Sanliurfa'da 67 Milyon Liralik 5 Projenin Toplu Açilisi Ve Temel Atma Töreni Yapildi

Sanayi ve Teknoloji Bakani Mustafa Varank: 'Sanayi, teknoloji, girisimcilik, egitim ve turizm konularinda, özellikle genç kardeslerimize hizmet edecek bu projeler, Sanliurfa ekonomisinin gücüne güç katacak' 'Açilisini yaptigimiz projeler, temelini attigimiz tesisler, huzur ortami saglandiginda yatirimlarin ve refahin artacaginin somut örnekleridir' 'Girisimcilerimizin finansmana erisimini kolaylastirmak için GAP Bölge Kalkinma Idaresi ve bölgedeki 3 kalkinma ajansimizla birlikte bir melek yatirimci agi kurduk'.

Sanayi ve Teknoloji Bakani Mustafa Varank, Sanliurfa'da Bakanlikça desteklenen 67 milyon liralik 5 projenin toplu açilisini ve temel atma törenini gerçeklestirdi.

Varank, törende yaptigi konusmada, Sanliurfa'nin kalkinmasi ve refahinin artmasi için hizmet ettiklerini belirterek, kente son 19 yilda basta tarim, sehircilik, sosyal hizmetler ve egitim konularinda olmak üzere birçok alanda 70 milyar lirayi bulan yatirim yaptiklarini söyledi.

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’in kendilerine gösterdigi hedefler dogrultusunda çalistiklarini dile getiren Varank, "Bugün de Urfa'miz, bölgemiz ve ülkemiz için çok önemli 5 projenin resmi açilisi ve temel atma törenini gerçeklestiriyoruz. Bu 5 projenin toplam yatirim bedeli yaklasik 67 milyon lirayi buluyor. Sanayi, teknoloji, girisimcilik, egitim ve turizm konularinda, özellikle genç kardeslerimize hizmet edecek bu projeler, Sanliurfa ekonomisinin gücüne güç katacak." dedi.

Varank, projelerden ilkinin Sanliurfa Valiligi, Organize Sanayi Bölgesi ve Türkiye Ayakkabi Sanayicileri Dernegi ile birlikte gelistirdikleri Ayakkabicilar Sanayi Bölgesi oldugunu ifade ederek, sehrin sahip oldugu genç, dinamik is gücü ve tesvik sistemindeki yeri sayesinde emek yogun sektörler için cazip bir yatirim alani oldugunu bildirdi.

- "30 milyon çift üretim kapasitesi var"

Bu avantajla yaklasik 23 milyon lira yatirimla OSB'de yer alan 65 dönümlük alanda 13 fabrika binasini yatirimcilarin hizmetine sunduklari bilgisini veren Varank, söyle konustu:

"Proje, yatirimcilarimizdan inanilmaz ilgi gördü. Kurdugumuz tesisler hizli bir sekilde doldu. Bölgeye yatirim yapan firmalarda istihdam edilenlerin sayisi, pandemiye ragmen 2 bine ulasti. 30 milyon çift ayakkabi üretim kapasitesi olan projede, 10 milyon çiftlik üretimi hizli bir sürede yakaladik. Bunun yarisini ihraç etmeye basladik. Proje tamamlandiginda, çarpan etkisiyle birlikte 10 bin kisilik istihdam olusturmasini bekliyoruz."

Varank, Harran Üniversitesinde sektöre kalifiye eleman kazandiracak 2 yillik Ayakkabicilik Meslek Yüksek Okulunun gelecek yil egitim ögretim faaliyetlerine baslayacagini kaydetti.

Yogun ilgi nedeniyle projeyi genisletme karari aldiklarini belirten Varank, "Yaklasik 19 milyon liralik ilave yatirimla Ayakkabicilar Sanayi Bölgesi'nin 6 fabrikalik ikinci etabinin temelini de bugün atiyoruz. Burasi da tamamlanip faaliyete geçtiginde insallah ilave 2 bin kisilik istihdam olusturacak." ifadelerini kullandi.

- "Gençlerin kendi isletmelerini kurmasini amaçliyoruz"

Varank, açilisi yapilan Sanliurfa Teknokent ile birlikte yürüttükleri "Sanliurfa Tekno-Girisim ve Inovasyon Merkezi"ne deginerek, projeyi ilde yenilikçilik ve teknolojik girisimciligi yayginlastirmak, nitelikli ekosistem olusturmak ve gençlerin kendi isletmelerini kurmasini saglamak amaciyla gelistirdiklerini anlatti.

Teknokent içinde kurulan merkezle yenilikçi fikirleri olan gençler için ileri girisimcilik egitimleri düzenlediklerini söyleyen Varank, egitimlerden faydalanan gençlerin birçogunun TÜBITAK'in girisimcilik programlarina basvurarak ödüllere ve desteklere layik görüldügünü dile getirdi.

Varank, bölgedeki gençlere, merkezden faydalanma çagrisinda bulunarak, söyle devam etti:

"Yenilikçi fikirlere sahip girisimcilerimize güzel bir haberimiz var. Bu tarz isler, erken asamalarda banka kredisi gibi geleneksel finansman araçlarindan yeteri düzeyde faydalanamiyorlar. Biz de girisimcilerimizin finansmana erisimini kolaylastirmak için GAP Bölge Kalkinma Idaresi ve bölgedeki 3 kalkinma ajansimizla birlikte bir melek yatirimci agi kurduk. GAP BAN adini verdigimiz bu olusum, Güneydogu Anadolu Bölgesi'ndeki yenilikçi is fikirlerini, melek yatirimcilarla bulusturacak. Bu sayede girisimciler tecrübeli ve varlikli is insanlarinin desteklerinden faydalanabilecek."

- "Merkezin yarisi doldu"

Üçüncü projenin Sanliurfa Teknokent ile birlikte yürüttükleri ve teknolojik girisimciligi gelistirmek üzere kurduklari "Tekno ISGEM" oldugunu belirten Varank, tesiste yeni kurulan teknoloji tabanli firmalara cazip firsatlar ve destekler sunduklarini anlatti.

Varank, merkezin yarisinin dolduguna isaret ederek, "Yüksek katma degerli mal üreten, Ar-Ge ve inovasyon potansiyeli olan isletmelerimize ortalama 3yil süreyle uygun kirali is yeri, islik, ortak ofis, danismanlik, egitim, finansa erisim gibi hizmetler sagliyoruz." degerlendirmesinde bulundu.

4'üncü projenin önemli bir otel yatirimi oldugunu kaydeden Varank, Sanliurfa ve Güneydogu Anadolu Bölgesi'nin dünya çapinda bir turizm destinasyonu adayi olduguna dikkati çekti.

Varank, basta Göbeklitepe olmak üzere sehirde bulunan birçok tarihi ve kültürel varligin yerli ve yabanci turistlerin ilgi odagi olduguna dikkati çekerek, sunlari söyledi:

"Turistler sehrimize geldiginde onlara daha iyi hizmet vermeyi ve böylece turizm gelirlerimizi artirarak istihdam olanaklarini gelistirmeyi amaçliyoruz. Sanliurfa Valiligi ile birlikte yürüttügümüz ve kültür adasi ismini verdigimiz bu projede 16 milyon liralik yatirimla 13 eski Sanliurfa evini butik otele dönüstürdük. Dogal yapiya uygun olarak yaptigimiz restorasyon ve tefrisat sonrasinda projeyi Vilayetler Evi ile birlikte isletmeye basladik. Yatirimcilarin yogun ilgisine cevap verebilmek adina il merkezinde degisik lokasyonlarda yeni kültür adalari olusturmak için çalismalara basladik."

- "En modern araçlar ve yöntemler kullaniliyor"

Son projenin de egitim alaninda oldugunu aktaran Varank, projenin gençlerin çagin gerektirdigi teknolojileri anlamasina, bunlara adapte olmasina ve söz konusu teknolojileri gelistirebilmesine yönelik oldugunu bildirdi.

Varank, 4,3 milyon liralik yatirimla Sanliurfa'nin 11 ilçesinde Valilik ile is birliginde STEM Akademi ve Kariyer Merkezlerini kurduklarini anlatarak, su bilgileri verdi:

"Bu merkezlerde ögrencilerimize ve ögretmenlerimize en modern araçlari ve yöntemleri kullanarak bilim, teknoloji ve mühendislik alanlarinda egitimler veriyoruz. Olusturdugumuz gezici STEM otobüsüyle bu hizmete erisemeyen dezavantajli bölgelerin ayagina gidiyoruz. 3D yaziciyla modelleme, robotik kodlama, mobil yazilim, tasarim, zeka oyunlari, mental aritmetik bu merkezlerde verilen egitimlerden yalnizca birkaçi."

Sanayinin teknolojik ve dijital dönüsümünde yetismis insan kaynaginin önemine isaret eden Varank, tüm ögrencileri ve ögretmenleri bu merkezden yararlanmaya davet etti.

- "Bölgenin ülke ortalamasina yaklasmasini istiyoruz"

Varank, sinir içi ve ötesinde terör örgütlerine göz açtirmadiklarini vurgulayarak, sunlari kaydetti:

"Dogu ve Güneydogu Anadolu bölgelerimizin terörle anilma dönemi son bulmustur. Bölgenin gündemi artik yatirimdir, istihdamdir. Açilisini yaptigimiz projeler, temelini attigimiz tesisler, huzur ortami saglandiginda yatirimlarin ve refahin artacaginin somut örnekleridir. Bu güven ortamini tesis etmisken bölgenin eski karanlik günlerine dönmesine müsaade etmeyecegiz. Önümüze konulmak istenen türlü tuzaklara, içeriden ve disaridan yapilan engellemelere ragmen ülkemizin gündemini yatirimda, istihdamda, üretimde ve kalkinmada tutmaya devam edecegiz. Yürüttügümüz bölgesel kalkinma politikalariyla bölgenin kaybettigi yillari hizli bir sekilde kapatacagiz, bölgemizi ülke ortalamasina yaklastiracagiz. En temel arzumuz bu. Açilisini yaptigimiz projeler, olusturacagi uzun vadeli katkilar dolayisiyla bu amaca hizmet edecek.”

Sanliurfa'ya yapilan hizmetlerin bugünkü açilislarla sinirli olmadigini ifade eden Varank, 19 yilda ilin sanayi altyapisini gelistirmek için OSB sayisini 1’den 5’e çikardiklarini, bu OSB'lerde 25 binden fazla kisinin istihdam edildigini belirtti.

Varank, 240 milyon lirayi asan yatirimla mevcut sanayi sitelerini gelistirip, yenilerinin kurulmasina vesile olduklarini ve 1400’den fazla sanayici esnafin burada faaliyet gösterdigini dile getirdi.

Sanliurfa’nin gelisimi için Karacadag Kalkinma Ajansi, GAP Idaresi, KOSGEB araciligiyla verilen destekleri ve bölgeye saglanan yatirim tesvik verilerini anlatan Varank, söz konusu projelerin her birinin hacmi, çarpan etkisi ve sonuçlariyla bölgenin ekonomik dinamizmini perçinledigini bildirdi.

Bakan Varank, sehre daha fazla yatirim kazandirmak için çalisacaklarini sözlerine ekledi.

Konusmalarinin ardindan, Ayakkabicilar Sanayi Bölgesi'nin ikinci etabinin temel atma töreni ve yatirimlarin toplu açilisi gerçeklestirildi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile