Şantiyeye dönen Nijerya Türk yatırımcıları bekliyor

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve beraberindeki 100'e yakın iş adamı Nijerya'yı ziyaret etti. Adeta şantiyeye dönen ülkede alt yapı ve üst yapının yanı sıra 8 milyar dolarlık enerji ...

 

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve beraberindeki 100 ' e yakın iş adamı Nijerya ' yı ziyaret etti . Adeta şantiyeye dönen ülkede alt yapı ve üst yapının yanı sıra 8 milyar dolarlık enerji ve 350 bin adetlik konut projeleri Türk yatırımcıları bekliyor .

Türkiye İhracatçılar Meclisi ( TİM ) ve Türkiye Sanayiciler ve İşadamları Konfederasyonu ' nun ( TUSKON ) işbirliği ile yapılan organizasyona Gül ' ün yanı sıra Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek , GAP ' tan Sorumlu Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz , Nijerya Cumhurbaşkanı Goodluck Jonathan , Nijerya Yatırım Ajansı Başkanı Mustafa Bello ve TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi ile TUSKON Başkanı Rızanur Meral katıldı .
Organizasyon dahilinde yapılan Türkiye - Nijerya Ticaret ve Yatırım Forumu ise 100 ' e yakın Türk işadamı ile 450 Nijeryalı iş dünyasını buluşturdu . Forumda yapılan ikili görüşmelerde 150 milyon nüfuslu Nijerya ' da alt yapı ve üst yapı yatırımlar ile birlikte sadece enerji alanında 8 milyar dolarlık bir bütçe oluşturulduğu kaydedildi . Nijerya ' da ayrıca , 350 bin adetlik konut projelerinin de bulunduğu açıklandı . Ülkede gıdadan tekstile , enerjiden elektroniğe tüm alanlarda yatırıma ihtiyaç duyuluyor .
Türkiye - Nijerya Ticaret ve Yatırım Forumu ' nda konuşan TUSKON Başkanı Rızanur Meral , " Biz bünyemizdeki 150 dernek ve 15 bin iş adamımız ile diğer Afrika ülkelerine olduğu gibi yıllardan beri bu ülkeye de iş seyahatleri yapıyoruz . " dedi . Meral şöyle devam etti :
" Nijerya ' ya ilk defa Cumhurbaşkanı statüsünde bir katılım gerçekleştirdik . Bizler dünyaya , özellikle de Afrika ' ya açıldıkça oradaki cevherleri keşfetmeye başladık . Nijerya ' nın da büyük olduğunu düşünüyorduk ama maalesef bu potansiyel güvenlik dedikodularının gölgesinde kaldı . Abuja ' nın çok modern , güvenli , gelişmiş bir şehir olduğunu görünce , acaba ' Bu söylentiler kasıtlı mı çıkarılıyor? ' diye düşünmeden edemiyoruz . "
Nijerya ' nın son dönemlerde şeker üretimine odaklandığının altını çizen TUSKON Başkanı , şu saptamalarda bulundu :
" Nijeryalı ' lar ülkelerinde şeker fabrikaları kurmaya çalışıyorlar . Bu ülkedeki kesme şekerler Fransa ' dan geliyor . Bunun dışında temel gıda maddeleri un , tuz , makarna gibi alanlarda çok büyük açıkları söz konusu . Ülkenin giyim ve tekstile de ihtiyacı var . Nijeryalılar ülkelerinde Türk mallarını görünce , kalitedeki farkı hemen anlıyorlar . Bu nedenle Nijerya ' ya daha fazla yoğunlaşmalıyız . Bu ülkede talep bu ülkede dağılmış durumda . Çok büyük ve potansiyeli olan şehirleri var . "
Başkan Rızanur Meral Nijerya ' da çok ciddi elektrik enerjisi açığı olduğunu kaydederken , " 3 bin megavat kurulu güçleri var . Türkiye ' nin ise 43 bin . Oranladığımızda açığın boyutu ortaya çıkıyor . Burada bu doğalgazı elektrik enerjisine çevirecek santraller kurulmalı . Kurulu güçlerini 12 bin megavata çıkarmak istiyorlar . " bilgisini verdi .
Nijerya ' nın enerji için 8 milyar dolarlık bir bütçe ayırdığını açıklayan Meral , " Bunun dışında ülkede 300 bin konut açığı var . Devlet altyapı , enerji ile konuta odaklanmış durumda . Biz bu kadarını tahmin etmiyorduk . Her yerde yoğun bir çalışma var . Burada toplu konut inşaatı ve arazi geliştirme konularında Türk işadamları ile işbirliği istiyorlar . Sadece Nijerya Demiryolları ' nın rehabilitasyon projesi için 185 milyon dolar bütçe ayrılmış durumda . " ifadelerini kullandı .
TİM BAŞKANI BÜYÜKEKŞİ : " İHRACAT 1 MİLYAR DOLARA ÇIKMALI "
Forumda konuşan TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi ise Nijerya ' nın 41 milyar dolarlık ithalatı olduğunu , Türkiye ' nin ise bundan 250 milyon dolarlık bir pay aldığına işaret etti . Büyükekşi , " Nijerya ' ya ihracatımız 2001 yılından bu yana ihracatımız 5 kat arttı . Biz buradan sadece petrol ve doğalgaz alıp makine , demir çelik ve tekstil gibi her türlü ürünü satıyoruz . Ama yine de çok düşük . Bu ihracat kısa vadede 1 milyar dolar olmalı . Bu ülkenin her türlü potansiyeli var , GSMH ' si diğer Afrika ülkelerine göre çok yüksek . " değerlendirmesinde bulundu . Afrika ' da yaşayan 4 esmer adamdan birinin Nijeryalı olduğuna vurgu yapan Başkan Mehmet Büyükekşi , " ABD toplam petrol ithalatının yüzde 9 ' unu buradan ithal ediyor . Ve bunu da önümüzdeki 5 yıl içinde yüzde 15 ' e çıkarmayı planlıyor . Bu da buradaki zenginliğin bir göstergesi . " dedi .
Afrika ülkelerine Türkiye Hava Yolları ' nın seferler koyduğunu hatırlatan TİM Başkanı , " Bu direkt uçuşlar çok önemli . Çünkü dolaylı uçuşlar gidiş- geliş 40 saati buluyor . O zaman Türk işadamı buraya gelmekten imtina ediyor . 5 -6 saatlik mesafe ile gidip gelmek artık kolay . Bunlar ticaretin önündeki engelleri kolaylaştıran şeyler . " yorumunu yaptı . Türkiye ' nin kabul değiştirdiğini de kaydeden Başkan Büyükekşi , şu an 50 bin ihracatçı bulunduğunu , bu rakamı 2023 yılında 70 bine çıkarmayı hedeflediklerini sözlerine ekledi .
Ekşioğulları Grubu Yönetim Kurulu Üyesi Recep Ekşi ise , 2002 ' den beri Nijerya ' da iş yaptığını kaydederken , " Burası inanılmaz büyük bir pazar . Yol ve bina inşaatları yapıyoruz . Ki bu çalışmaların çoğunu devlete yapıyoruz . Nijerya ' da iş yapan ilk Türk firmasıyız . Afrika ' da 600 milyon zenci yaşıyor . 4 ' te biri Nijeryalı . Fakat Batı basınının ülkeyi dünyaya güvensiz göstererek sadece kendisine pazarlanabilir kılmaya çalışıyor . Eğer güvensizse kendileri neden bu ülkede ciddi işlere , imza atıyor " dedi . Şu an Nijerya ' da en etkili iki ülkenin Almanya ve İtalya olduğunu bunları ise İngiltere ve ABD ' nin takip ettiğini açıklayan Recep Ekşi , " Biz maalesef gerilerdeyiz . Fakat bize çok güveniyorlar . Zaten ürünlerimiz kaliteli . Bunu test ettiler . Daha fazla iş yapmak istiyorlar . Biz Ekşioğulları olarak şu ana kadar ülkeye 230 milyon dolarlık bir yatırım yaptık . " ifadelerini kullandı .

( CİHAN )

Zaman
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile