Sanayi Üretimi Verileri, Yil Sonu Büyüme Beklentilerini Artirdi

Tera Yatirim Basekonomisti Enver Erkan: 'Ekonomik aktivitenin kuvvetli olmasi, fiyat istikrarina odaklanma baglaminda hem kamu politikalarina, hem de Merkez Bankasi para politikasina olanak vermektedir' GCM Yatirim Arastirma Müdürü Dr. Tugberk Çitilci: 'Sanayi üretiminde devam eden ivme Türkiye'nin 2021 büyüme temasini öne çikarabilir. Türkiye'nin ikinci çeyrekte yüzde 19 büyüyecegini tahmin ediyoruz'

ERGIN GARIP - Sanayi üretim endeksi mayista güçlü seyrini korurken, ekonomistler açiklanan veriler isiginda Gayrisafi Yurt içi Hasila (GSYH) büyümesinin yil sonunda yüzde 7'ye yakin gerçeklesebilecegini öngörüyor.

Türkiye Istatistik Kurumu (TÜIK) verilerine göre, sanayi üretim endeksi mayista aylik bazda yüzde 1,3, yillik bazda yüzde 40,7 artis gösterdi. Arindirilmamis sanayi üretim endeksi de mayista yillik yüzde 39,5 artarak, arka arkaya yükselisini 10'uncu aya tasidi.

Veriye iliskin degerlendirmelerde bulunan Tera Yatirim Basekonomisti Enver Erkan, beklentiden daha iyi olan sanayi üretimi verilerinin büyümedeki kuvvetli momentumun devam ettigini göstermesi açisindan önemli oldugunu söyledi.

Yillik bazda çift haneli artma ihtimali bulunan sanayi üretimindeki genel egilimin, yillik GSYH büyümesine iliskin tahmin araligini da yukari yönlü olarak açabilecegine isaret eden Erkan, "Mayis ayinda imalat sanayi Satinalma Yöneticileri Endeksi (PMI), kapanma dönemine de denk gelmesi itibariyle 49,3 ile daralma bölgesine girmisti. Buna karsilik, sanayi üretimindeki aylik degisimin yüzde 1,3 gibi iyi sayilabilecek bir artisa isaret ettigini görüyoruz." diye konustu.

Erkan, haziranda açilmanin etkisiyle beraber söz konusu momentumun kuvvetlenerek devam edecegini belirterek, yillik bazdaki yüksek degisimlerin ise, geçen yilin baz etkisinden kaynaklandigini kaydetti.

Büyüme konusunda asagi yönlü riskleri olusturabilecek etmenleri "daha az kamu harcamalari" ve "Merkez Bankasi politikalarinin sikiligi" seklinde ifade eden Erkan, su degerlendirmelerde bulundu:

"Buna karsin; ekonomik aktivitenin kuvvetli olmasi, fiyat istikrarina odaklanma baglaminda hem kamu politikalarina, hem de Merkez Bankasi para politikasina olanak vermektedir. Faiz artirimlarinin gerçeklestirildigi mart ayina kadar olan dönemden sonra da, faizler sabit birakildigi için o dönemin siki finansal kosullari halen geçerlidir. Buna ragmen büyüme yüksek kalmaya ve ekonomik aktivite de toparlanmaya devam ediyor. Ayni zamanda, turizmin iyi katki verecek olmasi da çikti açiginin büyümeyecegine dair isaret veriyor. Delta varyanti, özellikle seyahat gelirleri ve bagil sektörler açisindan halen bir risk olmakla birlikte, henüz küresel kapanmalara gidilmedigi için arka sirada degerlendiriliyor. Büyüme, asagi ve yukari yönlü riskler beraber ele alinmak kaydiyla, yilin 2. çeyreginin verecegi yüksek katkiyla bu yil yüzde 7’ye yakin seviyelerde gerçeklesebilir."

- "ikinci çeyrek için yüzde 19 büyüme görebiliriz"

GCM Yatirim Arastirma Müdürü Dr. Tugberk Çitilci de mayis ayi sanayi üretiminin yillik yüzde 40,7, aylik yüzde 1,3 gerçeklesme ile beklentileri astigini söyledi.

Salgin sürecinde normallesme adimlari ile basarili ve hizli asilama çalismalariyla ekonomik aktivitenin hizli tempoda fabrika ayarlarina döndügünü belirten Çitilci, arz yönlü negatif soklarin etkisinin ise azaldigina dikkati çekti.

Çitilci, hane halkinin, vakalarin yüksek seyrettigi dönemde erteledikleri taleplerini karsilamaya basladigini belirterek, yaz döneminde atilan hizli normallesme adimlariyla, arzin önüne geçen bir talep dinamigi ve buna bagli olarak da sanayi üretiminde yüksek artislarin devam edebilecegini kaydetti.

Sanayi üretiminde devam eden ivmenin Türkiye'nin 2021 büyüme temasini öne çikaracagini ifade eden Çitilci, Türkiye'nin ikinci çeyrekte yüzde 19, yil sonunda da yüzde 7 büyüyebilecegini sözlerine ekledi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile