Saraçlık Can Çekişiyor

Ege ve Akdeniz bölgelerinin vazgeçilmez kış eğlencelerinden olan deve güreşleri ile 2 bin yıllık geçmişe sahip boğa güreşlerinde ortaya çıkan renkli görüntülerin mimarı olan 'Saraçlar' gelişen teknolojiye karşı unutulmaya yüz tutan mesleklerini korumaya çalışıyor

Ege ve Akdeniz bölgelerinin vazgeçilmez kış eğlencelerinden olan deve güreşleri ile 2 bin yıllık geçmişe sahip boğa güreşlerinde ortaya çıkan renkli görüntülerin mimarı olan 'Saraçlar' gelişen teknolojiye karşı unutulmaya yüz tutan mesleklerini korumaya çalışıyor.
Yaklaşık 50 yıl önce bu işe kendi devesini süslemek için başlayan Aydınlı saraç Zeki Korak; zamanla bu işi oğlu Süleyman'a da öğretti. Son 30 yıldır baba oğul birlikte yürüttükleri mesleklerinde aranılan süslemeciler haline geldi. Ege, Marmara ve Akdeniz bölgesindeki süslü develerin çok büyük bir kısmının giyimleri bu iki ustanın elinden çıkıyor.
Bugüne kadar hem deve hem de boğa giyimleri hazırladıklarını belirten Süleyman Korak, daha çok deve süslerinin rağbet gördüğünü söyledi. Bir deveyi süsleyecek malzemelerin 2 ila 3 ay gibi uzun bir sürede tamamlanabildiğini anlatan Korak; Antalya, Bodrum, Çanakkale, Ezine, Edremit, İzmir, Ulucak ve Aydın gibi deve güreşlerinin yapıldığı merkezlerden deve giyimi siparişleri aldıklarını söyledi. "Ülkemizde bu işi yapan son kişilerden birileri biziz" diyen Korak, "Deve süslemesinin en önemli parçası havuttur. Bu parçayı ülkemizde sadece bir kişi yapıyor. Ülkemizdeki tüm deve havutları Aydınlı Kazım Usta'nın elinde yapılmıştır" ifadelerini kullandı.
Tam teşekküllü bir deve süsü fiyatlarının 7 bin YTL'den başladığını anlatan Korak, sözlerine şöyle devam etti: "Eğer bu işe çok meraklı iseniz bir devenizi en iyi bir şekilde en az 10 bin YTL'ye giydirebilirsiniz. Giyim fiyatları bu kadar pahalı olduğu için herkes devesini süsleyemiyor. Birçok insan sadece havut ve çul ile bunu geçiştiriyor. Son olarak 160 bin YTL'lik devenin giyim siparişlerini aldık. Bu deveye A'dan Z'ye komple bir giyim hazırlıyoruz. Halen devam eden hazırların 3 ayda tamamlanacağını
tahmin ediyorum. Bu süsleme deve sahibine 10 bin YTL'den fazla bir bedele mal olacak"
Mesleğe başlamalarından bu güne kadar geçen sürede yaklaşık 200 deveyi giydirmiş olabileceklerini kaydeden Korak, fiyatların çok yüksek olmasından dolayı bir yılda en fazla 2 veya 3 deveyi giydirdiklerini sözlerine ekledi.
SARAÇLIK CAN ÇEKİŞİYOR
Saraçlık mesleği gelişen teknolojiye günden güne yenik düşen mesleklerin başında geliyor. Yıllar ilerledikçe bu mesleğin ustaları azalırken, mevcut ustalar da bu mesleği öğretecekleri çırak ve kalfa bulmakta zorlanıyorlar. Bu mesleğin kaybolmasıyla birlikte, pek çok el sanatı ürünü de daha şimdiden unutulmuş durumda.
Uzun yıllardır sürdürdüğü mesleğinin her geçen gün biraz daha gündemden düşmekte olduğunu ifade eden Süleyman Korak, şöyle konuştu: "Ailecek başta deve ve boğa süslemeciliği olmak üzere av malzemeleri, fişeklik, kuş askısı, tüfek kayışı gibi farklı malzemeleri yaparak mesleğimizi sürdürdük. 70'li yıllardan sonra saraçlık yavaş yavaş kaybolmaya başladı. Yapabilenler brandacılığa döndü, yapamayan kapandı. Biz de kamyon, tır, cip brandaları yapmaya başladık. O yeşil köy ciplerinin brandalarını hep biz yaparız. Ama ne kadar gözden düşsek de, eskiye göre saraçların yaptığı işlerin çeşidi azalmadı, değişti. Artık insanlar tamir için getiriyor. Mesela deri ceket, deri mont, çanta, valiz tamiri yapıyoruz"
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile