'Saray Tatlısı' Dünyaya Tanıtılıyor

İzmit'in Osmanlı döneminde saray sofralarını süsleyen tescilli tatlısı pişmaniyenin dünyanın tanıdığı bir marka haline getirilmesi amacıyla düzenlenen Uluslararası Pişmaniye Festivali, Bosna Hersek, Makedonya ve Avusturya'nın ardından bu yıl Azerbaycan'da yapılacak İzmit Belediye Başkanı Doğan:'Festivalleri yurt dışına yaydıktan sonra üretimde yaklaşık 3 kat artış oldu. Pişmaniyecilerimizin yüzü daha çok gülmeye başladı. Üretimin artması daha fazla istihdam sağladı'

ŞENGÜL OYMAK - Osmanlı döneminde İzmit’te üretilen 'saray tatlısı' pişmaniye, her yıl farklı bir ülkede yapılan festivalle dünyaya tanıtılıyor.

İzmit Belediyesince düzenlenen Uluslararası Pişmaniye Festivali, Bosna Hersek, Makedonya ve Avusturya'nın ardından bu yıl Azerbaycan'da gerçekleştirilecek.

İzmit Belediye Başkanı Nevzat Doğan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, pişmaniyenin İzmit'in tatlısı olduğunu, İzmit pişmaniyesinin tanıtımı amacıyla 8. Uluslararası Pişmaniye Festivali'ni, 14-16 Temmuz'da Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de düzenleyeceklerini bildirdi.

Bu kapsamda daha önce İzmit, İstanbul, Ankara'nın yanı sıra Bosna Hersek, Makedonya ve Avusturya'da festivaller gerçekleştirdiklerini kaydeden Doğan, festivallerin yoğun ilgi gördüğünü dile getirdi.

Pişmaniyenin, Osmanlı saraylarında, 'saray tatlısı' olarak bilinen ve İzmit'te yapılan bir tatlı olduğunu vurgulayan Doğan, şöyle devam etti:

'İzmit'in pişmaniyesi, diğer bölgelerde yapılan pişmaniyelerden çok farklı. Şu anda İzmit'in pişmaniyesini daha fazla yenilen, daha fazla tercih edilen, daha fazla satılan bir tatlı olması için gayret ediyoruz. Pişmaniyeyle ilgili anıların tazelendiği bir festival. Biz pişmaniyemizi Türkiye'de tescilledik ama tüm dünyada da tanınsın istiyoruz. Neden yurt dışı? Oraya pişmaniye firmalarımız gidiyor. Orada yaptıkları pişmaniyeleri, halka dağıtıyoruz. Daha sonra pişmaniyeyle ilgili ticari kuruluşlarla işbirliğine giriliyor. Hem ticari hem kültürel hem sosyal anlamda çok güzel bir başlangıç oluyor hem de ülkemizin de bir anlamda tanıtımı oluyor.'

- 'Dünyanın en uzun tatlısıyla Guinnesse Rekorlar Kitabı'na girdik'

İzmit denilince akla 'pişmaniye' geldiğini belirten Doğan, 'Yeşilçam filmlerinde bile İzmit istasyonu vardı, pişmaniye satan satıcılar var.' dedi.

Doğan, İzmit pişmaniyesini markalaştırmak amacıyla güzel çalışmalara imza attıklarına işaret ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

'Biz pişmaniye festivallerine başladıktan sonra pişmaniyenin logosunu, pişmaniyenin patentini, coğrafi işaretini aldıktan sonra klibini çekip, şarkısını, pişmaniye heykelini yaptıktan, festivalleri yurt dışına yaydıktan sonra üretimde en az 3 katına yakın bir artış oldu. Pişmaniyecilerimizin yüzü daha çok gülmeye başladı. Daha fazla üretim daha fazla istihdam oldu ve tabii ki kazanan şehrimiz, kazanan Türkiye oldu. Yurt dışında oldukça rağbet gören bir tatlımız var. Pişmaniye, gerçekten çok sempatik bir tatlı. Pişmaniyeyi dünyaya tanıtmak amacıyla dünyanın en uzun pişmaniyesini yaptık. 1041 metre pişmaniye yaparak, dünyanın en uzun tatlısı şeklinde Guinnesse rekorlar kitabına girdik. Bu anlamda da bir unvanımız var. 1041 metreyle dünyanın en uzun tatlısının yapıldığı şehir, İzmit'tir. İzmitimiz çok farklı özellikleri, çok derin tarihiyle böyle bir özelliğe de sahip.'

Doğan, öncelikle Kocaeli'de yaşayan vatandaşların pişmaniyeye sahip çıkması gerektiğini, Osmanlı döneminden itibaren üretilen pişmaniyenin, üretiminin artmasını çok önemsediklerini vurguladı.

Belediyede, vatandaşlara çikolata yerine pişmaniye ikram ettiğini anlatan Doğan, 'Özellikle ben esnaf kardeşlerimize özellikle çağrılardan bulunuyorum. İş yerlerinizden çikolata yerine pişmaniye ikram edin. Ben bunu yapıyorum, çok makbule geçiyor. İnsanlar zaten çikolatayı her yerde yiyorlar. Pişmaniye çok daha fazla yensin istiyorum. Bayramlarda artık pişmaniye ikram edelim. Evlerde hakikaten bir farklılık olsun. Buradan hem Kocaeli'deki halkımıza hem de Türkiye'deki insanlarımıza sesleniyorum, bayramınız kutlu olsun. Bayramdaki ikramımız pişmaniye olsun.'
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile