Sap hastaligi büyükbas ve küçükbas hayvanlarda görülen bakteriyel bir hastalik olarak öne çikiyor. Bu hastalikla ilgili olarak Tarim ve Orman Bakanligi olarak ciddi önleyici tedbirler almaya devam ediyor. Son olarak büyükbas ve küçükbas hayvanlar için Tarim ve Orman Bakanligi yeni bir asilama sistemi gelistirdi. Buna göre, ülke genelinde 29 Ocak’tan 31 Mart’a kadar bütün hayvanlara ücretsiz sap asisi yapilacak.
Alanya Ilçe Tarim ve Orman Müdürü Mehmet Rüzgar, geçtigimiz günlerde baslayan asilama zamaninin üreticiler ve hayvanlar için önemli oldugunu belirtti.
Sap hastaliginin hayvancilik sektörüne darbe vurdugunu vurgulayan Rüzgar, “Sap çok tehlikeli bir hastalik. Çok büyük bir verim kaybina neden oluyor. Ekonomik olarak hayvanciliga darbe vuruyor. Bunun için bakanlik, il, ilçe müdürlükler ve veteriner hekimler olarak sürekli yol, isletmeleri, hayvan pazarlarini ve kesimhaneleri sürekli kontrol ediyoruz. Il ve ilçe disina sevki yapilacak bütün hayvanlarin sap hastaligina karsi bütün asilarinin yapilip yapilmadigini kontrol ediyoruz. Sevkiyatlari buna göre izin veriyoruz. Sap asisi yapilmamis hiçbir hayvani ilçe disina göndermiyoruz. Sap, yedi türü olan bir hastalik. Ülkemizde görülen tipleri var. Bunlarla ilgili bakanlik ve sap enstitüsü asilarini gelistirdi. Biz de bu asilari veteriner hekimler esliginde hayvanlara yapiyoruz” ifadelerini kullandi.
“Bu hastaligin rüzgârla bile bulasma özelligi var”
Mahallelerde ve köylerde vatandaslarin büyükbas ve küçükbas hayvanlarinin yer aldigi ahirlarinin girislerinde sap hastaligina karsi birtakim önlemler almasi gerektigine dikkat çeken Rüzgar, söyle konustu:
“Veteriner hekimler her isletmeye girdiklerinde hijyene dikkat ediyorlar. Kontrollerde ayri enjektör kullaniyorlar. Vatandaslar kendilerince haralarinin veya hayvan barinaklarinin girislerine dezenfektan çukuru olusturmalilar. Girip çikarken çizmelerini dezenfekte etmeleri gerekiyor. Mahallede veya köyle dolasip eve girdikleri zaman bu hastaligi bulastirabilirler. Bu hastaligin rüzgarla bile bulasma özelligi var. Üreticilerin çok dikkat etmeleri gerekiyor. Veteriner hekimler gerekli egitimi ve bilgilendirmeyi yapiyorlar. Isletmelere gittiklerinde özellikle sap hastaligi konusunda üreticileri bilgilendiriyorlar.”
“Hayvan baska ilden geliyorsa veteriner saglik raporu olmasi gerekiyor”
Son olarak üreticilerin büyükbas veya küçükbas hayvan satin alacagi zaman sap asisinin olup olmadigini kontrol ettirmesi gerektigine deginen Rüzgar, “Vatandaslar özellikle asisi ve kontrolleri yapilmamis hayvanlari ahirlarina almamalilar. Hayvan alacaklarsa ilçe müdürlügümüze gelerek asi ve saglik kontrollerinin yapilip yapilmadigini sormalari gerekiyor. Hayvan baska ilden geliyorsa veteriner saglik raporu olmasi gerekiyor. Bu rapor sap asisi yapilmamissa verilmiyor. Vatandaslar ahirlarda baska hayvanlarla temasi engellemeliler. Yilda üç defa vatandaslar mutlaka sap asilarini hayvanlarina yaptirmalilar” diye konustu.
Sap Hastaligina Karsi Hayvanlara Asilama Sart
Büyükbas ve küçükbas hayvanlarda görülen sap hastaliginda asilamanin önemine deginen Alanya Ilçe Tarim ve Orman Müdürü Mehmet Rüzgar, bu hastaligin rüzgarla bile bulasma özelligi oldugunu belirterek üreticilere hayvanlarini asilama tavsiyesinde bulundu.