Uşak Ticaret ve Sanayi Odası (UTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Kuvvet, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sanayicinin işçi bulamadığını, şu sözlerle anlattı:
"Kıyamet gibi üniversite mezunu mühendis var ama bunlar tecrübesiz insanlarımız. Bizler işveren olarak işçi yetiştiriyoruz ama işçi de daha rahat iş istediği için sıkıntı çekiyoruz. Usta tabir ettiğimiz elemanlar mühendisin 2-3 katı para alıyor. Şu an anahtar tutacak insan yok denecek kadar az, bazı fabrikalarda 5 senelik işçiyi usta yapıyoruz."
Ülke sanayisinin korunması için gençlerin okulda ve işte birlikte yetiştirilmesi gerektiğine dikkati çeken Kuvvet şunları söyledi:
"Ülkemizde sanat okulları için yeni alanlar tespit ediliyor, komple bir yerlere taşınması gündemde. Bunların el birliğiyle kampüsler haline getirmek lazım. Oralara işveren ve devletin yardımıyla branşlara göre güzel atölyeler kurup, insanları yetiştirirsek yarın bizim sanayimizin önü açık olacak ama yetiştiremezsek sanayimizin önü kapalı."
-"Birçok işletme yetiştirecek vasıfsız eleman bulamıyor"
Uşak Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Zafer Kahraman da Uşak'ta tekstil ve ona bağlı iş kollarının kentteki sanayinin yaklaşık yüzde 50'sini oluşturduğunu belirterek tekstil sektöründe sürekli bir eleman arayışı olduğunu söyledi.
- Yetiştirecek eleman bulamıyorlar
Nitelikli elemanın altın değerinde olduğunu anlatan Kahraman, "Hatta bazı işletmeler bırakın nitelikli elemanı, vasıfsız işçi bulmakta bile sorun yaşamakta. Birçok işletme vasıfsız eleman alıp yetiştirmek istiyor ancak yetiştirecek eleman bulamıyor" dedi.
Kahraman, meslek lisesi mezunlarının verilen ücretleri yaptıkları işe göre az bulduğundan farklı alanlara yöneldiğini belirtti.
Meslek lisesi mezunlarının işlerinin "tehlikeli" ve "çok tehlikeli" kategorisine girmesine rağmen sektörde asgari ücretle çalışaların bulunduğunu belirten Kahraman, şöyle devam etti:
"Meslek Lisesi mezunları bu şartlar altında kendi alanlarında değil de daha çok maddi getiri sağlayacak farklı alanlarda çalışmak istiyor. Meslek lisesini bitiren öğrencilerin çoğu ön lisans mezunu oldukları için iş yerlerinde verilen işleri ve verilen ücreti beğenmiyor. Kalifiye eleman sıkıntısı insanların daha rahat iş istediğinden daha çok verilen ücreti tatmin edici bulmadığından kaynaklanıyor. Yeni işi öğrenen gençler de uzun süren eğitim hayatından sonra bu işleri yapmak istemiyor."
Sanayicinin Kalifiye Eleman Sıkıntısı Devam Ediyor
Türkiye'de tekstil sektörünün önemli merkezlerinden olan ve Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) verilerine göre işsizliğin en az olduğu kentlerden dördüncü sırada yer alan Uşak'ta, sanayiciler kalifiye elaman bulamıyor.