Sanayinin Devleri Yesil Enerjiden Vazgeçmiyor

Sanayinin Devleri Yesil Enerjiden Vazgeçmiyor

Son yillarda artan çevre bilinci yesil enerjiye olan ilgiyi arttirdi. Bu çerçevede bir tekstil firmasi 1 milyon kWh’lik tüketimini yenilenebilir enerji kaynaklarindan saglayacagini belgeledi.



Dünya genelinde pek çok ülkeye ihracat yapan Türkiye’nin önde gelen giyim markalarindan birinin istiraklerinden olan tekstil firmasi bu yil da elektrik tüketimini yenilenebilir enerji kaynaklarindan saglamak üzere harekete geçti. Geçen yil CK Enerji Çamlibel Elektrik araciligi ile Uluslararasi Yenilenebilir Enerji Sertifikasi (I-REC) alan ve 120 bin kilowatt saatlik (kWh) elektrik tüketimini yesil enerjiden karsilayan tekstil firmasi 2024 yili için yeni bir anlasmaya imza atti. I-REC sertifikasini yenileyen sirket 1 milyon kWh’yi bulan elektrik tüketimini yesil enerjiden karsilayacagini belgeledi.

“Çevre dostu enerji uygulamalarinin önemi giderek artiyor”

CK Enerji Çamlibel Elektrik Genel Müdürü Muharrem Bülbül, çevre dostu enerji uygulamalarinin öneminin giderek arttigini ifade ederek, "Çevre dostu enerji uygulamalarinin önemi giderek artiyor ve sirketler, sürdürülebilirlik çabalarini güçlendirmek adina adimlar atmaya devam ediyorlar. Ozon Tekstil’in 1 milyon kWh’lik tüketimini yenilenebilir enerji kaynaklarindan karsilamayi taahhüt etmesi, doganin ve kaynaklarin korunmasina olan katkisini göstermesi açisindan çok degerli” dedi.



Yenilenebilir enerji sertifikasi nedir?

Son yillarda giderek yayginlasan I-REC (Yenilenebilir Enerji Sertifikasi), RECs International tarafindan gelistirilen elektrigin yenilenebilir enerji kaynaklarindan üretildigini belgeleyen uluslararasi sertifikasyon sistemi. Uluslararasi bagimsiz bir kurulus olan IREC Foundation tarafindan verilen ve denetlenen bu sistemde, yenilenebilir enerji tesislerinde (günes, rüzgâr, hidroelektrik, jeotermal ve biokütle) üretilen her 1 MWh elektrik karsiliginda bir sertifika olusturuluyor. Yetkili enerji sirketleri de bu sertifikayi talep eden müsterilerinin elektrik enerjilerini yenilenebilir enerji kaynaklarindan karsilanmasina destek veriyor.

Sertifikaya sahip olan sirketler çesitli avantajlar elde ediyor

Üretilen her birim elektrigin, kaynagindan baslayarak takip edilmesi ve nihai tüketiciye kadar izlenebilmesini saglayan bu sistem sayesinde tüketiciler bilinçli ve güvenilir bir seçim yapabiliyor. Ayni zamanda yesil enerji kullaniminin karbon saliniminin azaltilmasina yönelik olumlu bir adim olmasi nedeniyle tüketici davranisini yesil enerji kullanan tesisler için pozitif yönde etkileyen bir unsur olarak öne çikiyor. Avrupa Birligi ülkeleri basta olmak üzere gelismekte olan ülkelerdeki firmalar, satin aldiklari ürünleri üreten tesislerin yenilenebilir enerji sertifikasi almasini sart kosarken buna karsilik çesitli avantajlar da sagliyor.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile