SANKO Üniversitesi'nde Büyük Zaferin 100'Üncü Yili Kutlandi

SANKO Üniversitesi'nde Büyük Zaferin 100'Üncü Yili Kutlandi

30 Agustos Zafer Bayrami’nin 100’üncü yili, SANKO Üniversitesi’nde törenle kutlandi. SANKO Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Güner Dagli, “100’üncü gurur yilini kutladigimiz Büyük Taarruz’un Baskomutani Büyük Önder Atatürk’ü anlamak için Nutuk’u okumak gerekir” dedi.

Anadolu Toplanti Salonunda, saygi durusunda bulunulmasi ve Istiklal Marsi’nin okunmasiyla baslayan törende konusan Rektör Prof. Dr. Dagli, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün, askeri dehaya sahip büyük bir lider oldugunun altini çizdi. Lider olmanin sadece ekibin ayni yöne hareket etmesini saglamak olmadigini vurgulayan Prof. Dr. Dagli, “Lider, ekibi motive eden, ekibini ayni düsünce etrafinda toplayabilen ve onlari ayni hedefe dogru yöneltebilen kisidir. Mustafa Kemal Atatürk gibi büyük bir lidere sahip olmak bizler için büyük bir onurdur” diye konustu.

SANKO Üniversitesi Ortak Dersler Bölüm Baskani Prof. Dr. Sahin Abdullah Sirmali da “Kurtulus Yolu” konulu sunum yapti. Sakarya Meydan Muharebesi’nin Kurtulus Savasi için bir dönüm noktasi olduguna dikkat çeken Prof. Dr. Sirmali, “Sakarya Meydan Muharebesi düsman ordusu için sonun, Türk ordusu için Izmir’e uzanacak Kurtulus Yolu’nun baslangici olmustur” ifadelerini kullandi. Büyük Taarruz öncesi Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün yaptigi planlar ve aldigi kararlarin kurtulusa giden yolu belirledigini animsatan Prof. Dr. Sirmali, söyle devam etti:

“Büyük Önder’in su tespitleri çok önemli, ‘Düsmana taarruz için üç vasitanin yeterli oldugunu görmek geregini duyuyorum. Birincisi milletin kendisidir. Milletin varligi ve istiklali için gönlünde, vicdaninda belirmis olan istek ve emellerin saglamligidir. Ikincisi, milleti temsil eden meclisin gösterecegi kararlilik ve yigitliktir, üçüncüsü ise milletin silahli evlatlarindan olusan ordumuzdur’. Zaferin yol haritasi budur”

Büyük taarruz plani Aksehir’de bir futbol maçinda yapildi

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün, Konya’ya gelen Ingiliz General Charles Vere Ferrers Townshend ile görüsmek için Ankara’dan ayrilip 23 Temmuz 1922 aksami Aksehir’deki Bati Cephesi Karargahi’na, ardindan ise 24 Temmuz’da Konya’ya geçtigini hatirlatan Prof. Dr. Sirmali, sözlerini söyle sürdürdü: “Büyük Önder, General Townshend’le görüstükten sonra 27 Temmuz 1922’de Aksehir’e döndü. Aksehir’de önce, 27-28 Temmuz gecesi Genelkurmay Baskani Fevzi Çakmak ve Bati Cephesi Komutani Ismet Inönü ile görüstü. 28 Temmuz’da oynanacak futbol maçini izleme bahanesiyle ordu ve kolordu komutanlarini Aksehir’e çagirdi. Savas kararini futbol maçinda alan Mustafa Kemal Pasa, 17 Agustos’ta cepheye giderken Ankara’daki yabanci temsilciler fark etmesinler diye tüm dünya ajanslarina, ‘21 Agustos 1922 Çankaya’da Çay Partisi Verilecek’ haberi geçmisti.”

“Büyük zaferin sirri Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün, üç savas vasitasi dedigi milleti, meclisi, orduyu olabildigince iyi hazirlamasi ve iç cepheyi olabildigince saglamlastirmasiydi” diyen Prof. Dr. Sirmali, sunlari kaydetti: “Ordunun o dönemde ihtiyaçlari ve eksikleri tamamlanmak üzereydi. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün taarruz kararini Cephe Komutani, Genelkurmay Baskani ve Milli Savunma Bakani biliyordu. Bati Cephesi Komutani Ismet Pasa, 6 Agustos 1922’de orduya gizli olarak taarruza hazirlik emrini verdi."

Büyük Önder çay ziyafeti bahanesiyle sefere çikti

Cepheye hareket günü Ankara’da herkesin çay ziyafetine gittigini anlatan Prof. Dr. Sirmali, sözlerini söyle tamamladi:

“Büyük Önder, sefer kiyafetlerini giyerek annesi Zübeyde Hanim’a vedaya gidip, elini öperek, izin ister. Atatürk, annesinin nereye sorusu üzerine ‘çay ziyafetine’ cevabini verir. ’Bu kiyafet ziyafete mahsus degil’ diyen Zübeyde Hanim, Büyük Önder’in sefere gidecegini anlar ve bunun üzerine söyle bir mektup yazar, ‘Oglum seni bekledim, dönmedin. Çay ziyafetine gidecegini söyledin. Ama ben biliyorum, sen cepheye gittin. Sana dua ettigimi bilesin. Harbi kazanmadan dönme.’ Gazi Mustafa Kemal Atatürk, silah arkadaslari ve cennet vatanimiz ugruna canlarini vermekten çekinmeyen isimsiz kahramanlar, Büyük Taarruz’a giderken arkalarinda gözü yasli ama umut dolu aileler biraktilar. Büyük bir gururla kutladigimiz 30 Agustos Zaferinin 100’üncü yilinda tüm kahramanlarimizi rahmet ve minnetle anarak, önlerinde saygiyla egiliyoruz.”

Tip Fakültesi 2’nci Sinif Temsilcisi Mehmet Salih Çevik’in sunumu ile düzenlenen törene, Rektör Yardimcisi Prof. Dr. M. Metin Bayram, Genel Sekreter Dr. Yusuf Ziya Yildirim, Tip Fakültesi Dekani Prof. Dr. Salih Murat Akkin, Saglik Bilimleri Fakültesi Dekani Prof. Dr. Türkan Pasinlioglu, Lisansüstü Egitim Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Aysen Bayram, SANKO Üniversitesi Hastanesi Mesul Müdürü Dr. Suat Özerbas, akademik ve idari personel ile ögrenciler katildi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile