Türkiye’de sadece birkaç şehirde az sayıda olan bilgisayarlı tomografi sistemi, Medical Park İzmir Hastanesinde hizmete girdi. Radyoloji Uzmanı Doç. Dr. Selim Serter, cihazın bir kalp atışının 4’te 1’i süresinde kalp çekimi yaptığını, kolonoskopinin de 10 saniyenin altında bir süre içerisinde gerçekleştirildiğini söyledi.
Hızın artmasıyla görüntülenmesi en zor alanların yüksek çözünürlükte başarıyla görüntülenebildiğini ifade eden Serter, “Sürenin kısa olması tetkikin başarısını artırıyor. Organların kendi hareketleri bile görüntüleri bozarken bu hız bize hareketsiz görüntüler sağlıyor. Hareketsiz görüntü daha doğru tanı ve tedavi demek. Sürenin kısalması radyasyon dozunu da azaltıyor” dedi.
Daha büyük alan tarıyor
Diğer cihazların bir turda 2 veya 4 santimetre alanı tarıyor iken yeni cihazın daha kısa sürede 16 santimetre alanı taradığına dikkat çeken Medical Park İzmir Hastanesi Radyoloji Uzmanı Doç. Dr. Selim Serter, “Bu durum daha geniş alanı daha sorunsuz şekilde görmeye yarıyor. 1 saniyenin 4’te 1’i zamanında tüm kalbi görüntüleyebiliyoruz. Yani bir kalp atışının 4’te 1’i zamanında tüm kalp damarlarını görebiliyoruz. Böylece hareketin neden olduğu istenmeyen görüntülerden de korunmuş olunuyor” diye konuştu.
10 saniyenin altında kolonoskopi
Kolonoskopinin dakikalar yerine 10 saniyenin altında tarayabildiklerini kaydeden Doç. Dr. Serter, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Akciğerleri 2-3 saniyede, beyin damarlarını 3-4 saniyede taramak mümkün olabiliyor. Eskiden kalp çekimleri bir kalp atımı süresinden daha fazla sürede elde edilirdi. Böylece birkaç tetkikin arka arkaya yapılıp onların birleştirilmesini gerektirirdi. Bu da hem hastanın aldığı dozu hem de süreyi uzatırdı. Dolayısıyla dakikalara ulaşan çekim süreleri, günümüzde bir kalp atımının 4’te 1’i seviyesine inmiş durumda.”
1 saniyede anjiyo
Hastalarda mağduriyet oluşturan anjiyo operasyonlarında, kateterle girilmesi yerine damardan enjeksiyon ile 1 saniyede uygulama yapıldığını anlatan Doç. Dr. Selim Serter, “Kanser hastalarının tedavi ve takibi yapılırken cihaz sayesinde doku canlılığı da ortaya konuluyor. Ölü dokular, canlı dokulardan ayırt edilebiliyor. Ayrıca şah damar darlığının saptanması, karaciğerde pıhtıların 1 saniye gibi kısa sürede bulunması ve hayati organlardaki kitlelerin canlılıklarının ortaya konması başarıyla sağlanıyor” dedi.
Saniyeler İçerisinde Anjiyo
Bir kalp atışından daha hızlı sürede kalp çekimi, saniyeler içerisinde kalp anjiyosu ve kolonoskopi yapabilen bilgisayarlı tomografi sistemi, hem tedavide başarıyı artırıyor hem de radyasyon seviyesini en aza indiriyor.