Santralin Ömrü 3 Yıl Daha Uzadı

Santralin Ömrü 3 Yıl Daha Uzadı

Yatağan Termik Santrali’nin ömrünü 3 yıl daha uzatacak Salihpaşalar köyü mevkiinde bulunan kömür rezervinin ruhsatı GELİ tarafından alındı.

Muğla 'daki Kemerköy, Yeniköy ve Yatağan Termik Santrallerinin kömür ihtiyacını karşılayan Türkiye Kömür İşletmeleri (TKİ) 'ye bağlı Güney ege Linyit İşletmesi (GELİ) Müessese Müdürlüğü tarafından Eskihisar-Tınaz-Bağyaka ruhsat sahasında hali hazırda Yatağan Termik Santralini 10 yıl besleyecek kömür rezervi kalmıştı. Yeni ruhsat alımının ardından açıklama yapan Yatağan ve Havalisi Maden İş Sendikası Şube Başkanı Süleyman Girgin, “Türkiye Kömür İşletmeleri Genel Müdürlüğümüz ve GELİ Müessese Müdürlüğümüz yetkililerince Muğla yolu üzerinde Salihpaşalar mevkiinde özel sektöre ait bir ruhsat sahasının devir alınmasıyla santralin ömrü üç yıl daha uzatılmıştır. Yeni alınan bu ruhsat sahasında yapılmış sondajlara ilaveten yapılacak olan yeni sondajlarla 10 milyon ton civarında kömür rezervi olması bekleniyor. Bu proje sonucunda alternatif yükleme noktası sayesinde santrale kömür beslemede yaşanabilecek muhtemel problemler en aza inecektir” dedi.

REZERV 5 YILDA TÜKETİLECEK

Söz konusu rezervden elde edilecek kömürlerle mevcut duruma ilave olarak 8 milyar KW enerji elde edileceğini belirten Girgin, “Yerli kaynak ucuz, sürekli ve güvenli enerji demektir. Enerji üretiminde garantör durumda olan TKİ 'nin rezerv miktarının artmasıyla üretim potansiyeli ve yerli kaynak kullanım payı artarak enerjide süreklilik sağlanmış olacaktır. Devir alınan yeni ruhsat sahası için yeni iş makinalarına, yeni büyük kamyonlara ve muhtemelen 150-200 kişi vasıflı işgücüne ihtiyaç duyulacaktır. Enerji Bakanımız Sayın Taner Yıldız ve Türkiye Kömür İşletmeleri Genel Müdürümüz Sayın Mustafa Aktaş 'ın TKİ eliyle yerli kömürlerden daha fazla enerji üretilmesi amacıyla kurum bünyesine yeni ruhsatlar kazandırılması anlayışını memnuniyetle karşılıyor ve teşekkür ediyoruz. Linyite dayalı Termik Santrallerin yakıt ihtiyacının yaklaşık yarısını karşılayan GELİ Müessesesi personel eksikliği nedeniyle çarkı döndürmede zorlanmaktadır. Müesseseye bağlı Milas işyerinde ise işletme faaliyetleri adeta tıkanma noktasındadır. Salihpaşalar 'daki kömür ruhsatının TKİ tarafından devir alınması olayı, yeni yatırım yapılması ve personel alınmasına vesile olabilir. Bundan ümitliyiz” dedi.

BÖLGE EKONOMİSİNE KATKI SAĞLAYACAK

Yeni rezervin ruhsatının GELİ bünyesine alınmasıyla yeni işçi alımları ile hem ülke, hem bölge ekonomisinin canlanacağını belirten Girgin, “GELİ Müessesemizde Yatağan 'da 600 işçi, Milas işyerinde ise 300 işçi çalışmaktadır. 900 işçinin yaklaşık yarısı emekliliğini hak etmiş durumda. Emeklilik halinde yetişmiş işgücü, tecrübe ve birikim yok olacaktır. Kamu kurumlarına emekli olanın yerine en fazla % 10 'u kadar yeni işçi alınabiliyordu. Bakanlığın çalışmaları sonucu bu oran % 25 'e çıkarılmıştır. Ancak yetersizdir. Kamu Yatırım ve Finansman Kararnamelerine göre yeni bir yatırım yapıldığında işçi alımında bir kısıtlama yoktur. Türkiye Maden İş Sendikası Genel Başkanı Nurettin Akçul 'un ifadesi ile kurumda emeklilik nedeniyle bir “hafıza kaybı” yaşanacaktır. TKİ Genel Müdürlüğünün Enerji üretiminde yerli kaynakların payını arttırmaya yönelik çalışmaları, TKİ 'nin Müessesemiz nezdindeki personel sıkıntısını gidereceği gibi ülke ve bölge ekonomisine de katkı sağlayacaktır” dedi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile