Genç Sanayici ve İşadamları Derneği (GESİAD) Başkanı Bahadır Özgün, sanayi üretim endeksinde görülen yüzde 17'lik artışın sevindirici ve Türkiye'deki toparlanmanın göstergesi olduğunu söyledi. Sanayi üretiminde 2009 yılı son çeyreğinden bu yana düzenli bir artış yakalandığını kaydeden Özgün, "Krizin yaşandığı 2009 yılına göre yaşanan toparlanma bizleri sevindiriyor. Ancak bir yandan da bakıyoruz ki, nisan ayında görülen toparlanma önceki ayın gerisinde kalmış. Bunda en büyük etken şüphesiz ki Türkiye sanayicisinin ihracat üssü Avrupa pazarındaki dalgalanmalar." dedi.
Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi Sanayici ve İşadamları Derneği (DOSABSİAD) Başkanı Ceyhun Özüm de sanayi üretim endekslerindeki artışın ihracat artışlarıyla paralel olarak gerçekleştiğini söyledi. Global kriz sonrası Türkiye'de büyüme ve toparlanmanın 2010 başından bu yana daha etkin gözlemlendiğini kaydeden Özüm, "Sürdürülen istikrarlı politikalar sonucu sanayi üretimleri önemli ölçüde artışlar gösteriyor. Bunda en büyük etken tabi ki ihracatta yaşanan olumlu gelişmelerdir." şeklinde konuştu.
ARAS: ARTIŞLAR İSTİKRARLI BİR YAPIYA DÖNÜŞMELİ
Nilüfer Organize Sanayi Bölgesi (NOSAB) Başkanı Yalçın Aras da sanayi üretimlerinde gerçekleşen artışın kriz dönemi öncesine bakıldığında yeterli düzeyde olmadığını, buna rağmen yaşanan gelişmelerin olumlu yönde olduğunu söyledi. Sanayi üretim endeksinin kriz dönemi 2009 yılı Nisan ayında yüzde 18,7 oranında azaldığını hatırlatan Aras, kriz dönemine bakarak gerçekleşen yüzde 17'lik artışın sevindirici ama yeterli olmadığını vurguladı. Piyasalarda belli dönemlerde görülen iyileşmelerin bu aylarda kendini belirgin olarak gösterdiğini belirten Aras, mayıs ayında da üretim ve kapasitelerde yaşanan artışların devam ettiğini dile getirdi.
DEMİRÖZ: TEMKİNLİ YAKLAŞMAKTA FAYDA VAR
Artvinli Sanayici, İşadamları, Yöneticileri ve Serbest Meslek Mensupları Derneği (ARSİYAD) Başkanı Mahmut Demiröz, sanayi üretiminde yaşanan artışın ihracattaki artışla doğru orantılı olduğunu söyledi. Yaşanan global krizin ardından yakalanan olumlu havanın tüm sektörlere moral kazandırdığına dikkat çeken Demiröz, "Tüm sektörlerde bir hareketlilik ve düzelme süreci başladı. Ancak temkinli olmakta fayda var. Bu gelişmelerin istihdam ve yatırımlara yansıması için zamana ihtiyacımız var." diye konuştu.
RAKAMLARDAKİ YÜKSELİŞ KORUNMALI
ASKON Bursa Şube Başkanı Ali Tombaş, Nisan ayında Sanayi Üretim Endeksi rakamlarının açıklanmasıyla birlikte yaptığı değerlendirmede şu görüşlere yer verdi: "2010 Yılı Nisan ayında Sanayi Üretim Endeksi, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 17 oranında artarak 113.6 seviyesinde gerçekleşmiştir. Hiç şüphesiz ülkemiz ve toplumsal olarak çeşitli siyasi ve ekonomik krizler yaşadığımız şu zor dönemde, sanayi üretiminde meydana gelen artış ve ekonomik veriler iş dünyası için fevkalade sevindirici olmuştur. Sanayici ve girişimcilerimize umut veren bu gelişmenin yanında, Nisan ayı sanayi üretim endeksinin bir önceki aya göre yüzde 2.3 oranında azalmasını ise göz ardı etmemeliyiz düşüncesini taşıyoruz. Bizler sivil toplum kuruluşları olarak, ülke kalkınmasına, ekonomik iyileşmelere, toplumsal refah ve huzura katkı yapacak her türlü girişimin ve reformun destekçisi olduğumuzu bir kez daha belirtmek istiyoruz."
MATLI: İSTİKRARLI BÜYÜME DEVAM EDECEKTİR
Tüm Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜMSİAD) Bursa Şube Başkanı Önder Matlı, Nisan 2010 ayında, sanayi üretiminde geçen yılın aynı ayına göre yüzde 17 oranında gerçekleşen artışın, ekonomik olarak olumlu gelişmelerin yaşanmasının sonucu olduğunu söyledi. Sanayi üretimlerinde gerçekleşen toparlanmanın ekonomik olarak kalkınmayı işaret ettiğini kaydeden Matlı, yakalanan olumlu havanın önümüzdeki günlerde artarak devam edeceğine inandığını kaydetti. 2009 yılında tüm dünyayı ve dolayısıyla Türkiye'yi de etkileyen global krizin ardından, özellikle son 5 ayda yakalanan istikrarlı büyümenin sanayici ile birlikte toplumun tüm kesimlerinde olumlu bir hava oluşturduğunu dile getiren Matlı, yakalanan olumlu havanın, moral kazanan sanayicide üretim isteğini kamçıladığını da sözlerine ekledi.