Şanlıurfa'ya Yaklaşık 1 Asır Sonra Yeşilay'ın İlk Şubesi Açıldı
1920 yılında İstanbul’da Hilal-ı Ahdar adıyla kurulan Türkiye Yeşilay Cemiyeti, kuruluşundan bu yana ilk kez Şanlıurfa’da şube açtı.
İki yıldan bu yana Türkiye Yeşilay Cemiyeti Şanlıurfa Temsilciliği görevini yürüten Eğitimci Muharrem Çelik’in başarılı çalışmaları sonucu, Şanlıurfa’ya şube kurma yetkisi verildi.
Türkiye Yeşilay Cemiyeti'nin 94 yıl sonra ilk kez Şanlıurfa’ya şubesi açıldı. 20 Haziran 2014 tarihinde yapılan birinci olağan genel kurul ile Kurucu Başkan İbrahim Culfa, görevi Muharrem Çelik’e devretti.
Yeşilay Cemiyeti Şanlıurfa Temsilcisi Muharrem Çelik, faaliyetlere başladıklarını belirterek, yeni şubenin bölgeye hayırlı olmasını diledi. Şanlıurfa’da Türkiye Yeşilay Cemiyeti şubesinin kurulmasının tarihe geçecek bir hadise olduğuna işaret eden Çelik, “Yeşilay Cemiyeti, kurulduğu 1920 yılındaki ehemmiyetini, pasif yönetimlere rağmen hiçbir zaman yitirmedi. Şu anda görevde olan genel merkez yönetiminin de Yeşilay’ın vizyonuna hakim olmaları sonucu, birçok ilde şube kurulması kararı çıktı. 33 ilde şubesi bulunan Yeşilay, Şanlıurfa ile birlikte 34 şubesiyle faaliyet yürüten bir yapıya kavuştu. Önümüzdeki günlerde her türlü projenin rahatlıkla yürütebileceği bir ofis oluşturmak için harekete geçecek olan şubemiz, Şanlıurfa’da gençleri madde bağımlılığından kurtarmak, bağımlılık başlamadan önüne geçmek için projeler yürütecek. Bu konuda resmi ve sivil toplum kuruluşlarımızın desteklerine her zamankinden daha çok ihtiyacımız var” diye konuştu.
Bölgedeki madde bağımlılığı sorununa dikkat çeken Çelik, kentteki madde bağımlılığı sorununun çığ gibi büyüdüğünü, bunun hem gençliği hem de geleceği tehdit ettiğini kaydetti.
Çelik, “Şanlıurfa, Türkiye’nin nüfus artış hızı en hızlı olan ili. Nüfus artış hızında dünya ortalamalarının bile üstünde olan kenti. Hızla artan nüfusun beraberinde getirdiği olumsuzluklarla da baş başayız. Sosyal, ekonomik sorunlara eşlik eden eğitimsizliği fırsat bilen art niyetliler, gençliği zararlı maddelerle kemirmeye çalışıyorlar. Ne yazık ki, başta esrar olmak üzere eroin, uyuşturucu haplar gibi madde bağımlılığının yanında işletmeler kanalıyla teşvik edilen nargile, internet ve sokaklarda kol gezen fuhuş da geleceği tehdit eden bağımlılıklar arasındadır. Bu tehlikenin farkında olmamıza rağmen, buna karşı yapabilecek hiçbir şeyimiz yok değil” dedi.
Madde bağımlısı gençleri tespit etme, bağımlılıktan kurtarma amacıyla projelere başladıklarını anlatan Çelik, proje çalışmaları kapsamında çok acıklı hikayelere şahit olduklarını ifade etti.
Çelik, şöyle devam etti:
“Madde bağımlısı bu gençler dışarıdan gelmedi. Bizim çocuklarımız, komşumuzun, akrabamızın çocukları. Her geçen gün birinin ölüm haberini duymamak, birinin sebep olduğu olumsuz davranışları görmemek, ailelerinin feryatlarına kulak tıkamak olmazdı. Herkes, madde bağımlılığına karşı birileri bir şey yapsın diye beklerken, biz bir grup arkadaşla harekete geçtik ve çalışmalara başladık. Gençlerimizi topluma kazandırmaya başladık.”
SİGARA KULLANAN YÖNETİME GİREMİYOR
Muharrem Çelik, başkanlığında oluşturulan Türkiye Yeşilay Cemiyeti Şanlıurfa Şubesi yönetim kuruluna çok sayıda gönüllünün başvurduğu ancak, başta sigara olmak üzere zararlı alışkanlıkları olan kimsenin yönetime giremediğini belirtti.
Dernek üyeliği ve yönetiminde görev alabilecek kişilerin, sigara dahil hiçbir zararlı alışkanlığa sahip olmaması gerektiği açıklandı. Muharrem Çelik başkanlığındaki yeni yönetim kurulu asil üyeleri, İbrahim Culfa, Mehmet Akbaş, Mehmet Çelik, Süleyman Karakısa’dan oluşurken, denetim kurulu asil üyeler arasında Ömer Avcı, Necla Tosmur, Mahmut Kaya ve İmam Ali Atalar yer aldı.
YEŞİLAY CEMİYETİ HAKKINDA
1920’de İngiliz işgal güçlerinin İstanbul Limanı’na gemilerle getirdiği binlerce kasa alkollü içkiyi gençlerimize bedava dağıtıp onları zehirlemesine, işgale karşı direnişi kırarak özgürlüklerini ve onurlarını ellerinden almak istemelerine karşı alkollü içkilerle mücadele amacıyla dönemin Şeyhülislamı İbrahim Haydarizade’nin himayesinde Dr. Mazhar Osman Uzman ve arkadaşları tarafından padişahın izniyle 1 Mart 1920’de İstanbul’da 'Hilal-i Ahdar' adıyla kurulmuştur. Yeşilay’ın kurulduğu 1-7 Mart tarihleri ülkemizde Yeşilay haftası olarak kutlanmaktadır.
"Hilal-i Ahdar" ismi daha sonra "Yeşil Hilal" ve "Yeşilay" olarak değiştirilmiş, 1934 yılında Atatürk’ün Cumhurbaşkanlığı, İsmet İnönü’nün Başbakanlığında Bakanlar Kurulu kararıyla Yeşilay’a “kamuya yararlı dernek statüsü” verilmiştir.
Kuruluşundan günümüze bağımlılık türleri arttıkça Yeşilay’ın da tüzüğünde çalışma alanları çeşitlenmiş, alkolden sonra sigara, uyuşturucu, kumar, fuhuş ve yakın tarihte teknoloji bağımlılığı Yeşilay’ın mücadele alanına dahil olmuştur.