Sanliurfa'da 'Bölgesel Kalkinma Yatirim, Isbirligi Forum Ve Fuari' Açildi

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Baskani Cevdet Yilmaz: 'Türkiye'nin topyekün bir kalkinmaya ihtiyaci var. Sadece Ankara'nin, Istanbul'un, Izmir'in enerjisiyle 2023 ve ötesine ulasamayiz. Bütün Türkiye'nin enerjisini harekete geçirmek zorundayiz' TOBB Baskani Rifat Hisarciklioglu: 'Her bir yeni girisimci demek, 10 tane istihdam demek. Her sene 100 bin girisimci çikarirsak ülkemizde issizlik diye bir sorun kalmaz'

Sanliurfa'da düzenlenen "Bölgesel Kalkinma Yatirim, Isbirligi Forum ve Fuari" kapilarini açti.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Baskani Cevdet Yilmaz, Sanliurfa Fuar Merkezi'nde gerçeklestirilen "Bölgesel Kalkinma Yatirim, Isbirligi Forum ve Fuari"nin açilisinda bulunmaktan büyük bir mutluluk duydugunu söyledi.

Dünyada etkili olan yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgini sonrasi yeni firsatlarin olustugunu belirten Yilmaz, üzerinde düsünülmesi gereken alanlardan birinin dijital teknolojiyle ekonominin nasil iliskilendirilecegi ve katma degerin bu sayede nasil artirilacagi olmasi gerektigini söyledi.

Yilmaz, tarim ve gidanin da stratejik bir sektör oldugunun altini çizerek, yeni dönemde katma degeri daha yüksek tarim ürünlerinin olusturulmasi gerektigini ifade etti.

Güneydogu Anadolu Projesi (GAP) ile ilgili yatirimlardan bahseden Yilmaz, söyle devam etti:

"Ihracata baktigimiz zaman 2002'de, GAP bölgesinin bütün illerinin ihracati 700 milyon dolar dahi degil. Geçen yil pandemiye ragmen, dünyadaki ticaretin daralmasina ragmen GAP bölgesinin ihracati 10,5 milyar dolara ulasti. Türkiye'nin ihracati 36 milyar dolardan 170 milyar dolara çikti, 5 kat artti. GAP Bölgesinin ihracati 700 milyon dolardan, 10,5 milyar dolara çikti, tam 15 kat artti. Türkiye ortalamasinin 3 kati daha fazla ihracati artti bu bölgemizin. Istihdama baktiginiz zaman 2007'de 1 milyon civarinda tüm GAP Bölgesinde çalisan sayisi varken, pandemide biraz düsmüs ama pandemi öncesi dönemde 2 milyon 100 binlere kadar çiktigini görüyoruz. 1 milyon civarinda insana istihdam sunuldugunu görüyoruz. Buradan sunu söylemek istiyorum, buraya yatirim yaptiginiz zaman karsiligini aliyorsunuz. Burasi yoksul kalacak, geri kalacak bir bölge degil tarihte de olmamis gelecekte de olmayacak insallah. Burasi bereketli hilal denilen Mezopotamya bölgesi." dedi.

- "Türkiye'nin topyekün bir kalkinmaya ihtiyaci var"

Gençlerin ve kadinlarin desteklenmesi gerektigini ifade eden Yilmaz, konusmasini söyle sürdürdü:

"Türkiye'nin önünde iki büyük mesele var bir tanesi küresel ölçekte diger ülkelerle yarista ön plana çikmak, 10 büyük ekonomiden biri olmak, teknolojide siçrama yapmak, orta gelir tuzagini asmak, demokraside, kalkinmada standartlarini yükseltmek. Bu, ülke olarak meselemiz. Bir taraftan da bütün bölgelerimizin bu sürece katkisini artirmak ve bölgeler arasi dengesizlikleri gidermek. Bu iki hedefi es zamanli gerçeklestirmek zorundayiz. Aslinda ikisi birbirini dislayan hedefler degil, birbirini destekleyen hedefler. Dogu'da ve Güneydogu'da yaptigimiz bu yatirimlar batidaki metropolleri de rahatlatan yatirimlar aslinda. Göçe engel oldugunuz zaman, insanlar dogduklari yerde doyduklari zaman metropollerimiz de rahatliyor, daha dengeli kalkinma süreci gerçeklesiyor. Türkiye'nin topyekün bir kalkinmaya ihtiyaci var. Sadece Ankara'nin, Istanbul'un, Izmir'in enerjisiyle 2023 ve ötesine ulasamayiz. Bütün Türkiye'nin enerjisini harekete geçirmek zorundayiz. Bütün illerimizin, ilçelerimizin potansiyelini harekete geçirmek zorundayiz, bölgesel politika derken biraz da bunu anliyoruz. Sadece dengesizlikleri gidermek degil, bölgesel rekabet gücünü artirmayi da anliyoruz. Avrupa'da ve dünyada da artik bu çok tartisiliyor ve gelinen noktada bölgesel politikada özel sektörün rolü daha ön plana çikiyor."

- "Is dünyasinin vazgeçilmez unsuru girisimcilik"

Türkiye Odalar ve Borsalar Birligi (TOBB) Baskani Rifat Hisarciklioglu da fuarin hayirli olmasini diledi.

Cografi isaretlerin bir kentin zenginligi oldugunu aktaran Hisarciklioglu, Sanliurfa'nin da tescil siralamasinda Türkiye'de ikinci sirada bulundugunu söyledi.

Hisarciklioglu, fuarin girisimcilik açisindan önemli oldugunu anlatarak, sunlari kaydetti:

"Günümüz is dünyasinin vazgeçilmez unsuru girisimcilik. Girisimci olmayan ekonominin kesinlikle gücü olmaz. Iste tüm dünyaya bakin en güçlü ekonominin tümü bu sekilde. Hatta baska ülkenin girisimcisini herkes ithal eder durumda. Bugün ABD'ye bakiyoruz silikon vadisindekilerin yarisi ABD'nin disinda dogmus. Issizligin çözümü burada, bugün Türkiye olarak 1 milyon 500 bin girisimcimiz var, yaninda istihdam ettigimiz kisi sayisi ne? Tam 15 milyon. Yani her bir yeni girisimci demek, 10 tane istihdam demek. Her sene 100 bin girisimci çikarirsak ülkemizde issizlik diye bir sorun kalmaz. Zaten bizim inancimizda ne diyor, 'insanin en hayirlisi, insanlara faydali olandir' diyor. Insanlara bugün en faydali olacak is bir kisiye as ve is vermektir. Onun için girisimcilik hayirli bir istir."

TOBB olarak bu etkinlikler vasitasiyla girisimcileri tanitmaya ve Anadolu'ya yaymaya çalistiklarini aktaran Hisarciklioglu, bu noktada önemli asamalar kat ettiklerini ifade etti.

Hisarciklioglu, girisimcilik noktasinda gençlere seslenerek, bu noktada en önemli seyin cesaret oldugunu aktararak, sermayenin de en son kisimda kaldigini bir bilgisayar ve garajin buna yeterli geldigini ifade etti.

Sanliurfa'yi tarimin, ticaretin ve turizmin merkezi olarak gördüklerini belirten Hisarciklioglu, fuara gösterilen ilginin de bunun göstergesi oldugunu söyledi.

Konusmalarin ardindan Yilmaz ve Hisarciklioglu'nun beraberindeki Sanliurfa Vali Vekili Ismail Çetinkaya, Sanliurfa Büyüksehir Belediye Baskani Zeynel Abidin Beyazgül, Sanliurfa Ticaret ve Sanayi Odasi Baskani Ibrahim Halil Peltek, Sanliurfa Ticaret Borsasi Baskani Mehmet Kaya ile GAP BKI Baskan Vekili Mehmet Açikgöz fuarin açilisini yapti.

"Bölgesel Kalkinma Yatirim, Isbirligi Forum ve Fuari" 4 Eylül'e kadar devam edecek.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile