Saraybosna'da 'Savaş Suçu' Konulu Konferans

Eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesi Başsavcısı Brammertz: 'Karadzic'in savaş suçundan suçlu bulunması önemli bir karardı. Kararın birçok kurban yakını tarafından memnun edici olmadığının da farkındayım'

Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna'da, 'Savaş suçları davalarındaki engeller' konulu Uluslararası Uzman Konferansı başladı.

Srebrenica ve Zepa Anneleri Derneği tarafından bu yıl ikincisi düzenlenen konferansa, Lahey'deki Eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesi (ICTY) Başsavcısı Serge Brammertz, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) İnsan Hakları Bölümü Müdürü Fermin Cordoba, Srebrenica ve Zepa Anneleri Derneği Başkanı Munira Subasic ve çok sayıda uzman akademisyen katıldı.

Brammertz, konferans öncesi yaptığı basın açıklamasında, Güvenlik Konseyi'ne hazırlanacak rapor için üç gündür Saraybosna'da bulunduğunu belirterek, 'ICTY, gelecek yıl çalışmalarını sonlandırıyor ama 100 olayın aydınlatılmasındaki çalışma mekanizmamız devam edecek.' dedi.

Savaş suçları davalarında özellikle asker, polis ve siyasi geçmişi olan kişilerde engeller bulunduğunu söyleyen Brammertz, son zamanlarda önemli kararların alındığını ifade etti.

Brammertz, 2008 yılında göreve geldiğinde Radovan Karadzic ve Ratko Mladic davalarının görülmesi noktasında 'umutsuzluğun' hakim olduğunu anımsatarak, 'Karadzic'in savaş suçundan suçlu bulunması önemli bir karardı. Kararın birçok kurban yakını tarafından memnun edici olmadığının da farkındayım.' diye konuştu.

Vojislav Seselj'in serbest bırakılmasını değerlendiren Brammertz, ilgili davada yeterli kanıtın bulunmadığı ama mutlaka temyize gidileceğini söyledi.

- 'Küçük bir mahkeme kurulsun'

Subasic de annelerin 20 yıldır adaleti beklediğini söyleyerek, 'Konferansta en büyük sorunlarımızdan birini anlatmaya çalışacağız. Bu da savaş suçları davalarının uzayan sürecidir. ICTY'nin 2017'de kapanacağını biliyoruz ama aynı savcılarla işlemeye devam edecek küçük bir mahkemenin kurulması talebinde bulunacağız.' ifadelerini kullandı.

Toplama kampı mağdurlarından Amir Omerspahic ise kendisinin de kapatıldığı Sırbistan'da bulunan Sljivovica'daki toplama kampı hakkında yasal sürecin başlatılmadığını söyleyerek, 'Bosna Hersek, savaşta Sırbistan'ın doğrudan dahil olmasına yönelik çalışmaları maalesef yürütmüyor. Biz bunu bizzat yaşadık, kampta parmağımı kaybettim. Korkunç şeyler yaşadım.' dedi.

Konferans kapsamında, uluslararası hukuk alanında uzman kişilerin, Bosna Hersek'te 1992-1995 yılları arasında yaşanan savaş suçları davalarının Bosna Hersek mahkemelerinde görülmesi ve ICTY'nin çalışmalarına son vermesinin ardından Bosna Hersek'i nelerin beklediği konularını ele alması bekleniyor.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile