DTO konferans salonundaki panelin açılış konuşmasını yapan Müsteşar Boğa, Türkiye'nin klasik üretim metotlarıyla ulaşabileceği yere geldiğini ancak artık bunu değiştirmesi gerektiğini vurguladı. 2003 yılı başında Türkiye'nin ihracatının 36 milyar dolar olduğunu hatırlatan Ali Boğa, "Hani her yerde, 'İhracatımız 36'dan 132'ye çıktı' diye bahsediyorlar ya, Allah o dönemde ihracatın direksiyonunda olmanın şerefini bize bahşetti. 132'ye çıktık, 200'e de çıkarız. Nasip olursa cumhuriyetimizin 100. yılında hedefimiz 500 milyar dolara ulaşmak. 2004-2006 ihracat stratejik planıyla da 2006 sonunda 75 milyar dolara çıkacağımızı söyledik, yer yerinden oynadı. Özellikle ekonomi bürokrasisi, 'Böyle hayal mahsulü stratejilerle bir yere gidilemez. Şu anda 36'dayı, 75'e hangi ekonomik verilerle ulaşılır?' dedi. 2006'nın sonunda 75 dedik, 85 milyar dolar ihracat yaptık. O arkadaşların ne kadar yanıldığını siz düşünün. Biz çok ileri bir hedef gösterdiğimiz zaman kızmışlardı." şeklinde konuştu.
İhracatçıların eğri oturup doğru konuşması zamanının geldiğini dile getiren Sanayi ve Ticaret Müsteşarı Boğa, 500 milyar doların bugünkü anlayışla, üretim metoduyla ve verimlilikle yapılamayacağını söyledi: "Lojistik imkânlar arttırılmadan, 500 milyar dolarlık malı hangi limandan, hangi iskeleden, hangi tren yolundan ve kara yolundan sevk edeceğiz, hangi fabrikalarda üreteceğiz? Bunun karşılığında da 700-750 milyar dolarlık ithalatı nereden ve nasıl yapacağız? Bunun planlanması gerekiyor. Dolayısıyla Türkiye, klasik üretim metotlarıyla geleceği noktaya, mevcut kapasitesiyle gelmiştir. Biz Türk milletinin, müteşebbisinin gücüne ve dinamizmine yürekten inanıyoruz."
Toplantıya ilgi göstermeyen mermercilerden de yakınan Ali Boğa, "Bu salonun özellikle Denizli'ye ve mermer sektörüne büyük geldiğini bugün gördüm, kusura bakmayın. Hocalarımız gelmiş, üniversite kürsülerini bırakmışlar, valimiz gelmiş, vatandaşın sorunlarını çözmeye ara vermiş bir süre. Herhalde yarın o da mermer üretmeyecek." dedi.