Şanlıurfa'da Seracılık Atağı

 Şanlıurfa'da jeotermal enerjinin kullanıldığı seracılık her geçen yıl gelişiyor.

Karaali bölgesinde 2000 yılında bir çiftçinin arazisinde jeotermal su kuyusu bulunmasıyla başlayan ve zamanla yaygınlaşan seracılığın, açılacak yeni kuyularla 2 bin dekarlık alana yayılması planlanıyor.

Şu anda 500 dekarlık alanda uygulanan ve büyük bölümü topraksız olan seraların 2023'e kadar 7 bin dekara çıkarılması hedefleniyor.

Jeotermal seralarda başta salkım domates olmak üzere, sebze ve iç mekan süs bitkileri yetiştirilirken, bu sektör istihdama da ciddi katkı sağlıyor.

Sera Yatırımcıları ve Üreticileri Birliği (Sera-Bir) Başkanı ve Ziraat Mühendisi Müslüm Yanmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çalışmalar ve hükümetin sağladığı desteklerle bölgenin öneminin daha da artacağını söyledi.

Seracılığın son dönemlerde dünyada büyük bir ihtiyaç haline geldiğini, bu nedenle gerçekleşecek yatırımların Türkiye ekonomisine ciddi katkı sağlayacağını belirten Yanmaz, 2016 yılında Şanlıurfa'da açılacak 30 kuyuyla bölgenin, yerli ve yabancı üreticiler için daha da cazibeli hale dönüşeceğini vurguladı. Yanmaz, şunları kaydetti:

"Türkiye'de jeotermal seracılık anlamında önemli gelişmeler var. Karaali bölgesinde ise GAP Bölge Kalkınma İdaresi ve paydaşlarla, bu bölgede yaklaşık 60 kuyu daha kazacağız. 60 kuyu demek 2 bin dekar sera demek. Bu kuyularla ilgili bütçeyi oluşturmaya çalışıyoruz. 2016'nın başından itibaren 60 kuyuyla bu bölgenin jeotermal zenginliğinin, sondaj kuyularıyla ortaya çıkarılıp yatırımlara dönüşmesini sağlayacağız. Karaali, öncelikli yatırım bölgesi olarak ilan edilmek üzere, çalışmalarımız devam ediyor. Umarım 2023 hedeflerine 7 bin dekar serayla biz de katkı sağlamış olacağız."

Geçen yıl 500 dekar serada 15 bin ton civarında ürün elde ettiklerini aktaran Yanmaz, ürünlerin büyük bir kısmını da ihraç ettiklerini anlattı. Yanmaz, "Bu bölgede tek marka altında ürün yetiştirip, özellikle Körfez ülkelerine mal göndermek için çalışıyoruz" dedi.

- "Kesinlikle hormon kullanmıyoruz"

Yanmaz, söz konusu bölgede yetiştirilen ürünlerin çok kaliteli olduğunu vurguladı.

Özel yöntemlerle bitkilerin verimliliğini artırmaya çalıştıklarını kaydeden Yanmaz, "Seralarda döllenmeyi arılar aracılığıyla gerçekleştiriyoruz. Kesinlikle hormon kullanmıyoruz. Şanlıurfa barındırdığı jeotermal enerji, gün ışığı ve düz arazisiyle seracılıkta diğer illere göre daha avantajlı" diye konuştu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile