Sarıkamış Denince Akla İlk Gelen Donarak Şehit Düşen 90 Bin Asker (2)

Sarıkamış Denince Akla İlk Gelen Donarak Şehit Düşen 90 Bin Asker (2)

Pollmark ve Serhat Kalkınma Ajansı işbirliğiyle Türkiye genelinde 2 bin 47 kişiyle yapılan `Türk Halkının Sarıkamış Algısı Araştırması`nda akla ilk gelenin donarak şehit düşen 90 bin asker olduğu ortaya çıktı.


Araştırmaya katılanların, `Sarıkamış’ı duydunuz mu?` sorusuna yüzde 92’si `Evet` cevabını verdi. `Sarıkamış denince aklınıza ilk ne geliyor?` sorusuna vatandaşların yüzde 31,1’i `Donarak şehit düşen askerlerimiz`, yüzde 30,9’u da `Şehitler / 90 bin şehit` şıkkını işaretledi.
Harekâtı `yenilgi ve hezimet` olarak görenlerin oranı yüzde 1,2 gibi düşük bir oranda kaldı. Sarıkamış Harekatı hakkında yeterince bilgi sahibi olduğunu düşünenlerin oranı yüzde 35,9 iken, yüzde 40,5’i yeterli bilgiye sahip olmadığını ifade etti. Yüzde 23,6’lık ciddi bir oranın kararsız olması Sarıkamış Harekatı konusunda ciddi bilgi eksikliğinin olduğunu ortaya çıkardı.
Araştırmaya katılanların yüzde 47,7’si Enver Paşa’yı hezimetin sorumlusu olarak gördüğünü belirtirken, yüzde 8,9 gibi küçük bir kesim sorumlu olmadığını beyan etti. Yüzde 43,3’ü de kararsız kaldı. Vatandaşların yüzde 49,7’lik önemli bir kesimi Osmanlı Ordusu’nun Sarıkamış Harekâtı’nda Ruslara karşı savaştığından haberdar değil. Emin olmamakla birlikte bu görüşü paylaşanların oranı yüzde 32,3, emin olanların oranı ise sadece yüzde 18. Vatandaşların yüzde 81,4’ü de, tarih şuuruna sahip bir neslin yetişmesi için Sarıkamış Harekâtı’nın yeni yetişen nesillere anlatılması gerektiği görüşünde.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile