'Sari Cücelik' Hastaliginin Önlenmesiyle Tahillarda Kalite Ve Verim Artti

Tekirdag Namik Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü Ögretim Üyesi Prof. Dr. Havva Ilbagi: '2010 yilinda bugday verimi dekara 300350 kilogramdi. Sari cücelik hastaligina yönelik mücadelenin Trakya çiftçisi tarafindan benimsenmesi ve uygulanmasi sonucunda bugdayda bu yillarda dekara verim 500600 kilogram seviyesine çikti'

Tekirdag Namik Kemal Üniversitesi (NKÜ) Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü Ögretim Üyesi Prof. Dr. Havva Ilbagi, zamaninda ekim ve uygun çesit seçimi yapilarak tahillarda görülen "sari cücelik" hastaliginin önüne geçilebilecegini söyledi.

Ilbagi, AA muhabirine, tahillarda görülen "sari cücelik" hastaliginin verim ve kalite kaybina neden oldugunu belirtti.

Bu hastaligin bitkinin sararmaya baslamasiyla kendini gösterdigini anlatan Ilbagi, "Hastalik nedeniyle bitki cüce oluyor. Bu hastalik bazi bölgelerde ve bazi çesitlerde yüzde 80 kayiplara neden oluyor. Yüzde 40 oraninda da kalite kaybi yasaniyor." dedi.

Ilbagi, "sari cücelik" hastaligiyla ilgili bir çalisma yaptigini aktaran, söyle devam etti:

"1999'da küresel isinmanin etkisini göstermeye basladigi yillarda hastaliga duyarli çesitlerde epidemi (salgin) olusturan hastaliklarin oldugunu tespit ettim. Bu hastalik yildan yila devam etti. Sari cücelige çözüm bulmak için hazirladigim projeyi, 2010 yilinda Tekirdag Valiligine sundum. Valilik tarafindan desteklenen proje ile sari cücelik hastaligina yönelik mücadele yollarini saptamak üzere 3 yillik bir proje çalismasi gerçeklestirdik. Tekirdag'da çiftçilerimiz deneme yapmamiz için tarlalarini tahsis ettiler. Tekirdag'dan farkli yerlerde, farkli tohum çesitleriyle denemeler yapildi."

Ilbagi, yaptigi çalisma sonucu tahillarda ekim tarihi ve tohum çesidinin çok önemli oldugunu belirlediklerini dile getirdi.

Trakya için geleneksellesmis ekim tarihinin ekim degil, kasim ayi olmasi gerektigini vurgulayan Ilbagi, sunlari kaydetti:

"Bu tarihinde 10-30 Kasim arasi olmasi gerektigi saptandi. Bu konuda çesit tercihi de çok önemli. Her bölgeye adapte olmus çesitler kullanilmasi sart. Hastalikla mücadele de adapte olmus çesitlerin kullanilmasi çok önemli. Yaptigimiz çalismayla ekim tarihi ve çesidin önemini deneyerek gördük. 2010 yilinda bugday verimi dekara 300-350 kilogramdi. Sari cücelik hastaligina yönelik mücadelenin Trakya çiftçisi tarafindan benimsenmesi ve uygulanmasi sonucunda bugdayda bu yillarda dekara verim 500-600 kilogram seviyesine çikti."

Trakya Tohumcular Dernegi Yönetim Kurulu Baskani Ibrahim Toruk da yapilan çalismanin üreticiler için çok yararli oldugunu ifade ederek, "Sari cücelik Trakya'da yillardir çiftçilerimizin yasadigi bir sorundu. Üniversiteden hocamizin yaptigi bu çalismayla üreticilerimiz ürünlerinde verim ve kalite kaybi yasamiyor artik. Herkes dogru zamanda, dogru çesitlerle ekim yapiyor. Verim de kalite de artti." dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile