'Sarıkamış Harekatı, Bir Kahramanlık Destanıdır'

Kafkas Üniversitesi (KAÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Nurhan Aydın, "Sarıkamış Harekatı, Türk askerinin en zor şartlarda bile vatanı için neler yapabileceğini gösteren üstün bir kahramanlık destanıdır" dedi.

Aydın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Birinci Dünya Savaşı'nda, muharebe meydanlarında şehit olanlar ve kayıplar konusunda Milli Savunma Bakanlığı ile Genelkurmay Başkanlığı'nın verdiği rakamlar da dahil olmak üzere o dönemi anlatan kaynak ve inceleme eserlerdeki sayıların doğruluk bakımından tartışma yarattığına vurgu yaptı.
Bu rakamların farklılığının en büyük sebebinin özellikle Kafkas, Irak ve Filistin Cepheleri'nde yaşanan dramlar sonucunda kayıtların çok düzgün tutulamamış olmasından kaynaklandığına dikkati çeken Aydın, "Özellikle şehit sayısının farklı şekillerde verilmesi, şehit tanımından kaynaklanmaktadır. Çünkü askeri kaynaklarda sadece cephede, muharebe meydanında savaşarak ölenler ile yaralandıktan sonra tedavileri sırasında ölenler şehit sayılmaktadır. Bunun dışında kalanlar, yani cephede hastalanarak ölenler ve esir kamplarında öldürülenler veya ölenler, ya da eceliyle ölenler bu kategoriye dahil edilmemektedir" diye konuştu.

Aydın, son dönemde yapılan araştırmaların Birinci Dünya Savaşı'nda soğuktan ve hastalıktan ölen Osmanlı askeri sayısının, cephelerde şehit düşenlerin yaklaşık iki katından daha fazla olduğuna dikkati çekerek, şunları kaydetti:
"Bu savaşın önemli kahramanlık destanı da Kafkas Cephesi'nin Sarıkamış Muharebesi'nde ortaya çıkmıştır. Erzurum'dan Sarıkamış'a kadar süren bu büyük savaşa 3 Türk Ordusu, 9, 10 ve 11. kolordulardan kurulmuş olarak birlikler katılmıştır. Harekatın başında 3. Türk Ordusu'nun mevcudu 120 bin kişiydi. Ordu komutanı, Baş Komutan Vekili Hasan İzzet Paşa'ydı. Daha sonra 3. Ordu Komutanlığı'nı da Enver Paşa üstlenmiştir. Genelkurmay Başkanlığı 22 Aralık 1914-15 Ocak 1915 tarihleri arasında Ruslarla yapılan Sarıkamış Savaşı'nda şehit düşenlerin sayısı konusunda son noktayı koymuştur. TSK internet sitesinde, Sarıkamış Harekatının 93. yıl dönümü nedeniyle yaptığı açıklamada, Türk ordusunun tartışıldığı gibi değil, en az 60 bin ila 90 bin arası, Rusların ise 30 bin zayiat verdikleri belirtilerek, 'Tarihi Kesitler' sayfasında Rusların 200 subay, 7 bin erini esir olarak aldıklarına işaret edilerek, 'Sarıkamış Türk Harp Tarihi'nin en acı savaşlarına sahne olmuştur. Sarıkamış Harekatı, Türk milletinin vatanı ve kutsal varlıkları uğruna neler yapabileceğinin delilidir' denilmiştir. Sarıkamış Harekatı, Türk askerinin en zor şartlarda bile vatanı için neler yapabileceğini gösteren üstün bir kahramanlık destanıdır. Sarıkamış Harekatı aynı zamanda Türk halkının çok zor geçen dört yıldan sonra bir de Kurtuluş Savaşı'nın zorluklarını göğüsleyerek, fedakarlığının adeta destanlaştığı bir kahramanlık silsilesidir."
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile