Sanayi Ve Teknoloji Bakani Varank, Efficiency Challenge Kapsaminda Yarismaya Katilan Araçlari Inceledi Açiklamasi

'Buradaki amacimiz, gençlerimizin, gelecegin teknolojilerine yatkinlik saglamalari, gelecegin teknolojileriyle çalisma yapmalari, bu yarismalarla takim ruhunu ögrenmeleri ve bu sayede ileride basarili birer mühendis bilim insani olmalari'.

Sanayi ve Teknoloji Bakani Mustafa Varank, TEKNOFEST Havacilik, Uzay ve Teknoloji Festivali kapsaminda TÜBITAK tarafindan bu yil 17'ncisi organize edilen Efficiency Challenge (EC) Elektrikli Araç ve 1. Liseler Arasi Elektrikli Araç yarislarinda ögrencilerin yaptigi araçlari inceledi.

Söz konusu yarismanin final günü için TOSFED Körfez Yaris Pisti'ne gelen Varank, burada Cumhurbaskanligi Dijital Dönüsüm Ofisi Baskani Ali Taha Koç ve TÜBITAK Baskani Hasan Mandal ile lise ve üniversite ögrencilerinin araçlarini yakindan inceleyerek bilgi aldi.

Incelemelerin ardindan basin mensuplarinin sorularini yanitlayan Varank, TÜBITAK'in 16 yildir bu yarislari düzenledigini ve son dönemde bu yarislarin, TEKNOFEST çatisi altinda, diger bütün organizasyonlarla beraber gerçeklestirildigini söyledi.

Varank, bunun hiz yarismasi degil, verimlilik yarismasi olduguna isaret ederek, "Burada ögrencilerimizin kendi tasarlayip ürettikleri araçlarla en az enerjiyi harcayip en fazla mesafeyi gitmelerini ölçmüs oluyoruz." dedi.

Liselilerin bu yil ilk defa yarislara katildigini aktaran Varank, söyle devam etti:

"Gerçekten liselilerin de ilgi göstermesinden memnunuz. TEKNOFEST kapsaminda 35 farkli kategoride yarismalar düzenliyoruz. Bunlarin çok farkli alanlari var. Roket yarislarindan insansiz su alti yarislarina kadar… Buradaki amacimiz, gençlerimizin, gelecegin teknolojilerine yatkinlik saglamalari, gelecegin teknolojileriyle çalisma yapmalari, bu yarismalarla takim ruhunu ögrenmeleri ve bu sayede ileride basarili birer mühendis bilim insani olmalari. TEKNOFEST bütün heyecaniyla devam ediyor. 50 bine yakin takim, 35 farkli kategoride yarismalara basvurdu. Elektrikli araçlara da 200 takimimiz toplamda basvurdu ve gerçekten ilgi çok büyük. Su anda üniversitelilerin final yarislari yapiliyor."

Bakan Varank, Türkiye'nin gelecegini parlak gördüklerini ifade ederek, kendi zamanlarinda böyle imkanlarin bulunmadigini aktardi.

Su anda Anadolu'nun her tarafindan gelen liselilerin, hocalarinin önderliginde bir araya gelip takimlar olusturup araçlarini tasarladiklarini ve ürettiklerini belirten Varank, "Tabi burada TÜBITAK'in büyük destegi var. Ögrencilerin birtakim ihtiyaçlarini karsiliyoruz, onlara mentorluk veriyoruz ama ögrencilerimiz kendi sehirlerindeki sanayilerden de destek aliyorlar. Gidip firmalardan destek, sponsorluk aliyorlar ve daha 16, 17 yasinda gençler kendileri oturup bir elektrikli araç tasarlayip bunlarla yarisa giriyorlar." degerlendirmesinde bulundu.

- "TÜBITAK Fen Lisesi'nde temel bilimler alanina yogunlasmis ögrenciler yetistirecegiz"

Varank, bütün amaçlarinin, gençleri teknolojiye ve bilime isindirmak olduguna isaret ederek, en önemli yatirimin insana yapilan yatirim oldugunun altini çizdi.

Gençlere verdikleri bu desteklerin karsiligini gördüklerini anlatan Varank, "Bilim olimpiyatlarinda son dönemde gerçekten çok basarili islere imza attilar. Buradaki yarismalarda basarili olan takimlar, bunlarin uluslararasi versiyonlarinda, roket yarislarinda, uydu yarislarinda önemli dereceler aliyorlar ve biz o gençlerimizle insallah Türkiye'nin geleceginde çok daha fazla islere imza atacagiz." görüsünü paylasti.

TÜBITAK Fen Lisesi'ni hayata geçirdiklerine de deginen Bakan Varank, sözlerini söyle sürdürdü:

"Bu sene ilk defa ögrencilerimiz egitim ögretim hayatina adim atmis olacaklar. Burada özellikle temel bilimler alanina yogunlasmis ögrenciler yetistirmek istiyoruz. Özellikle uluslararasi olimpiyatlara dönük çalismalar yapacagimiz ögrencileri burada yetistirecegiz. Burada da ilgiden memnunuz."

Mustafa Varank, Efficiency Challenge (EC) Elektrikli Araç yarismasi öncesinde pistte bulunan üniversiteli ögrencileri tek tek ziyaret ederek, basarilar diledi.

Sonrasinda yarismaya bayrak sallayarak start veren Varank, bazi üniversitelerin pistin disinda bulunan araçlarini kullandi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile