Sarıkamış Şehitleri'nin Mezarları Tespit Ediliyor

Sarıkamış'ta, Allahuekber Dağları Milli Parkı'nın bulunduğu alan içinde, 1914-1915 yıllarında şehit düşen binlerce Mehmetçiğe ait mezarlıkların yerlerinin tespiti için çalışma başlatıldı.

Çanakkale 18 Mart Üniversitesi'nden gelen ekip, mezarlıkların tespit edilmesi için elektromanyetik cihazlarla alan taraması yaparak, toprak zeminin röntgenini çekiyor.

Sarıkamış Belediye Başkanı İlhan Özbilen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bölgede alan taraması yapıldıktan sonra Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla şehit abidelerinin yapılacağını söyledi.

Özbilen, proje için bütün bakanlıkların seferber olduğuna vurgulayarak, "Memleketimize, milletimize ve şehitlerimize yakışır abideler yapılması noktasında çalışmalar yapılmaktadır. Bizler ne yapsak şehitlerimize vefa borcumuzu ödeyemeyiz ama hiç olmazsa abideler yapıldığında çocuklarımız, torunlarımız bu abideleri ziyaret ettiği zaman, bunların ne anlattığını çok iyi anlayacaklar. Çünkü bu toprakların her karışında şehitler yatıyor. Sarıkamış'ta kış turizmiyle birlikte yapılacak bu abidelerle inanç turizmi de gelişecek. Onun için bu bölgeye inanç turizmini getirmemiz lazım" şeklinde konuştu.

-"Yeri belli olmayan şehitlikler var"

ÇOMÜ Mimarlık Mühendislik Fakültesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Aydın Büyüksaraç da Birinci Dünya Savaşı yıllarında özellikle Çanakkale ve Sarıkamış bölgesinde çok şehit verildiğini, geçen yüzyıl içerisinde bu şehit mezarları konusunda oldukça geniş spektrumlu çalışmalar yapılmasına rağmen, hala yattığı yer belli olmayan şehitlerin olduğuna dikkati çekti.

Büyüksaraç, Çanakkale'deki şehitliklerde son iki yıldır çalışma yaptıklarını anımsatarak, şunları kaydetti:

"Bunlardan bir kısmı şehitlik olarak tescil edildi. Bu yıl da Orman ve Su İşleri Bakanlığı adına Erzurum ve Sarıkamış bölgesinde çalışmalar yürütüyoruz. Bu kapsamda Erzurum bölgesindeki Nene Hatun, Bardız ve Çakırbaba şehitliklerini çalıştıktan sonra devamı olan Allahuekber Dağları'nda 1914-1915 yıllarında Sarıkamış bölgesindeki şehitlerimizin bazı bilinen yerlerinde çalışmalar yapıyoruz. Bu çalışmalar jeofizik araştırmalar olarak tanımlanabilir ancak burada ağırlıklı olarak yeraltı görüntülenmesi için yeraltı radarıyla çalışıyoruz. Bu çalışmalar herhangi bir kazıya gerek kalmadan yüzeyden yeraltını görüntüleme işini yapıyor. Dolayısıyla buradan verileri toplayıp değerlendirmelerini yaptıktan sonra Orman ve Su İşleri Bakanlığı'na sunacağız."

Bu sonuçlara göre, alanda özellikle şehitlik olarak bilinen ancak yerleri tespit edilmemiş kısımlar varsa bunları da haritalar üzerinde yerlerini işaretleme yapacaklarını anlatan Büyüksaraç, "Bir sonraki aşamada buralar şehitlik olarak ihya edilmeye başlanacak. Dolayısıyla şehitlerimizin bu topraklara şehit düşmesinden yüzyıl sonra da olsa vefa borcumuzu ödemek için bu görevi yapmaya çalışıyoruz" dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile