Saraybosna'nin Kurtulus Günü Etkinliklerle Kutlandi

Saraybosna'nin Kurtulus Günü Etkinliklerle Kutlandi

Bosna-Hersek’in baskenti Saraybosna’nin Ikinci Dünya Savasi sonunda isgal güçlerinden kurtulusunun yildönümü tören ve etkinliklerle kutlandi.

Bosna-Hersek’in baskenti Saraybosna’nin Ikinci Dünya Savasi sonunda isgal güçlerinden kurtulusu kutlandi. Saraybosna’da, kentin 1945’te Nazi isgalinden kurtulusu ve 1992’de Saraybosna kusatmasinin baslangiç tarihi olan 6 Nisan “Saraybosna Sehir Günü” vesilesiyle etkinlikler gerçeklestirildi.

Bosna-Hersek Devlet Baskanligi Konseyi Baskani Denis Becirovic, Konseyin Hirvat Üyesi Zeljko Komsic, Saraybosna Belediye Baskani Benjamina Karic, Saraybosna Kantonu Basbakani Nihad Uk, siyasetçiler ve vatandaslar, Saraybosna Sehir Günü vesilesiyle sehir merkezindeki Sönmeyen Ates Anitina çelenk birakti. Tören, Bosna-Hersek’in ilk Cumhurbaskani merhum Aliya Izetbegoviç’in kabrinin de bulundugu Kovaçi Sehitligi’nde devam etti.

Bosna-Hersek Devlet Baskanligi Konseyi Baskani Denis Becirovic yaptigi basin açiklamasinda, “Bu sadece Saraybosna için degil, Bosna-Hersek’in tamami için büyük bir gün. Bizler baskentimizle ve vatanimizla gurur duyuyoruz. Saraybosna, 6 Nisan 1945’te Fasist isgalinden kurtulmus, 1992-1995 yillari arasinda Bosna-Hersek’e yönelik vahsi saldiri döneminde modern insanlik tarihinin en uzun kusatmasini yasamis ve hayatta kalmistir. Saraybosna, bugün modern ve kozmopolit bir Avrupa sehridir. Saraybosna ile Srebrenitsa’da yapilan soykirima iliskin gerçekleri ve Bosna Hersek’in tamamina iliskin gerçekleri korumak ise sorumlulugumuz” dedi.

Vucic’e Srebrenitsa Soykirimi tasarisi mesaji

Becirovic, açiklamasinda Birlesmis Milletler Genel Kurulu’na sunulmasi beklenen Srebrenitsa Soykirimi tasarisi ve Sirbistan Cumhurbaskani Aleksandar Vucic’in tepkilerine de degindi. Sirbistan Cumhurbaskani Vucic’i tasariyi engellemek ve gerçekler yerine yalanlari yaymaya çalismakla suçlayan Becirovic, “Son haftalarda Srebrenitsa’da Bosnaklara karsi islenen soykirimi yine inkar ederek medeni degerlerin altina iniyor. Bunu yapmamali. Kendisini, Birlesmis Milletler mahkemelerinin kararlarina saygi göstermeye davet ediyorum. Bu, bölgenin tamaminin gelecegi için çok önemli” ifadelerini kullandi.

Vucic’i Srebrenitsa soykirimina iliskin gerçekleri saklamaktan vazgeçmeye çagiran Becirovic, “Eger Srebrenitsa ve orada islenen soykirim hakkinda bir seyler söylemek istiyorsa, kendisini Yugoslavya Yüksek Savunma Konseyinin 16 tutanagini paylasmaya davet ediyorum. Böylece hem yerel hem de uluslararasi kamuoyu, gerçegi tüm yüzüyle görebilir” açiklamasini yapti.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile