79. İEF'nin açılış törenine katılmak üzere İzmir'e gelen Bakan Ergün, düzenlediği basın toplantısında, fuarı her yıl yapılan mutat bir etkinlik olarak düşünmediklerini, organizasyona ilk defa ev sahipliği yapıyor gibi heyecan taşıdıklarını anlattı. İEF'nin tarihini biraz da Türkiye ekonomisinin ve sanayisinin tarihi olarak okumak gerektiğine dikkat çeken Ergün, "Fuarı sürekli takip edenler, 30 yıl önce buraya getirdiğimiz ürünlerle bugünküler arasındaki farkı takdir edecektir. Şimdi hepimizin şu soruyu kendimize sorması gerekiyor: Bundan 30 yıl sonra yapılacak 109. fuara hangi ürünlerle katılacağız? 30 sene sonra sanayimizin ürettiği ürünlerin büyük kısmı, dünyadaki teknoloji takip eden ürünler mi olacak, yoksa dünyadaki teknolojiye yön veren ürünler mi olacak?" diye konuştu.
Bu yılki fuara 55 ülkeden 249'u yabancı olmak üzere bin 052 firma katılıyor. Fuar sebebiyle 28 ülkeden 7 Bakan ve 8 bakan yardımcısı başta olmak üzere 150 civarında üst düzey konuk İzmir'e geldi. Nihat Ergün, bu katılımın fuarın etkinliğini daha iyi anlattığını ifade etti. Fuarın bu yılki ana teması enerji olarak belirlendi. Sanayi Bakanı, fuara katılan firmalar arasında, enerji, bilişim, iletişim, otomotiv sanayi, gıda, mobilya gibi sektörlere ait firmaların yoğunluğunun dikkat çektiğini belirtti. Ergün, "2 milyondan fazla ziyaretçinin katılacağını düşünürsek, burada yapılan organizasyonun önemi daha iyi anlaşılacaktır." açıklamasında bulundu.
Fuar sebebiyle gelen yerli ve yabancı ziyaretçiler, İzmir ekonomisine canlılık getirdiğine dikkat çeken Ergün, şunları söyledi: "Özellikle ulaşım, tanıtım, iletişim, medya, konaklama, gıda, tekstil, lojistik hizmet, bölgeye ait geleneksel mamullerin üretim ve satış işi gibi alanlara katkı sağlamaktadır. Ancak yapılan anlaşmalar ve gelişen ticaret nedeniyle, bir fuarın faydası, yıllar boyunca devam etmektedir."
Sanayi Bakanı İran'a yaptırımlar konusundaki bir soruya, şu cevabı verdi: "İran yönetimi nükleer programı konusunda uranyum takası ile ilgili anlaşmayı imzalamış, taahhütlerde bulundu. Uluslararası sorunları diplomatik yollarla çözüme kavuşmasından yanayız. Bu konuda önemli mesafeler aldığımızı da söyleyebilirim. Diplomatik kanallar açık kalmalıdır ve ilerleme devam etmelidir. Bölgedeki barışı sıkıntıya sokacak gelişmeler konusunda Türkiye'nin bir hassasiyeti duyarlılığı vardır. Tüm dünya nezdindeki girişimlerimiz bu yöndedir. Bölge barışını tehdit edecek gelişmelerin yaşanması doğru bir şey değildir. Makro yaklaşım budur."