da avantaj sagliyor. Bizler, Yasar Üniversitesi ögrencileri ile bu projeyi gerçeklestirirken sürdürülebilirligin her alaninda etkin olmayi hedefledik. Ayrica genç yeteneklere firsatlar sunmanin yani sira, onlarin sürdürülebilirlik alaninda bilgi ve deneyim kazanmalarina imkan taniyarak gelecegin yenilikçileri olarak yetismelerine katki saglamayi amaçladik” dedi.
“Ortaya çikan eserler alternatif çözümlere neden oldu”
Sanayiden Sanata sergisinin sürdürülebilirlik üzerindeki önemine deginen TAIDER Kültür ve Sanat Komitesi Es Baskani Emre Bekisoglu “Sürdürülebilirlik kavraminin giderek önem kazandigi günümüz dünyasinda, gelecegimize yön veren duyarli genç yeteneklerle bu sekilde anlamli bir projede yer almaktan dolayi oldukça mutluluk duyuyoruz. TAIDER olarak Yasar Üniversitesi ile gerçeklestirdigimiz bu sergide; üretim süreçlerinde kullanilan kaynaklarin etkin bir sekilde yönetilmesi, atiklarin azaltilmasi ve geri dönüsüm gibi sürdürülebilir uygulamalari etkin bir sekilde vurgulamayi amaçladik. Ortaya çikan sanat eserleri de insanlarin çevresel sorunlara duyarliligini artirirken, alternatif çözümlerin üretilmesine de yardimci oldu” dedi.
Sanayi Atiklari Sanat Eserine Dönüstü
TAIDER Aile Isletmeleri Dernegi ve Yasar Üniversitesi sürdürülebilirligin önemini vurgulamak ve toplumu bu konuda bilinçlendirmek amaciyla özgün bir sergiye ev sahipligi yapti. “Sanayiden Sanata" adini tasiyan sergi, sanayi atiklarinin dönüstürülmesiyle ortaya çikan eserlerde sürdürülebilirligin önemini gözler önüne serdi.