Sandıklı'daki Tarihi Havai Cami'deki Restorasyon Çalışmalarında Sona Yaklaşıldı

Sandıklı'daki Tarihi Havai Cami'deki Restorasyon Çalışmalarında Sona Yaklaşıldı

Afyonkarahisar’ın Sandıklı ilçesinde bulunan tarihi Havai Cami’de başlatılan restorasyon çalışmalarında sona yaklaşırken, en dikkat çekici detayın ise camideki ahşapların korunması için Hindistan ve Birmanya’da akasya cinsi bir ağacın ka­buklarına yapışarak yaşayan, Latin­ce Laccijer İacca adını alan Lak böceğinin salgısından elde edilen ’Gomalak cila’ kullanılması olduğu kaydedildi.

Kütahya Vakıflar Bölge Müdürlüğü kontrolünde devam eden Havai Cami restorasyonu sırasında ortaya çıkarılan altın varak ve ahşap sanatı eserlerinin Sandıklı’ya gelecek turistlerin ilgi odağı olacağı kaydedildi. 1840 yılında yapılan Havai Caminin zamanla tadilata uğradığı ve cami içerisinde bölümlerin ise bilinçsizce yapılan restorasyon çalışmalarındaki boya, badana işleri ile kapatıldığı vurgulandı. Restorasyonu yürüten Firma Sahibi Mehmet Akçay, çalışmaların hızla ilerlediğini aktararak, “Caminin minberi 5-6 kat yağlı boya ile boyanmış. Isı tabancaları ile uzun süre uğraşarak minberin tüm ahşap işlemelerini ortaya çıkardık. Bunların korunması için ’Gomalak cila’ dediğimiz maddeyi kullanacağız” dedi.

Restorasyon sorumlusu Mimarı Ziya Dazkır ise “Havai Cami’ndeki mimari, İstanbul, Edirne ve Bursa’daki büyük camilerde uygulanan mimarı çalışmaların Anadolu’daki tek örneği. Dört fil ayağına oturtulmuş kubbe, altın varaklı süsleme çalışmaları, Barok çalışmaları ve ahşap oymacılığın karışımı ile Havai Camide birleştiğini görebilmekteyiz” diye konuştu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile