Sarıgöl Ziraat Odası Başkanı Ali İhsan Ülgen, bu yıl Sarıgöl Ovası’nda yetiştirilen Sultaniye üzümünün fiyatlarının, geçen yıla oranla iyi bir artış gösterdiğini belirterek, üreticilerin Kurban Bayramı ile birlikte çifte bayram yaşadıklarını söyledi.
Geçtiğimiz yıl 3 TL’den alınan kuru üzümün bu yıl 6.5 TL’ye alımlarının gerçekleştiğini kaydeden Ülgen, yaş üzümün de geçen yıl 1 TL civarında satılırken, bu yıl 2 TL ve üzerinde satılmasının beklediğini vurguladı. Başkan Ali İhsan Ülgen, 2015 yılının yaş Sultaniye üzüm rekoltesinde önemli düşüş olduğunu belirterek, "2014 yılında ilçemiz ve mahallelerinden 90 bin dekarlık alandan 350 bin ton yaş üzüm alınırken, 2015 yılında bu rekolte 150 bin tona düştü. Bunun sebebi don ve dolu sebep oldu. 50 bin dekarlık alanımız zarar gördü. Bu yıl üzüm hasadı Kasım ayında tamamlanacağını tahmin etmekteyim" dedi.
YAŞ VE KURU ÜZÜM FİYATLARI SEVİNDİRDİ
Başkan Ülgen, yaş ve kuru üzüm fiyatlarının bu yıl sevindirici olduğunu belirterek, "TARİŞ Üzüm Birliği Başkanı Ali Rıza Türker, kuru üzüm avans fiyatlarını yüksek açıklaması üzüm piyasasını canlılık getirdi. TARİŞ kuru üzüm fiyatlarını yılbaşında açıklarsa yaparsa daha iyi olacak. Üreticiler bu açıklanacak kuru üzüm avans fiyatına göre karar verecek. Üretici üzümünü kurutacaksa kurutmalık, yaş satacaksa yaş olarak bağcılık yapacak. O zaman kuru ve yaş üzümlerimiz daha kaliteli olacak" dedi.
Ülgen, kuru üzüm piyasası, şaraplık ve yaş üzüm fiyatlarının artış gösterdiğini ifade ederek, "Şu an yaş sultaniye üzümlerimiz 1.80 TL-2 TL arasında satılmaktadır. Ben Kurban Bayramı sonrası üzümlerimizin yaş olarak kilosunun 2 TL’ye geçeceğini umuyorum. Kuru üzümün kilosu TARİŞ’de en yüksek olarak 6 TL’nin üzerinde alımlar yapılmakta. Şaraplık üzüm kilosu da 65 kuruş oldu" diye konuştu.
YAŞ VE KURU ÜZÜMLERİMİZİ GÖNÜL RAHATLIĞI İLE TÜKETİN
Sarıgöl’de Türkiye’nin en kaliteli üzümlerinin yetiştirildiğini vurgulayan Sarıgöl Ziraat Odası Başkanı Ali İhsan Ülgen, "Sarıgöl’de üzüm bağları her yıl Temmuz ayından itibaren örtülerek koruma altına alınmaktadır. Verimli üzüm ovamızda modern bağcılık yapılmakta olup üzümlerimizin yüzde 65’i yaş olarak ihraç edilmektedir. Üzümlerimizde tarım ilaç kalıntısı yoktur. Kuru üzümlerimiz de aynı şekilde temiz ortamda kurutulmaktadır. Bu nedenle Sarıgöl üzümlerini vatandaşlarımız gönül rahatlığı içinde tüketilmelidir. Türkiye 75 milyon nüfuslu bir ülke. Mutlaka üzüm tüketilmelidir. Ayrıca üzümün okullarda dağıtılması da bizleri sevindirdi. Çocuklarımızın gelişiminde yararlı olacaktır" şeklinde konuştu.
Başkan Ülgen, Sarıgöllü üzüm üreticilerinin son 10 yılda çekirdeksiz Sultaniye üzümünün dışında bir çok çeşide de yöneldiğini belirterek, şöyle konuştu:
"Sarıgöl’de son 10 yıl içinde dağlar, tepeler düzeltilerek sofralık çekirdekli üzüm türlerinden yetiştirilmeye başlandı. Sultaniye üzümlerin dışında Ata Sarısı, Süperyol, Antep karası, Michell Parrari, Alfonso, Red Globe, Mevlana, Gripson gibi çeşitli üzüm türleriyle üzümcülük yapılmaktadır. Bu üzümlerimizin bir kısmı Temmuz ayında hasadına başlanmakta, kimileri de Kasım ayında hasadı yapılmaktadır."
Sarıgöllü Üzüm Üreticileri Çifte Bayram Yaşıyor
Manisa’nın Sarıgöl ilçesinde dünyaca ünlü çekirdeksiz sofralık Sultaniye üzümünü yetiştiren üreticiler, bu yılki yaş ve kuru üzüm fiyatlarını sevinçle karşılayarak Kurban Bayramı’na mutlu girdi.