Ayalp, yaptığı yazılı açıklamada, gribal enfeksiyonlara karşı ''taze sıkılmış meyve suyu ve bol bol salata tüketilmesi'' gerektiğini ifade etti.
Havaların soğumasıyla birlikte grip ve nezle gibi basit hastalıklara daha sık yakalanıldığını kaydederek, ''Nezle, grip gibi basit hastalıklarla başa çıkabilmek için bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi önemli'' değerlendirmesinde bulunan Ayalp, şunları kaydetti:
''A, C ve E vitaminleri, çinko, selenyum, demir, magnezyum, potasyum minerallerinin alımı artırılmalı. Bu aylarda çok bol bulunan turunçgiller, havuç, brokoli, kabak, brüksel lahanası, yeşilbiber, karnabahar, mandalina, maydanoz, roka, tere ve meyvelerin tüketilmesiyle bu vitaminlerin alımı sağlanacaktır. Taze sıkılmış meyve suları, vücudumuzu gribal enfeksiyonlara karşı korumasında etkilidir. Bol bol salata tüketilmelidir. Bekletildiğinde C vitamini kaybı hızlı olacağından bu besinler hazırlandığında bekletilmeden tüketilmelidir.''
Ayalp, yumurta, balık, havuç, brokoli, kuşkonmaz, ıspanak, pırasa, lahana, soğan, sarımsak, koyu yeşil sebzeler, greyfurt, havuç, nar, limon ve sivri biberin günlük tüketimde mutlaka yer alması gerektiğini vurguladı.
Kış mevsiminin vazgeçilmezleri arasında ve iyi bir protein kaynağı olan nohut, kuru fasulye, mercimek ve kuru baklagillere sofralarda mutlaka haftada en az iki gün yer verilmesi gerektiğini belirten Ayalp, yemek düzeninin yeterli miktarda ve doğru yağlar içermesinin bağışıklık sistemini desteklediğini dikkati çekti.
Kışa doğru vücut direncini artırırken diğer yandan da yazın alınan kilolardan kurtulmak için sonbaharın ideal bir dönem olduğunu bildiren Ayalp, yaz aylarındaki sıcak havaların ardından soğuk kış aylarına girerken metabolizmanın kendisini ona göre ayarladığını aktardı.
Yaza oranla aynı şekilde beslenilmesine rağmen bu dönemde kilo almanın çok kolay olduğunu, özellikle kış aylarında hareketler yavaşladığından dengeyi sağlayabilmek için beslenmeye son derece dikkat edilmesi gerektiği uyarısında bulunan Ceren Ayalp, sonbahar ve kışın beslenme önerilerini ise şöyle sıraladı:
''Metabolizmayı hızlandırabilmek için 2,5-3 saatte bir aralıklarla beslenmeli, lif oranı düşük, kalorisi yüksek hamur işleri, yağda kızartmalar, kavurmalar, salam, sosis, sucuk gibi şarküteri ürünleri, kuruyemiş, hazır gıda ve hazır yemeklerin tüketimi azaltılmalı. Günde ortalama 2,5-3 litre su tüketmeli, yemeklere ekstradan tuz ilave edilmemeli. Yazın daha enerjik ve hareketli olunduğu düşünülerek metabolizmayı hızlandırmak için kışın da mutlaka egzersiz yapılmalı.''
Muhabir: Zerin Özdilek
Yayıncı: Sevil Çelik
Sani Konukoğlu Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Ayalp Açıklaması
Özel Sani Konukoğlu Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Ceren Ayalp, nezle, grip gibi basit hastalıklarla başa çıkabilmek için bağışıklık sisteminin güçlendirilmesinin önemli olduğunu belirtti.