Sanayi Sorunlari Belirlendi, Çözüm Önerileri Olusturuldu

Sanayi Sorunlari Belirlendi, Çözüm Önerileri Olusturuldu

Eskisehir Sanayi Odasi (ESO) bünyesinde bulunan Meslek Komiteleri ve üyeleriyle gerçeklestirdigi iki ayri panelde Eskisehir sanayisinin sorun alanlarini ve bunlara iliskin çözüm önerilerini degerlendirdi, 2024’ün ekonomik gelismelerini mercek altina aldi. Tüm tüm gün süren 2 ayri panele gazete köse yazarlari da katildi.

Celalettin Kesikbas; “Problemler ortak sorunumuz”

Panellerin açilisinda konusan ESO Baskani Celalettin Kesikbas, “ESO olarak komite toplantilarinda, meclis toplantilarimizda yaptigimiz degerlendirmeler ve analizlerin sonuçlariyla ilgili raporlarimizi hazirlamistik. Her degerlendirme toplantisi sonuna bu raporlarimizi güncelliyoruz. Her mecrada sanayicilerimizin sesi olmaya çalisiyoruz. Bugün özellikle Türkiye’nin kiymetli gazetecilerin oldugu bir ortamda konusalim ki kamuoyu olusturalim istedik. Güncel is hayatimizda birçok problemimiz var ve bunlarin dillendirilmesi son derece önemli diye düsünüyoruz. Bu nedenle diyoruz ki; daha hizli gelisen ve daha problemsiz Türkiye için yilmak yok, yola devam.” dedi.

Ekonomi, alt yapi, ihracatin artirilmasi, finansmana erisim, vize problemleri gibi sanayici çok zorlayan sikintilar olduguna vurgu yapan Kesikbas, “Hepimiz çalisiyoruz, üretiyoruz, ar-ge ve ihracat yapmaya çalisiyoruz, dertlerimiz maksimum seviyede. Karsilastigimiz problemler hepimizin ortak sorunlari. Bu sorunlarimizi çözmek için hep birlikte hareket etmeliyiz.” diye konustu.



Hakan Güldag; “Inovasyon olmazsa olmaz”

Panelde konusan Ekonomi Gazetesi Yönetim Kurulu Baskani, Köse Yazari Hakan Güldag imalat sanayinde degisim olacagini belirterek, sunlari kaydetti;

“Türkiye bölgedeki imalat sanayi ihracatinin üçte birini tek basina yapiyor. Önümüzdeki dönemde olacak sey bu imalat sanayindeki gücümüzü yeni zamanin ruhuna uygun olarak dönüsmesi. Yeniden sekillenmekte olan bütün dünyaya ayak uydurmaliyiz. Sanayi dünyasinin içinden geçtigi bu zor zamanlardan kurtulmasi için inovasyon olmazsa olmaz. Kisa vadede yapilmasi gerekenler ise sirketlerimizin varliklarinin yüzde 63’ü dönen varliklardir. Bunun yüzde 40’i alacaklar ve stoklardan olusur. Ilk asamada buralarda iyilesme yapmaya çalisacaksiniz. Ikincisi duran varliklar tarafinda mümkün oldugunca aktif temizligi yapilacak. Bunlar satilip sermayeye eklenecek.”

Seref Oguz; “Rekabetçilige ihtiyaç var”

Ekonomi Gazetesi Yayin Kurulu Baskani, Köse Yazari Seref Oguz, Eskisehir’de rekabetçilige ihtiyaç oldugunu dile getirerek, sunlari söyledi;

“Eskisehir’e baktigimizda yerel kabiliyetler anlaminda bir seyin eksik oldugunu düsünüyorum. O da iyiler ittifaki yeterli degil bu kentte. Herkesin ayni sayfadan konusmasi gerekiyor. Rekabetçilige ihtiyaci olan bir kent. Burayi ziplatacak olan kabiliyetleri bir arada davranmasi. Eksigi budur Eskisehir’in. Fazlaligi inanilmaz bir sekilde kafasini yukariya dogru vermis bir kent. Türkiye’nin önümüzdeki dönemde 2026 - 2027 yillarinda ekonominin daha yukariya dogru çikacagini öngörüyorum. Dogasi geregi daha asagi gitme ihtimali kalmadigi için. Sahsi kanaatim 2028 yilina bu enflasyonla halkin verdigi sinyalle beraber gidilecek gibi degil.”

Ali Agaoglu “Türkiye’ye bir para girisi var”

Ekonomist, Köse Yazari Ali Agaoglu panelde yaptigi degerlendirmede ülkemize para girisi oldugunu ifade ederek, söyle devam etti;

“Türkiye yabanci para cinsinden kamu ve özel sektör borçlari toplami itibariyla dünyanin en düsük borçlu ülkelerinden biridir. Gelismis ülkelerde bu rakamlar çok yüksek. Kamu net borcu toplam yüzde 152 ile dünyanin en borçlu ülkesi Japonya. Almanya yüzde 115, ABD yüzde 121. Türkiye’de toplam dis borç kamu borcu arti özel sektör borcu yüzde 70’lerdeyiz. Kamu borcu yüzde 37. Son bir yildir yavas yavas Türkiye’ye bir para girisi var. Nedeni güven. Bu güveni tesis ettiginizde çok rahat ülkeye para girisini saglayabilirsiniz. Kisa vadede yil sonu enflasyon tahmini yüzde 42. Kurun da 40’in altinda olmasi yönünde. Kurun baskilayarak yavas yavas enflasyonun kontrol altina alinacagini düsünüyorum.”

Açilis konusmalarinin ardindan ekonominin güncel durumu degerlendirildi, is dünyasinda yasanan son gelismeler, sektörel büyüme ve ekonomideki yeni trendler konusuldu. Katilimcilarin ekonomi ve is dünyasiyla ilgili merak ettikleri panelistler tarafindan yanitlandi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile