Şanlıurfa, Türkiye Kupası finalinden sonra bir büyük organizasyona daha ev sahipliği yapıyor. 'Sınırsız kardeşliğe tam gaz' sloganıyla 'Serbest Stil Akrobatik Dünya Motosiklet Şampiyonası' için geri sayım başladı. Programa Suriye ve Türkiye tarafından yetkililer katıldı.
Dünya Akrobatik Motosiklet Şampiyonası için Şanlıurfa'ya gelen motokroscular, Türkiye-Suriye sınırı geçiş noktası olan Akçakale Sınır Kapısı'nın iki sınır hattında kurulan rampalardan 180 kilometre hızlarla uçtu.
Şanlıurfa Valiliği öncülüğünde 15-16 Mayıs 2010 tarihlerinde dünyanın en popüler motor akrobasisi etkinliklerinden Dünya Akrobatik Motosiklet Şampiyonası'na, Roma ve Berlin gibi şehirlerinin ardından, bu kez Şanlıurfa GAP Arena ev sahipliği yapacak.
Motokrosun, Türkiye-Suriye sınırı geçiş noktası olan Akçakale Sınır Kapısı'nın iki sınır hattında kurulan rampalarda ilk deneme gerçekleşti. Akçakale Belediyesi ve Karayolları Müdürlüğü işbirliğiyle motokros yarışmaları için Suriye ile Türkiye arasındaki tampon bölgede tamamlanan rampadan, motokroscular Türkiye'den Suriye'ye uçtu. Yerden 15 metre yükseklikten bir ülkeden diğerine uçan motokroscuları gören Akçakaleliler, şaşkınlıklarını gizleyemedi.
Akçakale Sınır Kapısı ve Suriye Telabyat giriş noktasında 'Sınırsız Kardeşlik' atlayışını Şanlıurfa Valisi Nuri Okutan, Akaçakale Kaymakamı Şefik Aygün, Akçakale Belediye Başkanı SP'li Abdulhakim Ayhan, Telabyat Mıntıka Müdürü Adnan El Halil ile Türkiye'nin farklı illerinden gelen motorseverler izledi.
Biletlerin Suriye'de de satışa sunulduğu Dünya Akrobatik Motosiklet Şampiyonası'na, Suriye'nin önemli şehirleri Rakka, Halep, Haseki ve Hama'dan 15 bin kişinin katılması bekleniliyor. Suriye, Şanlıurfa ve çevresindeki illerin yanı sıra, Türkiye'nin dört bin yanından kente gelen motosiklet tutkunlarını konuk etmeye hazır olan Şanlıurfalılar, iki günde 60 bin ziyaretçiyi ağırlayacak.
Şanlıurfa AK Parti Milletvekili Yahya Akman, konuyla ilgili açıklamasında, "Bugün sınırların kaldırldığının en büyük filiyatını yapıyoruz. Bütün insanlara gönlümüzün açık olduğunu herkes görecek. Daha önce 4 tarafı düşmanla çevrili bir ülke ikin şimdi 4 tarafı kardeş ve dost ülkelerle oluşturan bir ülke konumundayız artık, kabuğumuza sığmıyoruz, bunun mutluluğunu yaşıyoruz." dedi.
Şanlıurfa Valisi Nuri Okutan da bir peygamberler şehri kimliğiyle barış ve kardeşliği kendine şiar edinmiş olan Şanlıurfa'nın, bugün ev sahipliği yapmakta olduğu bu özel buluşmanın pek ok değerin sembolü olmasının yanında, umut yüklü bu bölgenin aydınlık ve kalkınmış geleceğini de temsil ettiğini kaydetti. Vali Okutan, şöyle dedi:
"Bu buluşmayı ayrıca, iki ülkenin devlet üst düzey yöneticilerinin barışıyla ve samimiyetiyle yürüttüğü dostluk ve yakınlaşma poitikalarının en verimli meyvesi, somut sonucu olarak nitelemek de yerinde bir tesbit olacaktır."
Akçakale Kaymakamı Şefik Aygün ise daha önce günde yaklaşık 200 kişinin Suriye ile Türkiye arası geçiş yaptığını, ancak son zamanlarda bu sayının 2 bini geçtiğini vurguladı.