Sanayide Enerji Yeseriyor

Sanayide Enerji Yeseriyor

Sivas Demiryolu Vagon Fabrikasi’nin enerjisi CK Enerji Çamlibel Elektrik ile yesillendi.

Türkiye’nin en büyük özel demiryolu araç ve ekipman üreticisi Gök Yapi Grubu, GökRail Sivas Demiryolu Vagon Fabrikasi’nin tükettigi elektrigi yesil enerji kaynaklarindan karsilamak için CK Enerji Çamlibel Elektrik araciligi ile Uluslararasi Yenilenebilir Enerji Sertifikasi (I-REC) aldi. Fabrikanin 1 yilda tükettigi 5 milyon 160 bin kWh’lik elektrigin tamami yenilenebilir enerji kaynaklarindan saglanacak.

Sürdürülebilir bir gelecek için dünya genelinde yenilenebilir enerjinin kullanimi giderek artarken, dogaya biraktigi karbon ayak izini silmeyi hedefleyen sirketler yesil enerji kaynaklarina yöneliyor. Türkiye’nin en büyük özel demir yolu araç ve ekipman üreticisi Gök Yapi Grubu da Sivas Demirag Organize Sanayi Bölgesi’nde faaliyet fabrikanin tükettigi elektrigi yesil enerjiden karsilamak için CK Enerji Çamlibel Elektrik araciligi ile Uluslararasi Yenilenebilir Enerji Sertifikasi (I-REC) aldi.

“5 milyon 160 bin KWH’lik elektrik yesil enerji kaynaklarindan saglanacak”

I-REC’in tüketilen elektrigin temiz ve yenilenebilir enerji kaynaklarindan saglandigini gösteren uluslararasi geçerlilige sahip bir belge oldugunu söyleyen CK Enerji Çamlibel Elektrik Genel Müdürü Muharrem Bülbül, “Türkiye’de enerji sektörünün öncü kurulusu olarak, bu süreçte de müsterilerimizin yaninda yer aliyor, çevresel sürdürülebilirlik politikalarina destek veriyoruz. Üretilen her birim elektrigin, kaynagindan baslayarak takip edilmesini ve nihai tüketiciye kadar izlenebilmesini saglayan bu sertifikayi müsterilerimiz için temin ederken yesil enerjinin her geçen gün öne çikmasini sagliyoruz. Bu belge ile firma fabrikalarinda enerji tüketimini çevre dostu ve sürdürülebilir bir sekilde saglama yönünde çok degerli bir adim atti. Böylece fabrikanin 1 yilda tükettigi toplam 5 milyon 160 bin kWh’lik elektrigin tamami yesil enerji kaynaklarindan karsilanacak” degerlendirmesinde bulundu.

Yenilenebilin enerji sertifikasi nedir

Son yillarda giderek yayginlasan I-REC (Yenilebilir Enerjisi Sertifikasi), RECs International tarafindan gelistirilen elektrigin yenilenebilir enerji kaynaklarindan üretildigini belgeleyen uluslararasi sertifikasyon sistemi. Uluslararasi bagimsiz bir kurulus olan IREC Foundation tarafindan verilen ve denetlenen bu sistemde, yenilenebilir enerji tesislerinde (günes, rüzgâr, hidroelektrik, jeotermal ve biokütle) üretilen her 1 MWh elektrik karsiliginda bir sertifika olusturuluyor. Yetkili enerji sirketleri de bu sertifikayi talep eden müsterilerinin elektrik enerjilerini yenilenebilir enerji kaynaklarindan karsilamasina destek veriyor.

Sertifika sahibi sirketler önemli avantajlar elde ediyor

Üretilen her birim elektrigin, kaynagindan baslayarak takip edilmesi ve nihai tüketiciye kadar izlenebilmesini saglayan bu sistem sayesinde tüketiciler bilinçli ve güvenilir bir seçim yapabiliyor. Ayni zamanda yesil enerji kullaniminin karbon saliniminin azaltilmasina yönelik olumlu bir adim olmasi nedeniyle tüketici davranisini yesil enerji kullanan tesisler için pozitif yönde etkileyen bir unsur olarak öne çikiyor. Avrupa Birligi ülkeleri basta olmak üzere gelismekte olan ülkelerdeki firmalar, satin aldiklari ürünleri üreten tesislerin yenilenebilir enerji sertifikasi almasini sart kosarken buna karsilik çesitli avantajlar da sagliyor.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile