Şanlıurfa Vakıflar Bölge Müdürü Tüysüz'den Büyükaslan’a Ziyaret

Şanlıurfa Vakıflar Bölge Müdürü Tüysüz'den Büyükaslan’a Ziyaret

Vakıflar Haftası etkinlikleri kapsamında Adıyaman’a gelen Şanlıurfa Vakıflar Bölge Müdürü Müslüm Tüysüz, kurum çalışanlarıyla birlikte Belediye Başkanı Necip Büyükaslan’ı ziyaret ederek, bir süre sohbet etti.

Konuklarını başkanlık makamında kabul eden Başkan Büyükaslan, birçok fütuhatın temelini oluşturan ana neden, vakıflar olduğunu söyledi.

Büyükaslan, “İnsanlık tarihinde ilk vakıf, Hz. İbrahim zamanında başlamış olup, yüce Peygamberimiz Hz. Muhammed Mustafa'nın (sav) hurmalıklarını vakfetmesiyle müesseseleşmiştir. Peygamber efendimizden sonra vakıf kültürü 4 halife dönemi dâhil, Emevi, Abbasi ve Selçuklular döneminde de devam etmiş, ancak Osmanlı döneminde zirveye çıkmıştır. Vakıf kültürü, özellikle Osmanlı döneminde devlet anlayışına yansımış ve böylece devletin yükü hafifletilmiştir. Birçok fütuhatın temelini oluşturan ana neden vakıflardır. Öyle ki, Anadolu vakıflar dolayısıyla kalkınmıştır. Bu hafta münasebetiyle medeniyetimizin temel ayağı olan vakıflarımızın ilelebet devam etmesini temenni ediyorum” dedi.

Şanlıurfa Vakıflar Bölge Müdürü Müslüm Tüysüz ise, her yıl Mayıs ayının ilk haftasında kutlanmakta olan ‘Vakıflar Haftası’nın bu yıl 30’uncusunu kutladıklarını dile getirerek, bu seneki temalarının ‘Vakıf Medeniyeti ve Şehir’ olduğunu ifade etti.

Bölge Müdürü Tüysüz, “Adıyaman, Bölge Müdürlüğümüz dahilinde olduğu için ‘Vakıflar Haftası’ dolayısıyla bugün buraya geldik. Bu vesileyle Sayın Belediye Başkanımızı ziyaret ediyoruz. Vakıf medeniyeti, kadim medeniyetimizin en önemli ayaklarından birisidir. Anadolu’da ilk vakıf, 1048 yılında kurulmuştur. Bu rakam vakıfların logosunda belirtilmiştir. Erzurum’un Pasinler ilçesinde Seyyid Halil Divani isimli zat, 29 köyü kendi parasıyla alıp vakfetmiştir. Anadolu’da vakıf bu tarihte kurulmuştur. Yani 1071 yılında Malazgirt zaferi gerçekleşmiştir. Malazgirt zaferinden 23 yıl evvel vakıf temeli atılmıştır. Bin yıla yakın bir zamandır vakıf medeniyeti ülkemizde devam etmektedir” diye konuştu

Vakıf medeniyetinin en önemli özelliklerinden birisinin de şehir imar planları uygulamaları olduğunu vurgulayan Tüysüz, “Suyolları, köprüler, çeşmeler, imaretler, hanlar, ticaret merkezleri, sağlık müesseseleri, eğitim alanları gibi birçok önemli müessese ve kuruluş vakıfların eliyle yapılmaktadır. Vakıflar, tamamen sivil toplum kuruluşlarıdır. Tamamen fedakarlığa, vermeye dayanan kuruluşlardır. Hatta aşk, vermek üzere kurulduğu için, vakıflar da bir nevi aşk olarak ifade edilmektedir. Bu yöndeki çalışmalarımız Adıyaman’da da devam ediyor. Kültürel çalışmalarımız kapsamında ‘taşınmaz kültür varlığı’ dediğimiz tarihi eserlerimizin restorasyonunu yapıyoruz. Daha önce, yani 2010 yılında Mahmut El Ensari türbesi ile Yenipınar Camii'ni restore ederek teslim ettik. Abuzer Gaffari türbesinin ihalesini yaptık. Bu seneki programlarımız içerisinde Ulucamii ile Eskisaray Camii var. Musalla Camii’nin proje dosyasını hazırlayacağız. Kâhta Kemaliye Ulucamii’nin yerine yeni bir cami inşa edeceğiz. Bekir Bey Hamamı’nın proje revizyonu gerekiyor, onu da gerçekleştireceğiz. Bu yöndeki çalışmalarımız aralıksız devam ediyor. Bu haftamızın ülkemize, milletimize ve Adıyaman’ımıza hayırlı olmasını diliyorum” şeklinde konuştu.

Resmi görüşmelerin ardından Başkan Büyükaslan, Bölge Müdürü Tüysüz’e içinde Adıyaman Belediyesi’nin kültür yayınlarının yer aldığı bir çanta hediye ederken, Tüysüz de Büyükaslan’a bir buket çiçek takdim etti.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile