Şanlıurfa Mutfağı Dünya Mirası Olmaya Aday

Şanlıurfa, dünyada daha önce sadece 5 şehrin elde edebildiği "UNESCO'nun Dünya Gastronomi Şehri" unvanını alabilmek için adaylığını açıkladı.

Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası (ŞUTSO), Ticaret Borsası ve Şanlıurfa Turizm Platformu öncülüğünde oluşturulan ekip, adaylık başvurusu için UNESCO yetkilileri ve milli şeflerle bir araya geldi. Adaylık sürücüsünde yapılacak çalışmalarla ilgili bilgi alışverişinde bulunuldu.
UNESCO Almanya Milli Komite Üyesi Faruk Şen, ŞUTSO konferans salonunda düzenlenen toplantıda, Türkiye gastronomiyle ilgili ciddi araştırmaların yapılmadığını ifade etti.

Türkiye'de birçok ekonominin bulunduğunu, bunların en önemlisinin gastronomi ekonomisi olduğunu vurgulayan Şen, Şanlıurfa'nın mutfak kültürüyle birçok ülkeden daha iyi olduğunu belirtti.

Şanlıurfa çok zor bir işe girdiğine işaret eden Şen, şöyle konuştu:
"Çok az bir zamanda çok güç bir işe giriyoruz. UNESCO'da 192 ülke var. Bu Birleşmiş Milletler'de olduğu gibi prosedürü oldukça güç. UNESCO kültür varlıklarını 1972 yılından itibaren ele alıyor. Almanya 1948 yılında kuruldu, 54 yerini UNESCO Dünya Kültür Mirası olarak tanıttı. Biz de ise maalesef 9 yeri kültür ve tabi varlık olarak tanıtmışız. Bu Türkiye için büyük bir ayıp. Bunun nedenlerine bakarsak, bugüne kadar doğru dürüst bir dosya ile gitmedik. Şanlıurfa'nın Unesco'ya aday olması gurur verici. Dünya bugüne kadar 936 tane milli kültür mirası var. Bizim sadece 9 tane olması bizim için ayıptır."
- Türk Mutfağı yanlış tanıtılıyor
Türkiye Aşçıları ve Şefleri Federasyonu Başkanı Yalçın Manav da Türk mutfak kültürünü dünyaya tanıtmak amacıyla çeşitli etkinlik ve yarışmalar düzenlediklerini söyledi.

Dünyanın birçok ülkesinde Türk mutfağının yanlış tanıtıldığını ileri süren Manav, "Dünya'da 3 mutfak var diyorlar. Çin, Fransız ve Türk Osmanlı Mutfağı. Çin mutfağının tümü su ürünlerine dayanır. Fransız mutfağında yemekler sosla lezzetlendirilir. Koymadığınız zaman yiyemezsiniz. Bizde farklı örneğin bin yıl önce yapılan Mevlana pilavında o zaman ne domates vardı, ne de patlıcan var; ancak o günü şartlarıyla yemeği lezzetlendirmek için badem, nar ekşisi, kayısı gibi malzemeler katılıp, pilavlar yapılıyordu. Kendimize has lezzetlerdir. Dünyanın birçok yerinde çoğu zaman bakıyoruz ki Türk mutfağı döner gibi yemeklerle tanıtılıyor. Türk Mutfağını dönerle tanıtılamaz, bizler federasyon olarak her zaman bu tür yanlışların önüne geçmeye çalışıyoruz. İnanıyorum ki Şanlıurfa yemek kültürüyle Türkiye'ye en güzel şekilde temsil edecek" şeklinde konuştu.

Şanlıurfa'nın tarihi, kültür ve turizmi hakkında katılımcılara bilgi veren ŞUTSO Başkanı Sabri Ertekin ise Şanlıurfa'nın "Unesco'nun Dünya Gastronomi Şehri" ünvanını alacağına inandığı kaydetti.

"UNESCO'nun Dünya Gastronomi Şehri" unvanın sonuçları 30 Kasım 2014'te açıklanacak.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile