Saraybosna Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Terör Uzmanı Dr. Vlado Azinoviç Açıklaması

Saraybosna Üniversitesi Siyasal Bilimler Fakültesi öğretim üyesi ve terör uzmanı Dr. Vlado Azinoviç, Hırvatistan'ın başkenti Zagreb'de meydana gelen patlamaya ilişkin, "Bu tür eylemler genellikle bir mesaj vermek için yapılır. Halen bu olayda aktörlerin neler olduğunu bilmiyoruz, polis de bilmiyor. O yüzden bunun bir terör saldırısı olduğu kanısına varamayız" dedi.

Başkent Zagreb'in Bologna semtindeki bir otobüs durağının yakınlarında gece geç saatlerde meydana gelen patlamanın ardından şehirdeki güvenlik önlemleri arttırılırken, polis bölgeyi geçişe kapattı. Patlamada hafif şekilde yaralanan kişinin tedavisine ise hastanede devam ediliyor.

Olayın ardından inceleme başlatan polisin çok sayıda delile ulaştığı ve ilerleyen saatlerde açıklama yapacağı belirtildi.

Patlamanın yaşandığı yere yakın semtlerde yaşayan bazı kişilerse dün gece iki patlama sesi duyduklarını iddia etti.

Bologna semtinde yaşayanlar, AA muhabirine, son günlerde yaşanan olayların son derece korkutucu olduğunu söyledi.

"Birkaç gün içerisinde bu ikinci patlama. Beyrut ya da Filistin gibi olmaktan korkuyoruz" diyen semt sakinleri, patlamanın çok şiddetli olduğunu belirtti.

Zagreb'de yaşanan patlamaları AA muhabirine değerlendiren Saraybosna Üniversitesi Siyasal Bilimler Fakültesi öğretim üyesi ve terör uzmanı Dr. Vlado Azinoviç, olayın terörist saldırı olduğu kanısına dair iddiada bulunmak için henüz erken olduğunu belirtti.

Azinoviç, "Bu tür eylemler genellikle bir mesaj vermek için yapılıyor. Kim, neden böyle bir mesaj gönderiyor bu henüz kesinleşmedi. Terör eyleminin diğer eylemlerden ayıran husus siyasi motiftir. Biz halen bu eylemdeki siyasi motiflerin, aktörlerin neler ya da kimler olduğunu bilmiyoruz, polis de bilmiyor. O yüzden bunun bir terör saldırısı olduğu kanısına varamayız" diye konuştu.

Hırvat medyasında yer alan ve patlamayı "aşırılık yanlısı Müslümanlarla" ilişkilendiren iddialara da değinen Azinoviç, terörün dini ya da ideolojik hiçbir simgesinin olamayacağını belirtti.

Azinoviç, "Terörizm tarih boyunca farklı hareketlere hizmet eden bir araç olmuştur" dedi.

Hırvatistan'ın başkenti Zagreb'den ülkenin kuzeyindeki Varajdin kentine giden bir yük treninin Podused semtinden geçişi sırasında da iki gün önce şiddetli bir patlama yaşanmış, ölen ve yaralananın olmadığı patlamada civardaki evler büyük hasar görmüştü.

Muhabir: Filip Mursel Begoviç - Kayhan Gül

Yayıncı: Serkan Fidan
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile