Sanık Avukatından Reddihakim Talebi

FETÖ'nün darbe girişiminde, KKK'daki eylemlere ilişkin 150 sanığın yargılandığı davanın görülmesine devam edildi Mahkeme heyeti, sanık avukatı İzmirli'nin, başörtülü üye hakim Hopikoğlu'nun duruşmadan reddine ilişkin talebini kabul etmedi.

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz 2016'daki darbe girişiminde, Kara Kuvvetleri Komutanlığındaki (KKK) eylemlere ilişkin 150 sanığın yargılandığı davanın bugünkü duruşması tamamlandı.

Ankara 19. Ağır Ceza Mahkemesince Sincan Cezaevi Yerleşkesi'nde görülen davaya, sanıklar, avukatları ve müşteki kurum Başbakanlığın avukatları katıldı.

Sanık eski kurmay yarbay Ahmet Ejder savunmasında, ordunun itibarını düşünen bir subay olduğunu, FETÖ ile bir irtibatı olmadığını ifade ederek, darbe teşebbüsünün istismar alanına dönüştürüldüğünü ileri sürdü.

Darbe girişimi gecesi karargahta bulunduğunu söyleyen Ejder, bir askerin kendi görev yerinde bulunmasının normal olduğunu, asıl sorgulanması gerekenin sivillerin bulunduğu alandaki askerler olması gerektiğini belirtti.

Mahkeme başkanının darbe girişimini kimin yaptığı sorusu üzerine sanık Ejder, 'Bu darbenin arkasında Fetullahçı Terör Örgütü, hükümeti sevmeyenler ve rütbe alamadım, görevde yükselemedim diye katılanlar vardır.' dedi.

- Talep reddedildi

Duruşma sırasında söz alan sanık eski yarbay Alparslan Kılıç'ın avukatı Ayten İzmirli, heyette üye olarak görev yapan başörtülü hakim Nuray Hopikoğlu'nun duruşmadan reddini talep ederek, şunları kaydetti:

'Türbanın dini bir simge olması nedeniyle yargıcın objektif olarak tarafsız olmadığını düşünüyoruz. Uluslar arası sözleşmeler, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarına ve Anayasa'ya göre mahkemede hakimlerin dini simge kullanması yasaktır. Üye hakimin ya değiştirilmesi ya da dini simge kullanmayan bir bayan hakim veya erkek hakim görevlendirilmesini talep ediyoruz.'

Avukatın talebini değerlendiren mahkeme başkanı, üye hakim Nuray Hopikoğlu'nun değiştirilmesinin veya başka hakimle duruşmaya devam edilmesinin reddine karar vererek, üye hakimin görevini yapmasına yasal ya da başka bir engel bulunmadığını kaydetti.

Mahkeme heyeti tarafından verilen kısa aranın ardından sanık eski yarbay Alparslan Kılıç da savunma yaptı.

Kılıç, şube müdürünün emriyle karargaha geldiğini, üzerinde silah ve eğitim kıyafet bulunmadığını, gecenin ilerleyen saatlerinde nizamiye bölgesinin ön tarafında bulduğu tüfek ve hücum yeleğini kendi korumak için giydiğini ileri sürdü.

Alparslan Kılıç, 'Ben Atatürkçü bir subayım. Hukuksuz bir şey yapmadım. Örgütün gizli haberleşme programlarını kullanmadım, banka ve derneklerinde hiçbir kaydım yok ve hiçbir işlem yapmadım.' dedi.

Duruşma yarına ertelendi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile