Tarımsal Araştırmalar Eğitim Merkezinde (GAPTAEM) iki gün devam edecek olan toplantının açılışına, Şanlıurfa Vali Vekili Uğur Sezer, Harran Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Şerafettin Çelik, Eyyübiye Kaymakamı Oktay Kaya, İçel Vali Yardımcısı Aylin Kırcı Duman, Malatya Doğanyol Kaymakamı İsmail Toprak, Kazan Kaymakamı Murat Duru, Polatlı Kaymakamı Nedim Tunçer, Harran Üniversitesi Tarımda İş Sağlığı ve Güvenliği Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Zeynep Şimşek, Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ayşe Akın, Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Daire Başkanı Dr. Kanuni Keklik, ziraat odası başkanları, sosyal yardımlaşma ve dayanışma müdürleri, milli eğitim müdürleri ve ilçe yöneticileri katıldı.
ULUSAL DÜZEYDE ÖNEMLİ SONUÇLAR DOĞMUŞTUR
Çalıştayın açılış konuşmasını yapan Vali Vekili Uğur Sezer, “Mevsimlik tarım işçilerinin sorunlarına yönelik, Harran Üniversitesinde mevsimlik tarım işçileri ile ilgili eğitim merkezini kurulduğundan, yani 2003 yılından bu yana çalışmaların yürütüldüğünü biliyoruz. Bu çalışmalar belki mikro düzeyde, küçük görülse de ulusal düzeyde sonuçları ve çıktıları hem ülkemiz için hem geleceğimiz için çok önemli sonuçlar doğurmuştur. Başta Prof. Dr. Zeynep Şimşek olmak üzere bu konuda emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.
ÜNİVERSİTE OLARAK HER ZAMAN DESTEK OLACAĞIZ
Açılış konuşmalarında Türkiye’nin tarım ülkesi olduğuna değinen Harran Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Şerafettin Çelik ise, “Ülkemiz, tarımın yoğun olarak yapıldığı bir coğrafyada yer almaktadır. Bunun yanı sıra Şanlıurfa en fazla nüfusu barındıran bölgelerden biridir. Tarım ülkenin tüm bölgelerinde yapılıyor ve her bölgenin nüfusunun belli bir kısmı tarımla ilgileniyor ancak bölgemizin farklı bir özelliği aynı zamanda dışarıya da tarım işçisi göndermesidir. Tarım işçilerimize yönelik yaşam şartlarının iyileştirilmesine yönelik yapılacak projelerde üniversite olarak her zaman, katkı verip destek olacağız” ifadelerini kullandı.
HARRAN ÜNİVERSİTESİ TARIM VE İŞ SAĞLIĞININ AKADEMİK ÖNCÜSÜDÜR
Çalıştayın yürütücüsü olan Harran Üniversitesi Tarımda İş Sağlığı ve Güvenliği Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Zeynep Şimşek, Türkiye’de ilk kez Tarım ve İş Sağlığı Uygulama ve Araştırma Merkezinin kurulduğuna dikkat çekerek, “Türkiye bir tarım ülkesidir. Ülkemizin ikinci ana sektörü tarım ve tarım ham maddeleridir. Ham maddesini geliştiremeyen ülkeler sanayide de başarılı olamazlar. Sadece Türkiye’de değil dünyanın her yerinde tarım sektörünün ana iş gücü mevsimlik tarım işçileridir. Mevsimlik tarım işçilerine yönelik Harran Üniversitesi, Türkiye’de ilk kez Tarım ve İş Sağlığı Uygulama ve Araştırma Merkezini kurmuştur. Ülkemizde tarım sağlığı alanında yapılması gerekenlerin bir anlamda akademik öncülüğünü yapan bir kurum olma özelliğini devam ettirmektedir” diye konuştu.
MEVSİMLİK İŞÇİLİK TÜRKİYE’NİN BİR GERÇEĞİ
Çalıştaya Başkent Üniversitesini adına katılan Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ayşe Akın ise konuşmasında, “İnanıyorum ki bu proje sorunlar çözülene kadar bitmemeli. Bu çalışma hepimize heyecan veriyor, çünkü mevsimlik tarım işçiliği dünyanın bir sorunu olduğu gibi Türkiye’nin de bir gerçeğidir. Bu sorunu hep biliyorduk. Müdahale konusunda biraz geç başlandığını düşünüyorum, ancak bu bağlamda çalışmalarını ara vermeden sürdüren Harran Üniversitesine ve GAP bölgesine teşekkür ediyorum. Bu sorun karşında çok mesafe kat ettiler. Araştırma sonuçları bize sıkıntıların bitmediğini, daha fazla çalışmamız gerektiğini gösteriyor” şeklinde konuştu.
Toplantıda Eyyübiye Kaymakamı Oktay Kaya, Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Daire Başkanı Dr. Kanuni Keklik de birer konuşma yaptı.
Yapılan konuşmaların ardından ara verilen toplantının iki gün boyunca devam edeceği belirtildi.
Şanlıurfa'da Tarım İşçilerinin Kamu Hizmeti Alma Sorunu Tartışıldı
Harran Üniversitesi yürütücülüğünde, Başkent Üniversitesi işbirliğiyle, mevsimlik tarım işçilerinin kamu hizmetlerine erişimlerinin artırılmasına yönelik yapılacakların konuşulacağı çalıştay başladı.