Sanayi Gecesi 2013
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, "Sanayicimiz bugün liberalleşen piyasada ikili anlaşmalarla elektriği daha da ucuza alma imkanına sahip. Yüzde 18'ler civarında bugün ulusal tarifeden daha düşük fiyatla alabiliyor" dedi.
Kayseri Sanayi Odası tarafından sanayicilerin ödüllendirildiği "Sanayi Gecesi 2013 Programı" düzenlendi.
Ommer Otel'de Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın da katılımıyla düzenlenen gecede konuşan Bakan Yıldız, Türkiye'de ilk 1000 şirket arasına giren firmaları tebrik ederek, başarılarının devamını diledi.
Türkiye'nin 2 yıl boyunca Uluslararası Enerji Ajansı'na dönem başkanlığı yapacağını anımsatan Yıldız, ülkenin enerjiyle ilgili izlenecek politikaların belirlenmesinde önemli bir rol oynayacağını söyledi.
ABD'de bulunan kayagazının uluslararası önemine değinen Yıldız, şöyle devam etti:
"ABD'deki kayagazı dolaşıma açılmadığı için şöyle bir tablo çıktı ortaya. Şu anda AB üyesi ülkeler, ABD'nin kullandığı doğalgazın 3 katına doğalgazı kullanıyorlar. Bu fark şöyle bir sonuç doğurur. Rekabet ortamının gittikçe bozulmasına ve uluslarası arenada bu makasın açılmasına. Türkiye ne yapıyor? Türkiye bir yandan ithal ettiği enerji kaynaklarının yerli hale gelmesi için çalışmalara devam ediyor, bir yandan da 28 AB üyesi ülke arasında doğalgazı en ucuza alan ülke değil ama AB üyesi ülke arasında doğalgazı en ucuza satan ülkedir. Elektriği de ucuza satan Avrupa'da ilk 3 ülke arasında bulunuyor."
Sanayicinin her zaman yanında olduklarını dile getiren Yıldız, "Sanayicimiz bugün liberalleşen piyasada ikili anlaşmalarla elektriği daha da ucuza alma imkanına sahip. Yüzde 18'ler civarında bugün ulusal tarifeden daha düşük fiyatla alabiliyor. Bu, sizin rekabet gücünüzü artıracaktır. Türkiye'nin ilk defa 2013 yılında ürettiği elektrik, tükettiğinden fazla hale gelmiştir. 5 bin megavat civarında fazlamız var. Sanayicilerimizin bir yandan da enerji tasarrufu konusunda proje oluşturmasına önem veriyoruz. Ölçülebilir yüzde 20 civarında tasarruf edilebilecek bir yapımız var" ifadesini kullandı.
Kayseri'ye yüksek hızlı tren getirilmesi için tüm milletvekilleriyle ortak çalışmalar yaptıklarını anlatan Yıldız, projenin yatırım programına alınması yönünde çaba harcadıklarını aktardı.
TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu ise Kayseri'nin her zaman sanayi alanındaki başarılarıyla ön planda olduğunu ancak övünmeyi sevmediğini ve mütevazı davrandığını vurguladı.
Kayseri'nin 4 üniversiteye sahip olduğunu belirten Hisarcıklıoğlu, sanayinin daha da gelişmesi için iş adamlarının üniversiteyle birlikte çalışması gerektiğini ifade etti.
- Suriyeli sığınmacılara yardım talebi
KAYSO Başkanı Mustafa Boydak ise yoksulluğun önlenmesi için devletin çeşitli hizmetler yürüttüğünü ancak iş dünyasının da bu konuda yapması gerekenler olduğunu söyledi.
Boydak, "İş dünyası olarak Suriye'den gelen vatandaşlarımıza bizim de yapabileceğimiz yardımlar varsa hazırız. Üstümüze bir şey düşerse buradayız. Kayseri'nin tüm firmaların bu konuda elinden geleni yapacağına inanıyorum" dedi.
Ekonomi yolculuğunda zaman zaman inişler çıkışlar olabileceğine dikkati çeken Boydak, şunları kaydetti:
"Kayseri tarafından bakıldığında bazı tartışmalara çok efor harcandığını düşünüyoruz. Böyle konularda daha sağduyulu, daha pozitif, karşılıklı anlayışa dayanan çalışmalar yapılması gerektiğini ve bu işlerin biraz daha zamana yayılarak karşılıklı diyalog içinde çözülmesi gerektiğini içtenlikle arz etmek istiyorum."