Şanlıurfa’da İsot Telaşı

Şanlıurfa’da İsot Telaşı

Şanlıurfa kent merkezinde vatandaşlar, özellikle yemeklerde kullandıkları isotları kurutmaya devam ediyor.

Kentin Sırrın Mahallesi’nde vatandaşlar, hal pazarından çuvallarla aldıkları biberleri evlerinin bahçelerinde tohumlarını temizleyerek güneş altına seriyor. Günlerce güneş altına bekletilen biberler kuruduktan sonra bu kez poşetin içine konularak güneş altına seriliyor. Güneşin etkisiyle siyahlaşan ve kuruyan biberler daha sonra çekme makinelerinde çekilerek pul biber haline dönüştürülüyor.

Konu ile ilgili konuşan Şükrü Deniz isimli bir vatandaş, “Biz bu biberleri çuvallar halinde hal pazarından alıyoruz, ardından evimize getirip hanımlarımız içini temizliyorlar yani içindeki tohumlarını çıkartıyorlar. Tohumları çıkartılan biberleri alıp evimizin damında güneş altına seriyoruz, güneşte 2-3 gün kalan biberler biraz kuruduktan sonra şeffaf poşetlerin içine koyup tekrardan yine güneşin altına bırakıyoruz. Ondan sonra yaklaşık 1 hafta daha güneşte bekletip isot makinelerinde çektiriyoruz ve pul biber haline dönüyor” dedi

Pul biberleri yemeklerde kullandıklarını, hemen hemen her yemeğe de bu pul biberleri kattıklarını vurgulayan Deniz, “Şanlıurfa’da özellikle lahmacun, çiğköfte ve ciğer kebabı gibi yemeklerde kullanıyoruz” diye konuştu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile