Sanliurfali Iki Tas Ustasi, Göbeklitepe'nin Sembolü Dikili Tasin Replikasini Yapti

Siverek ilçesindeki ustalar, yaklasik 5 tonluk kayayi 4 ayda çekiçle ince ince isleyerek sanat eserine dönüstürdü Tas ustasi Mahmut Selanis: 'Bu eserimizi Göbeklitepe yoluna götürecegiz' Tas ustasi Halil Inal: 'Binlerce yil önce beyaz taslarla çalismislar, biz ise su an siyah taslarla çalisiyoruz'.

CUMA SARI - Sanliurfa'nin Siverek ilçesinde iki tas ustasi, yaklasik 5 tonluk kayaya 4 aylik çalismayla sekil vererek UNESCO Dünya Mirasi Listesi'nde yer alan Göbeklitepe'deki P18 Dikilitas'in küçültülmüs replikasini hazirladi.

Ilçede tas ustaligi yapan Mahmut Selanis ile Halil Inal, bir süre önce Göbeklitepe Ören Yeri'ni ziyaret etti.

Ustalar, Göbeklitepe'nin sembolü olan ve bir ay önce Birlesmis Milletler Genel Merkezi yerleskesinde sergilenmeye baslanan P18 Dikilitas replikasinin benzerini yapmaya karar verdi.

Iki usta, 5 tonluk bazalt tasini, ilçedeki bir fabrikada yaklasik 4 ayda çekiçle ince ince isleyerek sanat eserine dönüstürdü.

Tas ustasi Mahmut Selanis, AA muhabirine, Göbeklitepe ziyaretinde buradaki sembol eserden etkilendigini söyledi.

Hem turizme destek saglamak hem de mesleklerine dikkati çekmek için çalismalara basladiklarini belirten Selanis, söyle konustu:

"Oradaki dikilitasin bir benzerini burada yaptik. Üzerinde çalismaya basladigimizda kaya 5 tondu, su anda yaklasik 600 kiloya düstü. Daha üzerinde çalismaya devam ediyoruz ki 10 gün sonra tamamlanmis olur. Çevremizdeki duyarli vatandaslar da tasi vinçlerle tasiyarak bize destek oldu. Siverek Belediye Baskanimiz Ayse Çakmak ile görüstük, onun yardimiyla bu eserimizi Göbeklitepe yoluna götürecegiz."

- "Ayni sembolleri yapmaya devam ediyoruz"

Usta Halil Inal ise bölgede siyah bazalt tasin meshur oldugunu söyledi.

Çalisma sirasinda zaman zaman zorlandiklarini dile getiren Inal, kisa süre içerisinde eserlerinin layik oldugu yerde turizme hizmet etmesini hedeflediklerini kaydetti.

Inal, "Çalismalar gösterdi ki tas yontmaciligi çok eski bir meslek yani meslegimiz Göbeklitepe'nin tarihiyle esittir. Onlar da binlerce yil önce beyaz taslarla çalismislar, biz ise su an siyah taslarla çalisiyoruz. Ayni sembolleri yapmaya devam ediyoruz." dedi.

Inal, az sayida kalan tas ustaliginin kaybolmamasi için çirak yetistirdiklerini sözlerine ekledi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile