Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Nihat Çiftçi

Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Nihat Çiftçi

Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler, Orta Doğu ve Batı Asya Bölge Teşkilatı (Uclg-Mewa) ile Türkiye Belediyeler Birliği tarafından düzenlenen ’Sürdürülebilir Turizm ve Yerel Kalkınma Forumu devam ediyor.

Bu yıl Turizm Komitesi Başkanlığını Eyyübiye Belediyesinin yürüttüğü (Uclg-Mewa) toplantısı özel bir otelde Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Nihat Çiftçi, Şanlıurfa Vali Vekili Tarık Açıkgöz, Uclg-Mewa Genel Sekreteri Mehmet Duman, Eyyübiye Belediye Başkanı Mehmet Ekinci ve çok sayıda turizm özel sektör temsilcilerinin katılımıyla başladı.

2 gün sürecek olan toplantıların birinci gününde, inanç turizmi, sürdürülebilir turizm, dirençli ekonomi, gastronomi turizmi, jeotermal turizmi, kültür turizmi ve doğa turizmi konuları ele alındı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Nihat Çiftçi, "Burada ortaya konacak görüşlerin, yapılacak tartışmaların, büyüyen ve güçlenen Şanlıurfanın turizm sektöründe hedeflerimize ulaşmamıza katkı sağlamasını diliyorum" dedi.

Büyükşehir Belediyesi tarafından açık hava müzesi Şanlıurfa’nın tarihi ve kültürel miraslarını gün yüzüne çıkartarak turizme kazandırdıklarını belirten Çiftçi, "Şanlıurfa hem eşsiz bir tarih laboratuar ve açık hava müzesidir. Üç semavi dinin mensupları için ruhani ve manevi bir merkezdir. Modernle klasiğin, eski ile yeninin, sanayi ile tarımın, tarihle kültürün, sanatla turizmin harmanlandığı yerdir Şanlıurfa. Büyükşehir Belediyesi olarak Şanlıurfa’nın kültürel ve tarihi değerlerini gün yüzüne çıkarmak için bir çok projeyi yürütüyoruz. Bu kapsamda tarihi hanlarımızı, tarihi nekropol alanlarımızı, camilerimizi, konaklarımızı ve mevcut tarihi alanlarımızı tekrar restore ederek Şanlıurfa turizmine kazandırıyoruz" şeklinde konuştu.

"Şanlıurfa, inanç turizmi destinasyonu olmayı fazlasıyla hak etmektedir"

Bir çok Peygamberin iz bıraktığı Şanlıurfa’nın dünya islam turizmine yön verdiğini belirten Çiftçi, " Hz. Nuh, Hz. Eyyub, Hz. Elyasa, Hz. Şuayıb Peygamberlerin yanı sıra üç ilahi dinin atası olarak kabul edilen Hz. İbrahim’in doğduğu şehir olan Şanlıurfa’nın inanç turizmi şehri olması için yetiyor" ifadelerini kullandı.

"1 milyon turist’i ağırlamayı hedefliyoruz"

İyi bir Turizm sezonu geçirdiklerini belirten Çiftçi, "Allah’ın izni ile 2017’de iyi bir turizm sezonu geçirdik. Şehrimize 850 bin turist geldi. Kış aylarında olmamıza rağmen şehrimize turistler gelmeye devam ediyor. Bu yıl Şanlıurfa’yı 1 milyonu aşkın turistin gelmesini öngörüyoruz. Harran’da kazı çalışmaları yapılıyor. Önemli eserler ortaya çıkıyor ve burası da çok önemli bir destinasyon olma yolunda emin adımlarla gün yüzüne çıkıyor. Aynı şekilde Şuayip Şehri, Soğmatar tarihi yerleri, Halfeti, Viranşehir, Siverek, Birecik ilçelerimizdeki doğal ve tarihi güzellikler, kentimizin turizmine büyük katkı sunuyor. Bu potansiyelimize baktığımızda, bölgenin en büyük fuar merkezini yapıyoruz. Buna ek olarak, Fuar turizmini de canlandıracağız ve fuarlarımız da Şanlıurfa’yı çekim merkezi haline getirecek. Dolayısıyla bu yıl turizmde bir milyon rakamını devireceğiz" ifadelerine yer verdi.

Uclg-Mewa Genel Sekreteri Mehmet Duman ise, "Gerçekleştirilen forumunun bölge turizmine katkıda bulunak. Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler, Orta Doğu ve Batı Asya Bölge Teşkilatı olarak bu toplantının gerçekleştirilmesinde emeği geçenleri tebrik ediyoruz" sözcüklerini kullandı.

Şanlıurfa’nın turizm ve kültürel değerlerini anlatan Mehmet Ekinci ise, "Dünya’nın bir çok yerinde önemli ve kadim şehirler vardır. Nasıl batıda Atina ve Roma gibi kentler önemliyse doğuda Şanlıurfa, Kudüs gibi kentlerde önemlidir. Dolayısıyla turizmle ilgili bir toplantının Şanlıurfa’da yapılması bizler için çok önemli bir etkindir" diye konuştu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile