Yapimina, 1450 yilinda II. Murad zamaninda baslanan Edirne Sarayi’nda (Saray-i Cedide-i Amire) yeni kazi dönemi basladi.
Trakya Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü Ögretim Üyesi Doç. Dr. Gülay Apa Kurtisoglu’nun baskanligini yaptigi kazilarda çikarilan tarihi eserler büyük bir titizlikle muhafaza ediliyor. Kazi ekibi tarafindan yürütülen çalismalar sirasinda çikarilan 16. yüzyila ait Iznik Çinisi ve seramik motifi de modernize edilerek bir fincan takimina uygulandi.
Seramik atölyesinde orijinal parçadan birebir olarak uygulanan motifli fincan takimini, kazi çalismalarini incelemek için kazi alanini ziyaret eden Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoglu’na takdim eden Kazi Baskani Doç. Dr. Gülay Apa Kurtisoglu, alandan çok önemli parçalarin ve sanat eserlerinin çikarildigini ifade etti.
Yeni dönemde de Edirne Sarayi’ndaki arkeolojik kazilarda çok önemli bulgulara ulasacaklarina inandiklarini ifade eden Kazi Baskani Doç. Dr. Gülay Apa Kurtisoglu, kazidan çikarilan lale motifli parçanin 16. yüzyila ait oldugunu belirterek, “Söz konusu motifi günümüze uygun modernize ederek bir fincan takimi haline getirdik ve destegini hiçbir zaman bizden eksik etmeyen hocamiza hediye ettik” dedi.
Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoglu da kazidan çikarilan parçalarin Osmanli dönemini yansitan çok degerli kültürel objeler oldugunu belirterek kendisine hediye edilen lale motifli fincan takimi için Kazi Baskani Doç. Dr. Gülay Apa Kurtisoglu’na tesekkür etti.
Saray Kazisindan Çikarilan Tarih Günümüze Uyarlaniyor
Trakya Üniversitesi tarafindan 2018 yilindan bu yana kazi çalismalarinin yürütüldügü Edirne Sarayi’nda çikarilan 16. yüzyila ait Iznik Çinisi ve seramigi üzerinde yer alan lale motifi, farkli teknik ve malzeme ile islendi.