Akın, TPE ve Avrupa Birliği İç Pazarda Uyumlaştırma Ofisi (OHIM) işbirliğinde bir otelde düzenlenen, "Sanayiciler ve Girişimciler İçin Marka ve Tasarım Uygulamaları" konulu konferansın açılışında, son yıllarda Türkiye'de özgün tasarımlar ve markalar yaratıldığını belirtti.
Marka ve patent başvurularındaki artışın sevindirici olduğunu ifade eden Akın, "Enstitümüze 2013 yılında 108 binin üzerinde marka başvurusu yapıldı. Bu, Avrupa'da en yüksek marka başvuru sayılarından birisi. Tasarım ve patentlerde de başvuru sayıları oldukça artıyor" diye konuştu.
Rakamların, başarılı ürünlere dönüşmesi gerektiğini vurgulayan Akın, şunları söyledi:
"Bilgi, günümüzde artık tüm mali varlıkların önüne geçiyor. Bilginin korunması kadar bilginin üretilmesi, kadar katma değere dönüştürülmesi ve sonrasında da korunması önem taşıyor. Bu nedenle sınai mülkiyet hakları önemli. Ülkemizin genç ve dinamik nüfusuyla sınai mülkiyet hakları alanında çok önemli katma değerler yaratacağını düşünüyorum. Enstitü olarak 2023 yılında 50 bin yerli patent başvurusu, 10 küresel marka ve Türk tasarımı imajının dünyada yerleşmesini hedefliyoruz. Sadece enstitü olarak değil, ülke olarak hedefimiz bu."
Marka başvurularında 5'inci, tasarımda ise 2'nci sırada bulunan Gaziantep'in ise önemli tasarım merkezlerinden birisi haline geldiğini dile getiren Akın, "Antep baklavası, Avrupa Birliği'nde (AB) Türkiye'nin tescilli ilk coğrafi işareti oldu. Antep'in baklavası, sadece Gaziantep'i değil tüm ülkeyi kalkındıracak, tüm ülke için katma değer olacak" şeklinde konuştu.
OHIM Türkiye Proje Sorumlusu Sabina Rusconi ise yürütülen projeler hakkında bilgi verdi.
'Sanayiciler ve Girişimciler İçin Marka ve Tasarım Uygulamaları' Konferansı
Türk Patent Enstitüsü (TPE) Markalar Daire Başkanı Elif Betül Akın, "Enstitü olarak 2023 yılında 50 bin yerli patent başvurusu, 10 küresel marka ve Türk tasarımı imajının dünyada yerleşmesini hedefliyoruz" dedi.